Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomteoriya_dlya_KP_2012_g.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Типи, види та форми власності Типи

Приватна Суспільна

Види

Трудова Нетрудова Власність народу Власність колективу

Форми

Одноосібне Рабовласницьке Загальнонародна Акціонерна

господарство господарство власність

Кооперативна

Ремісниче Феодальне Державна

господарство господарство власність Господарських

товариств

Дрібнотоварне Приватнокапіталістичне

фермерське господарство Громадських

господарство організацій

У процесі історичного розвитку суспільства відносини власності зазнавали змін, під дією багатьох факторів трансформувались у різні типи, види, форми власності. У кожному суспільстві певний тип і вид власності займав панівне становище, був головним стрижнем, навколо якого оберталась вся економічна система даного суспільства.

Первісні форми власності мали своєю передумовою природний фактор — землю з її плодами, панівне становище в економіці посідало сільське господарство. Тому визначальна роль тут належала земельній власності. Історично першим суб'єктом власності на землю, знаряддя обробки землі і на продукти була община.

Рабовласницька і феодальна власність. У результаті розвитку майнової нерівності, поділу праці, відокремлення виробників виникла приватна власність на основі експлуатації рабської і кріпацької праці. За рабовласництва самі раби були об'єктами власності рабовласників. У середні віки пануючою стала феодальна земельна власність, за якої взаємні відносини між земельними власниками і безпосередніми виробниками базувались на особистому володарюванні і підкоренні.

У надрах феодального суспільства внаслідок подальшого поділу праці, утворення міст і розвитку ремісництва виникла власність, не пов'язана із землею. Ремісники в містах виступали як відокремлені приватні власники засобів виробництва і продуктів своєї праці.

Капіталістична власність. За економічним змістом капіталістична власність принципово відрізняється від попередніх систем: 1) повне відчуження безпосередніх виробників від засобів виробництва; 2) виробник є юридично незалежною особою; 3) капіталістичне присвоєння пов’язане з купівлею-продажем робочої сили. За сучасних умов розвитку продуктивних сил нові організаційні форми капіталістичного виробництва істотно трансформують економічні відносини, а разом з ними і систему власності.

У найближчі десятиліття буде відбуватися ускладнення господарського механізму. Поряд з ринковою конкуренцією, корпоративною планомірністю й державним регулюванням, все більше значення буде здобувати наднаціональне регулювання макроекономічних процесів на різних рівнях світового господарства. Поступово підсиляться елементи свідомого, планомірно організованого розвитку світової економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]