Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5. Психологія взаємовідносин.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.10.2023
Размер:
70.07 Кб
Скачать

Самостійна робота з теоретичним матеріалом

1. Поясніть, яким чином впливає вміння спілкуватися на успішність професійної реалізації?

2. Проілюструйте з власного досвіду, що таке психологіна сумісність − несумісність? Яке значення їх у процесі спілкування?

3. Дайте характеристику вербального засобу спілкування. Поясніть, чому вербальні засоби рід час спілкування повинні відповідати жестам, міміці.

4. Розкрийте зміст та сутність ділового спілкування.

Самостійна робота з практичних завдань

1. Проаналізуйте власне спілкування в різних ситуаціях взаємодії, скориставшись теорією трансакційного аналізу е.Берна.

Трансакці́йний ана́ліз ‒ це аналіз спілкування. Одиниця спілкування називається трансакцією. Теорія трансакційного аналізу була розроблена американським психологом і психотерапевтом Еріком Берном у 60-их роках XX століття. Основні положення цієї теорії викладені ним у книзі «Люди й ігри» і широко використовуються у психотерапії при лікуванні різних психічних розладів, а також у роботі психологів з корекції поведінки людини. Трансакція ‒ це одиниця взаємодії партнерів по спілкуванню, що супроводжується представленням їх позиції.

Ерік Берн помітив, що кожна людина в різних ситуаціях у своїй поведінці займає різні позиції (Я-стани) відносно одна одної, що знаходить своє відображення у взаємодії (трансакціях). Основними позиціями при цьому є три, котрі умовно були названі Берном: Батько, Дорослий і Дитина. Ці складові є в кожної людини, але всі по-різному ними користуються на певному етапі та в певній ситуації.

1. Батько ‒ стан, подібний образу батьків, якому притаманні такі якості: навчання, виховання, повчання, турбота, впевненість у своїй правоті, «роби як я», «це добре», «це погано» та ін. Завдяки цій «схемі поведінки»: 1) людина може ефективно грати роль батька (матері); 2) виходячи із принципу «так прийнято робити», багато наших реакцій стали автоматичними, що допомагає зберігати час і енергію. Вимагає, оцінює (засуджує і схвалює), навчає, керує, піклується тощо.

2. Дорослий ‒ характеризується отриманням, переробкою, аналізом інформації і, на основі цього, прийняттям рішень з метою ефективної взаємодії з навколишнім світом. Працює з інформацією, розмірковує, аналізує, уточнює ситуацію, розмовляє на рівних, апелює до розуму, логіки

3. Дитина ‒ стан подібний образу дитини, для якої є притаманними: інтуїція, творчість, спонтанність, відкритість, безпосередність, щирість, емоційність, довіра, любов. Але, з іншого боку, це: 1) стан «бунту», неслухняності, вередливості, капризності; 2) стан «пристосування», здатність до маніпулювання. Виявляє почуття (образи, страху, провини тощо), підкоряється, пустує, виявляє безпорадність, задає питання.

Додаткові транзакції ‒ це такі взаємодії людей, коли у відповідь на ваші дії партнер реагує саме так, як ви хотіли та очікували. Такі транзакції складаються, якщо кожен із партнерів знаходиться на одному рівні (Батько-Батько, Дорослий-Дорослий чи Дитина-Дитина).

Перехресні транзакції ‒ це ситуація, в якій в процесі взаємодії відповідна реакція на стимул не є бажаною та очікуваною. Транзакції, що перетинаються характеризують складні відносини, при яких спілкування проходить перехресно, між різними «Я-станами» (стимул: «Дорослий» ‒ «Дорослий»; реакція: «Батько» ‒ «Дитина» та ін.). Перехресні транзакції часто є джерелом конфліктів.[

2. Зробіть та надішліть презентацію на вибір по темам: «Мода», «Реклама», «ЗМІ», «Соцмережі», «мережа Інтернет» як механізми впливу.

3. Складіть резюме на будь-яку людину (умовну), яка влаштовується на роботу, використовуючи таку схему:

‒ прізвище, імя, по батькові;

‒ число, місяць, рік народження;

‒ місце народження;

‒ освіта, де навчався, набута спеціальність, рік закінчення закладу освіти;

‒ сімейний стан;

‒ де працював, на якій посаді;

‒ набуті вміння, досвід;

‒ додаткова інформація (водійське посвідчення, володіння іноземними мовами тощо);

‒ контактний телефон, електронна пошта.

Рекомендована література

Основна

1. Галузинський В. М., Євтух М. Б. Основи педагогіки і психології вищої школи в Україні. Київ : Інтел, 1995. 168 с.

2. Мацко Л. А., Прищак М. Д. Основи психології та педагогіки : навч. посіб. Вінниця : ВНТУ, 2009. 158 с.

3. Основи психології: підручник / за ред. О. В. Киричука, В. А. Роменця. Київ : Либідь, 1996. 623 с.

4. Яворська Г.Х. Педагогіка для правників : навч. посіб. Київ : Знання, 2004. 335 с.

5. Третяк О.С. Практикум з соціальної психології: навч.-метод. посіб. Чернігів: Вид. Лозовий В.М., 2014.136 с.

6. Третяк О. С. Соціальна психологія (конспект лекцій): навч.-метод. посіб. Чернігів: Вид. Лозовий В. М., 2014. 352 с.

Допоміжна

7. Козаков В. А. Психологія діяльності та навчальний менеджмент : підручник : в 2 ч. Київ : КНЕУ, 1999. Ч. 1. Психологія суб’єкта діяльності. С. 136‒138; 142‒146.

8. Лозниця В. С. Психологія і педагогіка: Основні положення : навч. посіб. Київ : Екс Об, 2000. С. 33‒34.

9. Максименко С. Д. , Соловієнко В. О. Загальна психологія : підручник. Київ : МАУП, 2001. 256 с.

10. Немов Р.С. Психология : учебник : в 3 кн. 4-е изд. москва : гуманит изд. центр ВЛАДОС, 2001. Кн. 1: Общие основы психологии. С. 511‒619.

11. Загальна психологія : навч. посіб. / О. Скрипченко, Л. Волинська, З. Огороднійчук та ін. Київ : А.П.Н., 1999. 436 с.

12. Основи психології / за ред. О. В. Киричука, В. А. Роменця. Київ : Либідь, 1996. 632 с.

13. Основи загальної психології : навч. посіб.: в 2 т. / уклад. : О. В. Полозенко, Л. М. Омельченко, С. В. Яшник та ін. Київ : НУБіП, 2009. Т.1. 310 с.