Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Актуальні проблеми загальної частини ЦП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
407.04 Кб
Скачать

Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА.

ДЖЕРЕЛА ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА. ІНСТИТУТ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ В

ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ

Тема 1. Вступ до спеціальної навчальної дисципліни «Актуальні проблеми загальної частини цивільного права». Поняття цивільного права і його місце в системі права (12 год.)

Структура сучасного права. Система права. Цивільне право як приватне право. Соціальна цінність цивільного права. Охоронюваний законом інтерес як категорія цивільного права. Майнові відносини в предметі цивільного права. Особисті немайнові відносини в предметі цивільного права. Зобов’язальні та абсолютні відносини (речові та виключні) в предметі цивільного права. Корпоративні відносини в предметі цивільного права. Організаційні відносини в предметі цивільного права. Немайнові оборотоздатні відносини в предметі цивільного права. Договірні зобов’язання немайнового змісту: поняття, місце в предметі цивільно-правового регулювання.

Тема 2. Метод та принципи цивільного права, механізм його впливу на суспільні відносини (16 год.)

Особливості цивільно-правового методу. Єдність предмету і методу цивільно-правового регулювання. Метод і регулятивна функція цивільного права. Поняття та класифікація принципів цивільного права. Свобода договору в системі основних засад цивільного законодавства. Принципи справедливості, добросовісності та розумності. Методологічне і практичне значення принципів цивільного права.

Тема 3. Джерела цивільного права (16 год.)

Методологічні засади вчення про джерела права. Вплив ідей природного права на розвиток сучасного цивільного права. Загальна характеристика цивільного законодавства як основного джерела права. Місце договору в системі джерел цивільного права. Міжнародні договори. Судові прецеденти як джерело українського цивільного права. Судова практика. Постанови Пленумів Верховного Суду України та Вищих спеціалізованих судів як джерело цивільного права. Рішення Верховного Суду України в системі джерел цивільного права. Рішення Конституційного Суду України як джерело цивільного права. Рішення Європейського Суду з прав людини в системі джерел цивільного права. Правові звичаї і звичаї ділового обороту. Аналогія в цивільному праві.

Тема 4. Поняття, зміст та класифікація цивільних правовідносин (4 год.)

Основні підходи до розуміння правовідносин: 1) матеріальний; 2) формальний; 3) комплексний. Елементи правовідносин. Зміст правовідносин: 1) суб’єктивне право; 2) юридичний обов’язок. Структура суб’єктивного права та юридичного обов’язку. Класифікація цивільних правовідносин: 1) речові та зобов’язальні; 2) абсолютні та відносні; 3) регулятивні та охоронні.

Тема 5. Юридичні особи приватного права (16 год.)

Розвиток уявлень про колективний суб’єкт права в римську добу. Основні положення теорії фікції та її розвиток в російській цивілістичній доктрині. Теорія реального союзу та її основні положення. Інші теорії юридичної особи в цивілістичній доктрині кінця XIX – початку XX ст. Розвиток теорії юридичної особи в радянський період. Поняття юридичної особи в сучасному цивільному законодавстві та доктрині. Класифікація юридичних осіб в українському законодавстві. Види юридичних осіб приватного права.