Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

78. Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасової втрати працездатності і витратами зумовленими народженням і похованням.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності діє відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” від 18 січня 2001 року і є правонаступником Фонду соціального страхування України, який було утворено у 1991 році.

Фонд є самоврядною організацією, управління якого здійснюється на паритетних засадах представниками від держави, роботодавців та застрахованих осіб. До складу правління Фонду сторонами делегується по 15 представників, до Наглядової ради по п’ять. Строк їх повноважень складає 6 років. Правління і наглядова рада очолюються представником кожної сторони протягом 2 років. В даний час головою правління є представник від сторони роботодавців, головою наглядової ради – від сторони держави. За додержанням законодавства з боку держави слідкує Міністерство праці та соц. політики України.

Фонд надає застрахованим особам (працюючим) та членам їх сімей такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

  • допомоги:

  • по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворим членом сім’ї);

  • по вагітності і пологах;

  • при народженні дитини (до 2007 року);

  • по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (до 2007 року);

  • на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

  • забезпечення оздоровчих заходів:

  • оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей;

  • лікування в реабілітаційних відділеннях санаторних закладів, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств та вищих учбових закладів, утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

  • часткове фінансування оздоровлення дітей в дитячих оздоровчих закладах, позашкільне обслуговування (придбання дитячих новорічних подарунків).

Сума одноразової допомоги в разі смерті потерпілого (утриманцям) за 9 місяців 2011 року склала 22,8 млн. грн., в порівнянні з 9 місяцями 2010 року вона зросла на 7 відсотків.

Джерелом доходів фонду соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням є:

 внески роботодавців 2,9% від величини фонду оплати праці;

 внески працівників 0,5%, якщо з\п менше прожиткового мінімуму, 1%, якщо білше або дорівнює прожитковому мінімуму.

 бюджетні асигнування;

 благодійні внески;

 кошти з інших фондів та інші.

Законом забезпечені рівні умови надання застрахованим особам допомоги по тимчасовій епрацездатності, по вагітності та пологах, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягненнянею трирічного віку та на поховання незалежно від виду діяльності, форми власності та господарювання.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованій особі за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з шостого дня непрацездатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]