Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПВ-Консп.лек(1).doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
932.86 Кб
Скачать

104 100 96 92 88 84 104 96 92 88 84 Y 100 X

б) а)

Рис. 13. Техніка градації лекала за розмірами

Через отримані точки проводять контури лекал усіх заданих розмірів. При оформленні криволінійних ділянок лекал використовують лекала-оригінали базової конструкції як шаблони.

Градація лекал значно спрощує процес отримання лекал суміжних розмірів, але при цьому можливе порушення спряження контурних ліній деталей конструкції крайніх розмірів, що потребує перевірки креслення.

При градації деталей за ростами прирости відкладаються для більших ростів вниз, а для менших ростів вверх відносно базового зросту на вертикалях. Через отримані точки проводять контури лекал усіх заданих ростів (рис.14).

X 176 170 164

Рис. 14. Техніка градації лекала за зростами

Після побудови креслення градації лекал необхідно виконати перевірку деталей на співвідношення довжини ліній, що з’єднуються, спряженість криволінійних зрізів, величину технологічних деформацій. При цьому довжини ліній, що з’єднуються повинні бути однакові. Вимір довжини ліній виконують по лініях з’єднання деталей, що розташовані від контуру деталі на відстані ширини шва. Величини посадки та розтягування по зрізах деталей або їхніх відрізках не повинні змінюватися, що забезпечує задану об'ємну просторову форму виробу.

Для забезпечення якості креслення деталей, отриманих в процесі градації, необхідно дотримуватись наступних правил.

  • Міжрозмірні та міжростові переміщення конструктивних точок вихідних лекал визначають відповідно із зміною антропометричних розмірних ознак фігури.

  • Градацію виконують від базового розміру до крайніх.

  • Зберігаються незмінними прибавки на вільне облягання.

  • Зберігаються норми посадки по зрізах.

  • Залишаються незмінними технологічні припуски.

3.2. Способи градації лекал

Існує декілька способів градації лекал, які мають певні правила виконання та послідовності градації лекал і використовуються в різних цілях.

Променевий спосіб. Полягає в тому, що з певної точки (центру) через конструктивні точки деталі проводять прямі лінії (промені). Від контуру деталі вздовж променів відкладають величини приростів, отримані точки з’єднують між собою (рис.15,а). Променевий спосіб використовують для градації лекал деталей виробів що мають округлу форму: деталі головних уборів, корсетних виробівтощо.

Спосіб групування. Полягає в тому, що виконується суміщення двох комплектів лекал крайніх розмірів за певними лініями, наприклад: лінія середини спинки, лінія середини переду, лінія глибини пройми, лінія талії. Однойменні конструктивні точки з’єднуються прямими лініями що поділяються на рівні частини на кількість проміжних розмірів плюс одиниця (рис.15,б). Спосіб використовують для визначення величин приростів в конструктивних точках.

Пропорційно-розрахунковий спосіб. Полягає в тому, що переміщення точок визначають пропорційно відстані від конструктивної точки до вихідної лінії градації. При цьому використовують раніше визначені вихідні прирости в найближчих конструктивних точках (рис.15,в). Різновидом є спосіб постійних приростів, який полягає в використанні типових схем градації лекал.

Рис.15. Способи градації лекал: а) променевий, б) групування,

в) пропорційно-розрахунковий

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]