Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
823
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

Спосіб теплої латеральної конденсації гутаперчі

Цей спосіб є проміжним між методикою холодної латеральної конденсації і гарячої вертикальної конденсації гутаперчі. Цей спосіб припускає застосування тепла усередині каналу.

Розігріта гутаперча краще виповнює канал, ніж при способі холодної латеральної конденсації. При виконанні цієї методики використовують спеціальний інструмент — носій тепла для розігрівання гутаперчі усередині кореневого каналу. Методика пломбування каналу за допомогою теплої латеральної конденсації гутаперчі зводиться до наступного:

1.Перед пломбуванням в кореневий канал вводять переносник тепла, щоб визначити довжину кореневого каналу і попередити можливість дотику розігрітого переносника тепла до стінок зуба, що може служити причиною откола твердих тканин.

2.Спочатку, як і при методиці холодної латеральної конденсації, вводиться в канал основний штифт з силером, потім ще додатковий гутаперчевий штифт.

3.Після цього в кореневий канал вводиться один з підібраних по довжині кореневого каналу переносників тепла. При виконанні цієї маніпуляції розігрітий переносник тепла повинен постійно рухатися в каналі шляхом застосування вертикальних і обертальних рухів, щоб запобігти приклеюванню гутаперчі до інструменту.

4.Потім переносник тепла видаляється з кореневого каналу, після чого в канал, що утворився, вводять ще гутаперчевий штифт і знову спредером, використовуючи метод латеральної конденсації, його туго конденсують в кореневому каналі, повторюючи це кілька разів до повного заповнення каналу.

Спосіб теплої латеральної конденсації має деякі переваги перед способом холодної конденсації, оскільки розігріта в каналі гутаперча краще заповнює відгалуження кореневого каналу зуба, повторюючи його просторове розташування.

Спосіб вертикальної конденсації «розігрітої» гутаперчі

Основний гутаперчевий штифт припасують так, щоб його верхівкова частина застрягала в просвіті каналу на відстані 1-1,25 мм від апікального отвору. У кореневий канал вводять силер, після чого зволожений силером штифт обережно просувають до упору. Розігрітим екскаватором зрізають верхню частину штифта, виступаючу над гирлом каналу. Після цього в кореневий канал вводять розжарений до червона бічний конденсатор (спредер), щоб розм'якшити гутаперчевий штифт. Потім холодним вертикальним конденсатором (плагер) проштовхують розм'якшену гутаперчу до верхівки каналу. Цей процес повторюють до тих пір, поки гутаперчею не буде заповнена апікальна частина каналу. Для контролю якості заповнення апікальної частини каналу необхідно зробити рентгенологічне дослідження. Частину кореневого каналу, що залишилася, пломбують зрізаними кінцями штифтів, розігріваючи і конденсуючи їх в каналі. Якщо передбачається цементування вкладки в каналі, його пломбують тільки до рівня занурення металевого штифта.

Обтурація кореневих каналів термопластифікованою гутаперчею, нанесеною на титановий стрижень (тип «Квік-Філл»)

«Квік-Філл» є спрощеною модифікацією гутаперчі у фазі альфа, нанесену на спеціальний титановий стрижень, в якому є хвостовик для закріплення в кутовому наконечнику. Спочатку в кореневий канал вводять невелику кількість силера, зволожують «Квік-Філл» силером, вводять в кореневий канал до упору (приблизно на 3-5 мм не доходячи до звуження каналу) включають мікромотор, із швидкістю 800-1000 об/хв., і у момент обертання «Квік-Філл» придавлюють в каналі. При терті титанового стрижня усередині каналу під впливом температури розм'якшена гутаперча добре заповнює всі мікровідгалуження кореневого каналу. Контроль пломбування проводиться за допомогою рентгенологічного дослідження. Титановий стрижень можна використовувати як штифт в кореневому каналі. Для цього після завершення пломбування стрижень витягується з наконечника і обрізається бором в швидкісному режимі.

У разі потреби відновлення зруйнованої коронки зуба з використанням стандартного або литого штифта титановий стрижень витягують з кореневого каналу і замість нього вводять в канал підготовлений анкерний штифт, закріплюють його і використовують як опора для штучної коронки зуба.

Методика пломбування кореневого каналу термопластифікованою гутаперчею досить проста у виконанні, і можна добитися хорошої обтурації кореневого каналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]