Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УРМБ шпоры.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
108.54 Кб
Скачать

14. У чому ризики кар'єр, які є. Молл відносить до авантюрних і суперавантюрних? Як, на ваш погляд, можна управляти цими ризиками?

Термін "кар'єра" у загальному розумінні означає успішне просування в галузі суспільної, службової, наукової та іншої діяльності

Суперавантюрна кар’єра припускає дуже високу швидкість посадового просування з пропуском значної кількості проміжних сходинок, а іноді й різка зміна сфери діяльності; буває випадковий варіант суперавантюрної кар’єри (в основі лежить вдалий збіг) та спільні варіанти суперавантюрних кар’єр (просування разом з більш сильним керівником, явно виражена орієнтація на особисті інтереси)

Авантюрна кар’єра визначається пропуском двох посадових рівнів при досить високій швидкості просування чи істотною зміною сфери діяльності Зростання авантюрних кар’єр обумовлено потребою частини керівниківі підприємців у підборі кадрів за принципом особистої відданості.

15. До якого типу управлінської кар'єри схильні ви? Чому? Від чого буде залежати ваш кар'єрний успіх у менеджменті?

Наука менеджмент виділяє два види кар'єри: професійну і внутрішньо-організаційну. Професійна кар'єра — підвищення знань, вмінь, навичок. Конкретний працівник у процесі трудової діяльності проходить різні стадії розвитку: навчання, професійне зростання, підтримка індивідуальних професійних здібностей і вихід на пенсію. Професійна кар'єра може проходити по лінії спеціалізації (поглиблення в одній сфері, обраній на початку професійного шляху) або транспрофесіаналізації (оволодіння іншими сферами діяльності). Внутрішньоорганізаційна кар'єра — це траєкторія руху персоналу в організації. Вона може здійснюватись за трьома напрямами: вертикальному — професійне та посадове зростання в основній сфері діяльності, по сходинках зростання; горизонтальному- просування в іншу функціональну сферу діяльності, в інші підрозділи одного рівня; центрострімкому - просування, наближення до ядра керівництва, центру керівництва, участь у прийнятті рішень. Головним завданням планування, управління і реалізації кар'єри є забезпечення взаємодії всіх видів кар'єр, що передбачає вирішення конкретних завдань, а саме: пов'язати цілі організації і окремого працівника; планувати кар'єру конкретного працівника з врахуванням його потреб і ситуації; забезпечити відкритість процесу управління кар'єрою; підвищувати якість планування кар'єри; усувати «кар'єрні глухі кути», при яких практично немає можливості для розвитку працівника; формувати доступні для розуміння критерії службового й професійного зростання для конкретних кар'єрних рішень; визначити шляхи просування, які дозволяють задовольнити кількісні й якісні потреби організації в персоналі в потрібний момент і на потрібному місці.