Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Актуальні проблеми загальної частини ЦП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
407.04 Кб
Скачать

Система контролю знань

Спеціальна навчальна дисципліна«Актуальні проблеми загальної частини цивільного права»викладається за кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП).

Дана система запроваджується з метою удосконалення системи контролю якості знань студентів, сприяння формуванню системних знань, якісної самостійної роботи протягом семестру, підвищення об’єктивності оцінювання знань та адаптації до вимог, визначених Європейською системою залікових кредитів (ECTS).

Оцінювання знань студентів повинно сприяти реалізації низки завдань, зокрема:

  • підвищення мотивації студентів до системного навчання протягом семестру, переорієнтація їх цілей з отримання позитивної оцінки на формування системних, стійких знань, умінь та навичок;

  • відповідність переліку, форм та змісту контрольних заходів вимогам КМСОНП;

  • відкритість контролю, яка базується на ознайомленні студентів на початку вивчення дисципліни з переліком, формами та змістом контрольних завдань, критеріями та порядком їх оцінювання;

  • подолання елементів суб’єктивізму при оцінюванні знань, що забезпечується виконанням індивідуальних завдань із застосуванням модульної системи оцінювання, іспиту;

  • розширення можливостей для всебічного розкриття здібностей студентів, розвитку їх творчого мислення, та підвищення ефективності навчального процесу.

Ця дисципліна вивчається протягом одного семестру та складається з двох змістових модулів (ЗМ). По завершенні курсу студенти в третьому семестрі складають іспит. На іспит виносяться вузлові питання, що потребують творчої відповіді та вміння синтезувати отримані знання.

Оцінювання знань студентів здійснюється шляхом виконання індивідуальних завдань, які включають поточний (модульний ЗМ1, ЗМ2), підсумковий (КПМ) тасеместровий (СК) контроль.

Результати контрольних завдань оцінюються за 100–бальною системою.

За результатами оцінювання ЗМ студентам виставляються бали.

Максимальна кількість балів, що може набрати студент у семестрі за один ЗМ дорівнює 20-ти балам. За два змістових модулі студент може одержати максимум 40 балів (по 20 балів за кожний ЗМ), які додаються до наступних максимально можливих 60 балів, що одержуються ним за іспит (КПМ).

Параметри

Змістовий

модуль 1

(ЗМ1)

Змістовий

модуль 2

(ЗМ2)

Комплексний

підсумковий

модуль (КПМ)

Разом

підсумкова

оцінка (СК)

Оцінка в балах

0 - 20

0 - 20

0 – 60

0 - 100

Орієнтовні форми контролю знань на семінарських заняттях та їх оцінка:

  • доповідь – до 4 балів;

  • доповнення доповіді – до 2 балів;

  • експрес опитування – до 2 балів;

  • колоквіум – до 3 балів;

  • есе – до 3 балів;

  • письмова робота – до 3 балів;

  • підготовка графічної схеми – до 3 балів;

  • рецензія на наукову статтю – до 3 балів;

  • тестування – до 3 балів;

  • реферат (змістовна письмова робота на задану тему з аналізом літератури та висновками) – до 5 балів;

  • участь в дискусії – до 2 балів;

  • модульна контрольна робота – до 5 балів.

Мінімальний бал, який може бути отриманий студентом за відповідними формами контролю складає один бал.

У випадку відсутності студента на семінарському занятті з поважних причин, він може відпрацювати пропущене заняття в позааудиторний час (час консультацій викладача), шляхом усного опитування, написання реферату на тему, задану викладачем тощо. Невідпрацьовані заняття вважаються незданими і за них не нараховується оцінка в балах. За 10 днів до початку екзаменаційної зимової сесії викладач припиняє приймати відпрацювання.

Таким чином, за цю дисципліну студентом може бути отримано максимально 100 балів. У підсумку, оцінені за 100-бальною системою, знання студента відображаються у заліковій книжці, за шкалою оцінювання, що наведена нижче. Підсумкова оцінказ дисципліни в балах (шкала Київського національного університету імені Тараса Шевченка) переводиться у чотирибальну(національну) шкалу.

Шкала оцінювання:

За шкалою університету

100-бальна система

Оцінка за національною шкалою

та шкалою університету

90 – 100

відмінно

5

75 – 89

добре

4

60 – 74

задовільно

3

0 – 59

незадовільно

2

Приклад розрахунку оцінки знань студента:

17 балів (ЗМ 1) + 14 балів (ЗМ 2) + 59 балів (КПМ) = 90 балів – оцінка знань студента за семестр. За шкалою оцінювання зазначена кількість балів відповідає оцінці 5 – «відмінно».