Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod diplom_A5_spt.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
491.52 Кб
Скачать

3 Організація виконання дипломної роботи

3.1 Вибір теми і об'єкта дослідження, затвердження теми

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному стану і перспективам розвитку економічної науки і господарської практики.

Темою дипломною роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем сучасного менеджменту, яка відповідає завданням та умінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста з професійного спрямування „Менеджмент” і спеціалізації за фахом “Менеджмент організацій”.

Тематика дипломних робіт розробляється кафедрою згідно з вимогами варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характеристики фахівців із конкретної спеціалізації, у відповідності до затверджених програм вивчених нормативних та вибіркових дисциплін, відбиває актуальну проблематику сучасного менеджменту. Тематика щорічно переглядається та поновлюється.

Студентові надається право самостійно обрати тему дипломної роботи згідно з тематикою, що затверджена кафедрою. Крім того, дипломні роботи можуть виконуватися за тематикою, яку замовлятимуть державні установи, підприємства та підприємницькі структури, що уклали із вищим навчальним закладом освіти контракти на навчання студентів або мають із ним договори співпраці та співдружності. Студент за погодженням із керівником може запропонувати власну тему дослідження за умов відповідного обґрунтування доцільності її розробки (відповідно до попередньої власної науково-дослідницької роботи, до місця роботи, можливостей отримання потрібної інформації на об'єкті дослідження).

При виборі теми студенту рекомендується користуватися запропонованим у цих методичних рекомендаціях орієнтовним переліком тем за фахом “Менеджмент організацій”.

Разом із вибором теми визначається об'єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення на конкретному підприємстві (галузі, ринку). Слід пам’ятати, що об’єкт дослідження в економічних дослідженнях – це конкретні управлінські процеси, що мають місце на досліджуваному підприємстві (ринку, галузі). У якості досліджуваного підприємства слід вибирати господарюючий суб’єкт будь-якої форми власності, який є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність вибраного підприємства повинна створювати можливість отримання та забезпечення повноти інформаційної підтримки дослідження обраної теми. Цю обставину слід враховувати зарання, оскільки від дослідницької бази в значній мірі залежатиме ступінь розкриття предмету роботи.

Варто пам’ятати, що предмет роботи завжди знаходиться у межах об’єкту і позиціонується як механізм, моделі, методи, інструменти, науково-теоретичні положення дослідження економічної проблеми.

Об'єкт дипломного дослідження, як правило, обирають студенти під час проходження переддипломної практики. Перед початком практики оформляється спеціальний бланк-завдання, в якому зазначаються реквізити автора, фіксуються тема і план, мета і завдання, графік виконання, а також термін подання готової дипломної роботи на кафедру (за формою № У - 4.01 Мінвузу України від 3.08.1989 № 253).

Якщо немає пропозицій студента щодо досліджуваного об'єкта, то кафедра призначає підприємство або установу, з якими ЗНТУ має відповідні угоди. Бажаним є виконання теми на замовлення керівництва об'єкта дослідження, що супроводжується відповідним листом на ім’я ректора ЗНТУ.

Студент зобов'язаний підготувати на ім'я декана факультету та подати заяву завідувачеві випускової кафедри (Додаток А). Заява підтверджує згоду студента виконувати конкретну тему дипломної роботи. Слова заяви “Прошу закріпити за мною тему дипломної роботи ...”, у якій зазначено формулювання теми і повну юридичну назву об'єкта дослідження, підтверджені підписом студента із указівкою дати, можуть бути об'єктом юридичного обґрунтування. На бланку заяви керівником дипломної роботи робиться подання кафедри.

Після остаточного узгодження з науковим керівником і редагування обрані теми дипломних робіт із зазначенням об'єктів, на яких вони виконуватимуться, розглядаються і обговорюються на засіданні випускової кафедри. Завідувач кафедри підписує заяву, готує проект наказу і подає його ректору.

Список студентів-дипломників, перелік їх тем та наукових керівників фіксуються наказом по Університету. Усі подальші зміни (формулювання назви, об'єкт дослідження тощо) у разі необхідності аргументуються письмово (заява дипломника), погоджуються з науковим керівником (віза на заяві) і потребують зміни у наказі за письмовим клопотанням кафедри (витяг із протоколу засідання).

Для спеціалістів тема роботи повинна бути погоджена та затверджена протягом 9 семестру, як правило, на початку навчального року (жовтень), але не пізніше, ніж за півроку до закінчення навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]