Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна Іст Д і П 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
274.43 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Дайте загальну характеристику особливостей та рис державно-правової думки України з урахуванням рис ментальності українського народу.

2.Які перші памятки права України вам відомі ? Охарактеризуйте їх.

3. Проаналізуйте поетапно процесс формування державно-правової думки в Україні і зясуйте які концептуальні засади домінували, як розвязувалась проблема взаємозвязку держави і особи на кожному окремому етапі еволюції ?

4. Порівняйте державно-правові погляди Ф. Прокоповича і Г. Сковороди. Дайте державно-правову оцінку цим поглядам.

5. Відомо, що декабристський Рух мав переважно російський характер і не виходив за межі армії. Однак вплив декабристських ідей, особливо «Товариства обєднаних словян» певним чином позначився на програмі Кирило-Мефодіївського братства. Зясуйте, яке місце і роль відповідають Україні в програмних документах декабристів ? Співставте програмні документи декабристів, зокрема «Товариства обєднаних словян» і программу Кирило-Мофодіївського братства. Знайдіть суттєву відмінність у програмних засадах словянської конфедерації.

6. Як ви вважаєте: чому в програмі Пестеля домінувала ідея республіканського устрою, а в програмі Муравйова – ідея конституційної монархії ?

7. Проаналізуйте главу УІІ Конституції УНР (29 квітня 1918 р.) і розкрийте зміст ідеї національно-персональної автономії. В основу якої теорії держави покладена ця ідея ?

8. Назвіть основні риси державно-правової думки України ХХ ст.

9. Проаналізуйте державно-правову ідеологію Української Головної Визвольної Ради.

10. В чому сутність та зміст державно-правових поглядів Вячеслава Липинського ?

Література

1. Трофанчук Г.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2005.

2. Демиденко Г.Г. Історія вчень про державу і право: Підручник. – Харків, 2004.

3. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2004.

4. Шульженко Ф.П., Андрусяк Т.Г. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. – К., 2002.

5. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. – К., 1993.

6. Оріховський –Роксолан С. Напучення польському королю // Історія філософії України. Хрестоматія. – К., 1993.

Тема 9. Державно-правові вчення соціалістичного та комуністичного спрямування Лекція 9. Державно-правові вчення соціалістичного та комуністичного спрямування – 2 год.

Виникнення марксизму. Формування марксистської політичної теорії. К. Маркс і Ф. Енгельс "Маніфест Комуністичної теорії", "Святе сімейство". Ідея диктатури пролетаріату в "Німецькій ідеології". Ідея трансформації демократичної революції в соціалістичну. Неминучість соціалістичної революції.

Розробка концепції соціалістичної держави у праці "Громадянська війна у Франції". К. Маркс про можливість мирного переходу до соціалізму.

Ленінізм. Розвиток В. Леніним марксистської політичної теорії. Ідея союзу робітничого класу і селянства в революції. Праці В. Леніна "Держава і революція", "Чергові завдання радянської влади", "Про диктатуру пролетаріату". Ленінська ідея створення СРСР. Роль і місце права у цій державі. "Соціалістична" законність: теорія і практика. І. Сталін та розвиток вчення В. Леніна.

Послідовники марксизму-ленінізму в різних країнах світу. Уроки реалізації марксистсько-ленінського вчення на практиці.