Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК екологічне право.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
771.07 Кб
Скачать

Тема 2. Правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій та гарантії прав потерпілих громадян

Поняття надзвичайної екологічної ситуації. Види надзвичайних екологічних ситуацій

Підстави та порядок оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації. Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації.

Особливості правового режиму зон, встановлених на радіоактивно забруднених територіях: в зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення, посиленого радіоекологічного контролю.

Поняття, принципи та права громадян у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Визначення потерпілих від надзвичайної екологічної ситуації.

Основні поняття: надзвичайна екологічна ситуація, зона надзвичайної екологічної ситуації, потерпілі від надзвичайної екологічної ситуації.

Змістовий модуль 4 Використання та охорона природних ресурсів

Тема 1. Правовий режим використання та охорони земель

Земля, як суб'єкт правового регулювання, використання та охорони. Економічна, екологічна та соціальна функції землі. Категорії земель.

Право власності на землю. Суб’єкти та об’єкти права державної власності на землю. Суб’єкти та об’єкти комунальної власності на землю. Суб’єкти та об’єкти приватної власності на землю. Права та обов’язки власників земельних ділянок.

Поняття права землекористування. Постійне та тимчасове землекористування. Права та обов’язки землекористувачів.

Організаційно-правові заходи охорони земель.

Види правопорушень, за вчинення яких настає юридична відповідальність в сфері землекористування. Особливості цивільно-правової відповідальності. Адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення земельного законодавства.

Основні поняття: земля, земельна ділянка, право власності на землю, право землекористування, охорона земель, відповідальність за порушення земельного законодавства.

Тема 2. Правовий режим використання та охорони лісів

Поняття та функції лісів. Лісовий фонд України. Категорії лісів.

Право власності на ліси. Суб’єкти права державної, комунальної та приватної власності. Права та обов’язки громадян та юридичних осіб, які мають у приватній власності ліси.

Загальне використання лісових ресурсів. Види спеціального використання лісових ресурсів. Видача дозволу та встановлення плати на спеціальне використання лісових ресурсів. Постійне та тимчасове користування лісами. Підстави припинення права користування лісами.

Організаційно-правові заходи охорони лісів.

Поняття та види правопорушень лісового законодавства. Види відповідальності за порушення законодавства в галузі використання, відтворення та охорони лісів. Особливості відшкодування збитків, завданих порушенням лісового законодавства. Адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення лісового законодавтва.

Основні поняття: ліс, лісова ділянка, право власності на ліси, право лісокористування, охорона лісів, відповідальність за порушення лісового законодавства.