Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

3.1.3. Запобігання вибухів метану

До шахтам, небезпечним по метану, відносяться такі, в яких хоча б в одній виробці виявлено метан, незалежно від його вмісту в рудниковому віз-дусі, Залежно від величини відносної метанообільності і виду виокремлення метану шахти розділяються на п'ять категорій.

Віднесення вугільних пластів до небезпечних або загрозливих по викидах і пластів піщанику до небезпечних за викидами проводиться відповідно до Інструкції ¬ цією з безпечного ведення робіт на пластах, схильних до раптових викидів вугілля, породи і газу, і затверджується спільним наказом виробничого об'єднання (комбінату , тресту) і відповідного управління округу Держгіртехнагляду.

Віднесення шахт до однієї з перших чотирьох категорій проводиться по величині відносної метанообільності, яка визначається на підставі систематизації та обробки результатів аналізу проб і вимірів кількості повітря вихідних струменях очисних і підготовчих виробок, дільниць, крил, пластів та шахти в цілому, а також на вхідних струменях при після ¬ послідовному провітрюванні вибоїв або при виділенні метану на шляху руху свіжого струменя і біля ВМП. Заміри повинні проводитися також на головних входячищих струменях шахти, у всіх розгалужень свіжих повітряних струменів і біля вибоїв підготовчих виробок.

Відносна метановість (углекіслотообільность) діючих шахт qi-(м3/т) встановлюється щорічно в січні і визначається за формулою

qi = 1440ZIiNi/ZAi

де Ii; - газовиділення на об'єкті (ділянці, крилі, шахтопластів, шахті), м3/хв;

N1 - число фактично відпрацьованих днів на місяць з видобутку вугілля;

А1 - видобуток вугілля на об'єкті за кожний місяць у минулому році, т;

 п1 - число місяців роботи об'єкта в році.

Контролю вмісту метану в гірничих виробках.

Вміст метану в атмосфері підземних виробок не повинно перевищувати встановлених Правилами безпеки норм.

Провітрювання шахт має бути організоване так, щоб повітря з ісходящих вентиляційних струменів не потрапляв до свіжі. З дозволу технічного директора об'єднання допускається випуск вихідного струменя у виробки зі свіжим струменем діючого горизонту, якщо вміст метану в цій виходящій струмені не перевищує 0,5%, склад повітря відповідає встановленим нормам, а пласти віднесені до небезпечних за раптовими викидами і суфлярними виділеннями метану. Ця вимога відноситься і до складу повітря, що надходить в вищерозташовану лаву при послідовному провітрюванні лав, до камер, що влаштовуються з дозволу технічного директора об'єднання в вирабках з вихідним струменем, і до всосі ВМП, встановлюваного з дозволу гловного інженера шахти в виробках з вихідним струменем повітря, що провітрюються за рахунок загально шахтної депресії.

Газовизначники і апаратура автоматичного газового захисту.

На вугільних шахтах для контролю вмісту газу й автоматичного газового захисту поминні використовуватися прилади газового контролю (сигналізатор метану переносний автоматичний СШ-2 або малогабаритний СММ-1; апаратура автоматичного захисту АГЗК-1 або ТМРК-3 для вугільних комбайнів; апаратура системи автоматичного газового захисту й централізованого телеавтоматичного контролю метану АТМ-3; індивідуальний сигналізатор метану СМС-1, об`єднаний з головним світильником; апаратура контролю поступлення повітря і подачі електроенергії; шахтний інтерферометр ШИ-10; пристрій телеуправління й телесигналізації ТУ-ТС «Вітер» в комплекті с «Кама»).

Припустима відстань між датчиком ДМТ-3 і апаратом АС-3Т (ЗУ)-2 км, а між АС-ЗТ(ЗУ) і стойкою СПТ-ЗИ – 10 км.

Апаратура використовується при температурі 5-350С, відносній вологості до 98 % при температурі +35 0С (для стойки СПТ-ЗИ – до 80 %), вміст СО2 до 2 %, вміст вугільного пилу до 1 г/м3, атмосферному тиску 700-860 мм рт. ст. і коливаннях напруження живильної сіті 0,85-1,1 нормальної величини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]