Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RPND_Advokatura_Ukrayini.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
487.42 Кб
Скачать

Завданння для самостійного вивчення

1. Іноземний досвід участі адвокатів в процедурах альтернативного вирішення спорів.

Література:

  1. Дослідження питань розв’язання господарських спорів в Україні. Опитування українських підприємств про господарські спори. - Звіт Міжнародної фінансової корпорації. - Київ. - 2007. - 72 с.

  2. Севастьянов Г. Методы альтернативного разрешения коммерческих споров / Г. Севастьянов // Российская юстиция. – 2001. – № 6 – С. 14-17.

  3. Давыденко Д.Л. Медиация как примирительная процедура в коммерческих спорах: сущность, принципы, применимость / Д.Л. Давыденко // Хозяйство и право. – Москва, 2005. – № 5. – С. 105–111; № 6. – С. 70–80.

  4. Інформаційний лист Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм процесуального права (за матеріалами справ, розглянутих Верховним Судом України)» № 01-08/204  від 09.04.2009р.

  5. Зайцев А.И. Альтернативное разрешение споров: учебно-методический комплекс / А.И. Зайцева, И.Ю. Захарьящева, И.Н. Балашова, А.Н. Балашова. – М.: Издательство «Экзамен», 2007.

  6. Катарина Грефин фон Шлиффен. Медиация в системе внесудебних форм разрешения споров / Катарина Грефин фон Шлиффен // Перевод с нем. – Москва: Волтерс Клувер, – 2005. – 169

Приклади тестових завдань

1. Адвокатська діяльність є:

а) підприємницькою діяльністю;

б) громадською діяльністю;

в) незалежною професійною діяльністю.

2. Поняття «адвокат» у значенні захисника прав сторони вперше вживається:

а) в Литовських статутах;

б) в «Правах за якими судиться малоросіийский народ»;

в) в Судових статутах;

3. Професійна адвокатура в Україні сформувалася:

а) за часів Київської Русі;

б) у період польсько-литовської доби;

в) після проведення судової реформи на початку 60 років ІXX ст.

4. За Судовими статутами 1864 року адвокати називались:

а) стряпчими;

в) повіреними;

г) присяжними повіреними;

5. Терміни «адвокатура» та «адвокат» вперше були закріплені законодавчо:

а) Положенням про адвокатуру УРСР 1922 року;

б) Положенням про адвокатуру СРСР 1939 року;

в) Положенням про адвокатуру УРСР 1962 року.

6. Конституційні основи діяльності адвокатури в Україні вперше були закріплені в:

а) Конституції УРСР 30 січня 1937 року;

б) Конституції УРСР 20 квітня 1978 року;

в) Конституції України 28 червня 1996 року.

7. До адвоката можуть бути застосовані таки дисциплінарні стягнення:

а) попередження;

б) догана;

в) звільнення.

8. На стадії судового розгляду кримінальної справи адвокат не може виконувати функцію:

а) захисту;

б) обвинувачення;

в) вирішення справи.

Практичні завдання

  1. Адвокат Плотніков представляє в суді інтереси позивачки Костенко у справі про поділ спадкового майна. У судовому засіданні адвокат заявив клопотання про затвердження мирової угоди (сторонами в якій виступав він та відповідач). Суддя відмовив в укладенні мирової угоди, оскільки, на його думку, такий важливий крок має право здійснити лише позивачка особисто, а її адвокат - ні.

Чи має право адвокат мирову угоду? Відповідь має бути обгрунтована відповідно до чинного цивільного процесуального законодавства України.

2. Богуславський Н. під час подорожі на автомобілі збив Вавилову М., якій у зв’язку з цим було заподіяно шкоду. Пізніше Вавилова звернулася до суду з вимогою про відшкодування заподіяної шкоди. Богуславський заявив, що він у кримінальному судочинстві був визнаний невинним і звільнений від відповідальності, тому він не може нести відповідальності, ст. 1166 ЦК України передбачає вину як обов’язкову умову такої відповідальності. На це адвокат Вавилової зауважив, що в цій ситуації треба користуватись не загальною, а спеціальною нормою– ст.1187 ЦК України, відповідно до якої Богуславский має нести відповідальність за скоєні ним дії.

Поясніть позицію адвоката потерпілої.

Як співвідносяться загальні і спеціальні норми цивільного законодавства?

  1. Рішенням Господарського суду Сумської області на користь Прядка (фізичної особи-підприємця) стягнуто 2,3 тис. грн. із залізниці. Господарський суд видав наказ про стягнення з боржника названої суми. Однак при оформленні наказу господарським судом було допущено помилку в прізвищі стягувача - Прятко. Підприємець звернувся до адвоката за консультацією.

Які існують способи виправлення помилки в прізвищі стягувача у виконавчому документі?

4. Громадянин Войтенко (позивач) уклав договір з адвокатом Федорковичем (представництво в суді), розраховуючи що не зможе сам брати участь у процесі через відрядження. Але він повернувся раніше і з’явився в судове засідання. Відповідач заявив клопотання про недопущення громадянина Войтенка до участі у справі, оскільки участь у ній вже бере його адвокат. Суд відмовив у задоволенні клопотання відповідача.

Чи правильні дії суду? Чи обгрунтовані доводи відповідача?

5. Адвокат Мельникович, який брав участь як захисник у кримінальному провадженні, дізнавшись про те, що підзахисний знущався з своїх жертв під час вчинення злочинів відмовився від його захисту.

Дайте оцінку ситуації, що склалась. Як її вирішити?

6. До державного виконавця звернувя адвокат стягувача Божко, що подав на підтвердження своїх повноважень довіреність, посвідчену за місцем роботи стягувача. Державний виконавець запропонував подати нотаріально посвідчену довіреність, однак адвокат заперечив, що законодавством не встановлюється обов’язкова нотаріальна форма для довіреностей.

Як слід вирішити дане питання? Яким документом підтверджуються повноваження адвоката у виконавчому провадженні?

7. Павлов задовго до початку судового розгляду уклав із адвокатом Матюшком угоду на захист своїх інтересів у суді. В день слухання кримінального провадження, адвокат Матюшко на судове засідання не з’явився, оскільки був хворий (хворів 16 днів). У зв’язку з цим суд з власної ініціативи призначив Павлову захисника через адвокатське об’єднання. Визначений цим об’єднанням адвокат тільки-но повернувся з відрядження, але з’явився на судове засідання, і суд одразу ж розпочав судовий розгляд кримінального провадження, за яким Павлова було засуджено до позбавлення волі.

Чи правильні дії суду? Чи є підстави для апеляційного оскарження вироку районного суду? Оцініть дії захисника, який замінив адвоката Матюшко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]