Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка кр 5 ОПУ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

3.3 Підсилення пропускної спроможності дільниць

Підсилення пропускної спроможності дільниць досягається за допомогою наступних заходів:

  • застосуванням спеціальних типів графіків (частково-пакетний, пакетний);

  • відкриттям нових роздільних пунктів;

  • подовженням станційних колій;

  • переходом на більш досконалі засоби зв’язку (автоматичне блокування, диспетчерська централізація та інші);

  • устроєм двоколійних вставок на одноколійних лініях;

  • організацією беззупинкового схрещення поїздів на одноколійних лініях;

  • побудовою других колій.

Потреба в підсиленні пропускної спроможності може виникнути на одноколійній дільниці. В першу чергу необхідно скористатися заходами, які не потребують значних капітальних вкладень. Це – перехід на частково-пакетний, пакетний графіки або відкриття роз’їздів на обмежуючому перегоні.

При використанні частково-пакетного графіку потрібно знайти коефіцієнт пакетності, що відповідає заданим розмірам руху. В пакеті рекомендується відправляти два поїзди. Тоді:

де Кпак– кількість поїздів у пакеті;

I,I – інтервали між поїздами в пакеті відповідно в непарному та парному напрямках, хв.

Коефіцієнт пакпоказує скільки поїздів необхідно прокладати пакетами. Для цього кінцевий результат залишають у вигляді дробу, в якому після скорочень у знаменнику повинно залишитися числоNп. Тоді у чисельнику визначиться мінімальна кількість поїздів, які необхідно прокласти пакетами. Після цього розробляється схема прокладання поїздів на обмежувальному перегоні, що відповідає визначеномупак. Вона буде використана при побудові графіка руху поїздів.

При відкритті роз’їзду на обмежувальному перегоні пропускну спроможність дільниці буде обмежувати інший перегін із максимальним часом ходу пари поїздів. Тому слід визначити його наявну пропускну спроможність і порівняти її з потрібною. Якщо умова не виконується, роз’їзди необхідно відкрити і на інших перегонах.

4 Побудова графіків руху поїздів

Графіки руху поїздів будуються для всіх дільниць дирекції. На графіку поїзди прокладаються в наступній послідовності:

  • пасажирські та приміські поїзди;

  • збірні та вивізні поїзди за прийнятою раніше схемою розвозу місцевого вантажу;

  • інші вантажні поїзди.

Розклад руху пасажирських поїздів повинен забезпечувати комфортні умови для пасажирів. А саме, основна кількість поїздів свого формування відправляються у вечірній час (з 17 до 0 годин), а прибувають ці поїзди в ранковий час (з 5 до 10 годин).

Розлад прибуття та відправлення приміських поїздів повинен узгоджуватися з часом роботи міських підприємств. Необхідно утримуватися від згущеного прибуття пасажирських і приміських поїздів, тому що це значно ускладнює пересування пасажирів.

Прокладання вантажних поїздів як на одноколійній, так і на двоко­лійній дільниці має відповідати таким загальним правилам і вимогам:

- забезпечення встановлених розмірів руху за кількістю та кате­горією поїздів згідно з планом формування;

- виконання усіх нормативів на технічні операції;

- рівномірний розподіл поїздопотоку за періодами доби як по за­гальному потоку, так і по спеціалізації ниток графіка: рівномірне підве­дення до вузлів транзитних і розбірних поїздів, поїздів підвищеної ваги і довжини, рівномірне та своєчасне вивезення поїздів тощо;

- згущення ниток вантажних поїздів у нічний час з метою ско­рочення витрат на енергоносії (за рахунок меншої вартості) на елек­трифікованих напрямках;

- розробка розкладів поїздів без порушень уже прокладених ни­ток поїздів більш високої категорії;

- прокладання ниток для наскрізних поїздів без серйозних змін обраної схеми місцевої роботи;

- пропускання поїзда по дільниці має виконуватися з мінімальною кількістю зупинок на схрещення та обгін:

- під час підведення поїздів до технічних станцій обороту локо­мотивів потрібно контролювати можливість скорочення простою локомотива до технічного нормативу;

- для виконання робіт з поточного утримання колії, штучних споруд, контактної мережі, пристроїв СЦБ, приладів механізованих та автоматизо­ваних сортувальних гірок у графіку руху поїздів мають передбачатися технологічні вікна, як правило, у світлий час доби та тривалістю 1-2 год. кожне при збереженні заданих розмірів руху за рахунок форсованого ви­користання, у разі необхідності, пропускної спроможності;

- прокладання має здійснюватися з безумовним дотриманням правил безпеки руху поїздів, категорично забороняється скорочува­ти перегінний час руху до величини нижче розрахункової, зменшу­вати станційні та міжпоїзні інтервали.

Нумерація окремих категорій поїздів наведена в табл. 4.1.