Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні С та Т Метод_вказ.к.р.3.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Родовидовий список реквізитів вихідних (вхідних) документів

Зі списків вилучають елементи, що дублюються, синоніми, омоніми, елементи, які обчислюються. Родовидовий список включає згруповані за видом реквізити документів. Наприклад, перелічуються разом усі дати, потім усі коди та ін. Це спрощує процедуру вилучення елементів, що дублюються, синонімів, омонімів, елементів, які обчислюються.

Після цього родовидові списки вхідних і вихідних документів порівнюють з метою вилучення з розгляду елементів даних, які не є актуальними для підсистеми. У словник даних , складений за формою (Табл. 3), необхідно внести реквізити, спільні для обох списків, з урахуванням тих, які потрібні для формування реквізитів вихідних документів.

Таблиця 3

Словник даних

За результатами попередніх етапів відокремлюють локальні задачі виконання окремих функцій у розроблюваній підсистемі. З цією метою схему оброблення інформації розбивають на локальні задачі. Головна умова при відокремленні задач полягає в тому, щоб у межах однієї задачі оброблявся один набір даних з однією метою. Після цього складають таблицю зв’язків “Задача – дані” за формою (Табл.4) , яку потім використовують при побудові локальних ER-діаграм.

Таблиця 4

Таблиця зв’язків “Задача-дані”

Для задоволення інформаційних потреб усіх користувачів в автоматизованій ІС існує банк даних (БнД) — один з основних компонентів інформаційного забезпечення ІС, який ще називають системою бази даних, що не змінює смислове навантаження цього поняття. Інформаційним ядром цієї системи є база даних (БД).

Наступним етапом є формулювання вимог до розроблюваної БД. Після цього розробляють ескізи вхідних і вихідних документів. У такий спосіб забезпечується доповнення основних функцій розробленої підсистем.

Оцінювання доцільності розробки інформаційної системи

Цей етап характерний саме для розробки ІС, а не БД. Результати роботи на цьому етапі є вихідними для проектування БД як основної складової інформаційного забезпечення.

Раніше виконана робота дає можливість прийняти попередні рішення за видами забезпечення (математичне, технічне, програмне, організаційне, правове, ергономічне) і принципово оцінити доцільність розроблення підсистеми ІС.

Принципово важливими є вибір технічного та програмного забезпечення як середовища розробки й експлуатації підсистеми, що проектується. Технічні засоби вибираються з урахуванням очікуваного обсягу інформації, складності задач і вимог замовника. Зокрема, вибирають локальний або розподілений варіант ІС. Цей вибір принципово визначає діапазон спільного програмного забезпечення (ОС і мов програмування), БД та СУБД.

Лінгвістичне забезпечення пов’язане з вибором мовних засобів конкретної СУБД, мови видачі повідомлень і мови, якою вносять записи в БД.

Методичне забезпечення визначає реорганізацію документообігу з метою максимального підвищення ефективності оброблення інформації при застосуванні засобів автоматизації

Організаційне забезпечення пов’язане зі структурною реорганізацією підрозділів підприємства при зміні функцій виконавців внаслідок автоматизації та встановлення регламенту робіт розробників ІС і користувачів.

Правове забезпечення є сукупністю норм, зафіксованих у різноманітних директивних та нормативних актах щодо порядку створення й експлуатації ІС.

До ергономічного забезпечення належить сукупність користувачів ІС.

Усі прийняті рішення є попередніми, але вони дають змогу оцінити фінансові та часові витрати на розроблення і провадження ІС, дійти висновку щодо доцільності подальшої роботи.