Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні С та Т Метод_вказ.к.р.3.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Проектування глобальної інфологічної моделі

Проектування глобальної інфологічної моделі даних полягає в інтеграції локальних інформаційних структур, здобутих на попередньому етапі.

При об’єднанні локальних інформаційних структур у глобальну використовують поняття: ідентичність, агрегація, узагальнення.

Ідентичністьоднакове семантичне значення двох або більше об’єктів моделі.

Наприклад, об’єкти “Фірма – виробник” і “Фірма – постачальник” у межах певної ІС можуть належати до однієї категорії, тобто бути ідентичними. Наступний приклад, пов’язаний із

фрагментом БД ІС обліку випуску на ринок продукції фірм-виробників, ілюструє рис 5.

Зв’язки “Пропозиція на продаж” і “Випуск на ринок” та їхні атрибути ідентичні й мають бути об’єднані в один зв’язок з новими атрибутами, це є прикладом того, що при складанні родо – видових списків реквізитів документів, а також словника даних були виявлені не всі синоніми.

Рис. 5. Перший варіант діаграми фрагмента БД ІС обліку випуску продукції на ринок

Графічне відображення даних є більш наочним і дає змогу під іншим кутом зору виконати аналіз ІС. Після корекції діаграми необхідно повернутися до словника даних й уточнити склад його елементів.

Рис. 6. Другий варіант ER-діаграми фрагмента БД ІС обліку випуску продукції на ринок

Агрегаціяабстракція даних, що дає змогу трактувати сукупність різноманітних за природою об’єктів як новий об’єкт.

Наприклад, сукупність об’єктів “Студент”, “Дисципліна”, “Викладач”, “Оцінка” в межах певної ПС може бути подана у вигляді агрегованого об’єкта “Екзамен” з атрибутами “Студент”, “Дисципліна”, “Викладач”, “Оцінка”.

Узагальнення — абстракція даних, що дає змогу трактувати клас різних подібних типів об’єктів як один пойменований узагальнений тип об’єкта.

Наприклад, при організації БД ІС міської товарно-сировинної біржі дані про брокерів міських брокерських контор, які укладають угоди купівлі-продажу певного товару, недоцільно зберігати в різних масивах і відповідно зображати у вигляді окремих типів сутностей, оскільки кожний брокер у день торгів може бути і продавцем, і покупцем. Цей варіант моделі, показаний на рис. 7, характеризується необґрунтованим дублюванням даних.

Рис 7. Перший варіант ER-діаграми фрагмента БД ІС товарно-сировинної біржі.

Доцільно, використавши поняття узагальнення, зберігати єдиний масив даних про брокерів, а угоду зобразити у вигляді петлі зв'язку між брокерами, як це показано на Рис.8.

Наступний приклад — використання узагальнення при об’єднанні різних типів сутностей — стосується організації БД ІС обліку лізингових контрактів, коли підприємства – рентери укладають угоди на довгострокову оренду устаткування, що належить підприємству – ліссору. Тип сутності “Ліссор” подібний до типу сутності “Рентер” (вони описуються однаковими атрибутами). Тому , в даному разі використовують принцип узагальнення для об'єднання цих типів сутностей в одну – “Підприємство”. Зв’язок “Лізинговий контракт” відображає укладення лізингової угоди. Тип сутності “Устаткування” підпорядкований типу сутності “Підприємство”. При цьому під устаткуванням залежно від постановки задачі обліку можна розуміти як множину видів устаткування, що пропонується для укладання угоди, так і устаткування, яке фактично становить предмет угоди. У такому разі ER-діаграма включає цикл зв'язку між типами сутностей “Підприємство” й “Устаткування”, як це показано на Рис. 9.