Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomatia.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
34.69 Кб
Скачать

4.Висновки

Отже, для України її миротворча діяльність має ключове значення, оскільки вона розглядається як засіб зміцнення її національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища і, водночас, як її внесок у зміцнення загальноєвропейської безпеки і побудову нової стабільної і безпечної Європи. Завдяки миротворчій діяльності Україна стверджує себе як повноправний суб’єкт міжнародних відносин, підвищує свій міжнародний авторитет та демонструє миролюбну політику. В перспективі Україна продовжуватиме робити свій внесок у справу підтримки миру і стабільності на євроатлантичному просторі та поза його межами, братиме активну участь в операціях та місіях під егідою НАТО. Україна, як і інші країни-члени НАТО та країни-партнери, має велику користь від своєї участі в партнерстві, оскільки воно відповідає як національним, так і загальним інтересам цих країн. Перспективи політики НАТО спрямовані на підтримку незалежності і суверенітет України. Тісне співробітництво України з НАТО сприяє реалізації її головної стратегічної мети – інтеграції в Європу. Участь Збройних сил України сприяє досягненню цієї мети та забезпечує стабільність і безпеку в Європі. З політичної точки зору участь України в миротворчих операціях є винятково важливою для подальшого зміцнення міжнародного авторитету України, її ролі в зусиллях міжнародного співтовариства, спрямованих на підтримку міжнародного миру і стабільності, розвиток співробітництва ї євроатлантичними структурами безпеки, створення додаткових сприятливих передумов для інтеграції в європейський простір. Така участь має вирішальне значення для здобуття Україною статусу впливового учасника врегулювання конфліктів, що у свою чергу, зіграло важливу роль в утвердженні нашої держави як впливового фактора європейської і світової політики. Підтвердженням цього є той факт, що Україну запрошують на всі найважливіші міжнародні форуми, пов’язані з процесом виконання Дейтонських домовленостей.

Список літератури:

  1. Закон України “Про участь України у миротворчих операціях” від 23 квітня 1999 року // Урядовий кур’єр. – 1999. – № 15.

  2. Міжнародні відносини та зовнішня політика (1980 – 2000 рр.): Підручник/ Л.Ф. Гайдуков, В.Г. Кремень та ін. – К.: Либідь, 2001. – 624 с.

  3. Миротворчі кроки України: (Україна робить свій внесок у всі миротворчі операції ООН) //Урядовий кур’єр. – 2000. – 20 жовт. – С. 3.

  4. Пацьох О. Раєвич Т. Участь України в миротворчій діяльності Організації Об’єднаних Націй// Актуальні проблеми міжнародних відносин. . – 2008. – № 6. – С. 41 – 45.

  5. Прилипа О. Миротворча діяльність України: кооперація з НАТО та іншими структурами європейської безпеки. –– Київ: Знання-Прес, 2002. – 226 с.

  6. Прилипа О. Україна в контесті миротворчих операцій ООН// Дипломат. акад. України при М-ві закондон. справ України. Науковий вісник. – К., 2003. – Вип. 8. – С. 181 – 192.

  7. Табачник Д. Новий курс зовнішньої політики України: досягнення і перспективи // Політика і час. – 2005. – № 5. – С. 4.

  8. Хартія про особливе партнерство між Україною і Північноатлантичним Альянсом// Голос України. – 11 липня 1997 р. - № 127 (1627). – С. 5 – 8.

  9. Перепилиця Г. Український внесок в субрегіональне та двостороннє співробітництво по врегулюванню конфліктів та підтримання миру//

  10. Поляков Л. Україна-НАТО: спільна миротворча діяльність//

  11. Указ Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 квітня 2009 року «Про Стратегію міжнародної миротворчої діяльності України» від 15 червня 2009 р./

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]