Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Тема: КАРІЄС ЗУБІВ У ДІТЕЙ. ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ, ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ КАРІЄСУ ТИМЧАСОВИХ І ПОСТІЙНИХ ЗУБІВ. ПОМИЛКИ ТА УСКЛАДНЕННЯ В ДІАГНОСТИЦІ ТА ЛІКУВАННІ КАРІЄСУ ТИМЧАСОВИХ І ПОСТІЙНИХ ЗУБІВ У ДІТЕЙ

Завдання №1 Пацієнтка 7 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на

відчуття оскомини в зубі на верхній щелепі справа. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 14 зуба – крейдоподібна пляма. Після обробки метиленовим синім пляма забарвлюються в синій колір. Під час зондування поверхня плями гладенька, безболісна. Яким буде остаточний діагноз?

A.Гострий поверхневий карієс.

B.Гострий початковий карієс (Шифр МКХ К. 02.0 – 02.9).

C.Місцева гіпоплазія.

D.Кислотний некроз.

E.Флюороз.

Пояснення. Діагностичним критерієм цього захворювання є те, що на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 14 зуба – крейдоподібна пляма яка забарвлюється метиленовим синім, під час зондування поверхні гладенька безболісна.

Завдання №2 Пацієнт 16 років звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на

короткочасний біль у зубі на верхній щелепі від солодкого, кислого. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 зуба – дефект в межах емалі невеликих розмірів. Під час зондування відзначається незначна болючість та розм’якшення в центрі дефекту. Яким буде остаточний

21

діагноз?

A.Гострий поверхневий карієс (Шифр МКХ К. 02.0 – 02.9).

B.Гострий початковий карієс.

C.Хронічний поверхневий карієс.

D.Місцева гіпоплазія емалі.

E.Хронічний початковий карієс.

Пояснення. Діагностичними критеріями цього захворювання є глибина дефекту, незначна болючість під час зондування та розм’якшення в центрі дефекту.

Завдання №3 Пацієнтка 18 років, звернулася до стоматолога зі скаргами на

короткочасну реакцію в ділянці 14,15 зубів, яка періодично виникає на дію хімічних подразників. Об’єктивно: 14 і 15 зуби інтактні, дистально на жувальній поверхні 14 зуба емаль має сіруватий відтінок, реакція на термічні подразники не виражена. Який із додаткових методів доцільно провести для виявлення прихованої каріозної порожнини?

A.Прицільну рентгенографію

B.ЄОД.

C.Діагностичне препарування.

D.Ортопантомографію.

E.Вітальне фарбування.

Пояснення. Для діагностики прихованої каріозної порожнини більш доцільним є використання прицільної рентгенографії, яка вкаже точну локалізацію та глибину порожнини.

Завдання №4 Хлопчик 11 років скаржиться на біль у зубі на нижній щелепі від

22

солодкого та кислого, також від термічних подразників. Біль минає після усунення дії подразника. Об’єктивно: у 36 зубі - каріозна порожнина на жувальній поверхні в межах навколопульпарного дентину, з розм’якшеним дентином. Яким буде остаточний діагноз?

A.Хронічний глибокий карієс.

B.Гострий середній карієс.

C.Гострий глибокий карієс (Шифр МКХ К. 02.0 – 02.9).

D.Хронічний середній карієс.

E.Гіперемія пульпи.

Пояснення. Діагностичними критеріями цього захворювання є біль у зубі на нижній щелепі від солодкого та кислого, також від термічних подразників, який швидко зникає після усунення подразників та дефект тканин в межах навколопульпарного розм’якшеного дентину.

Завдання №5 Під час огляду порожнини рота 6-річної дитини на апроксимальній

поверхні 55 зуба виявлено каріозну порожнину з широким вхідним отвором у межах плащового дентину. Стінки та дно вкриті щільним пігментованим дентином. Зондування дна та стінок безболісне. На рентгенограмі змін немає. Яким буде найбільш імовірний діагноз?

A.Хронічний середній карієс (Шифр МКХ К. 02.0 – 02.9).

B.Хронічний глибокий карієс.

C.Хронічний періодонтит.

D.Гострий середній карієс.

E.Гострий глибокий карієс.

Пояснення. Діагностичними критеріями цього захворювання є каріозна порожнина з широким вхідним отвором в межах плащового дентину, безболісне зондування дна і стінок, щільний пігментований

23

дентин на стінках і дні та відсутність змін на рентгенограмі.

Завдання №6 У 8-річної дитини через три тижні після лікування 65 зуба випала

пломба. На медіальній поверхні 65 зуба виявлено каріозну порожнину в межах навколопульпарного дентину. Дно та стінки каріозної порожнини щільні, зондування дна чутливе, перкусія зуба безболісна. Від холодного подразника виникає біль, який швидко минає після усунення подразника. Встановлено діагноз – хронічний глибокий карієс 65 зуба. Який матеріал буде оптимальним для постійної пломби?

A.Склоіномерний цемент (Шифр МКХ К. 02.0 – 02.9).

B.Силікатний цемент.

C.Силікофосфатний цемент.

D.Амальгама.

E.Композит.

Пояснення. Оскільки 65 зуб є тимчасовим, то доцільніше буде використати склоіономерний цемент, тому що він має проти каріозну дію та є менш токсичним завдяки його високій біологічній сумісності, має хімічну адгезію до тканин зуба та низьку теплопровідность.

Завдання №7 У дитини 2 років, діагностовано гострий поверхневий карієс 53, 52,

51, 61, 62, 63 зубів. Дитина погано вступає в контакт з лікарем. Який метод лікування є найбільш прийнятним у цій ситуації?

A.Пломбування без препарування за АRТ-методикою.

B.Препарування каріозних порожнини з подальшим пломбуванням.

C.Ремінералізуюча терапія, пломбування.

24

D.Ремінералізуюча терапія, покриття зубів фтористим лаком .

E.Імпрегнація каріозних порожнини розчином нітрату срібла

(Шифр МКХ К. 02.0 – 02.9).

Пояснення. Оскільки вік дитини 2 роки й дитина погано вступає в контакт, більш доцільним буде використання імпрегнаційного методу лікування.

Завдання №8 Пацієнт 13 років скаржиться на короткочасний біль на верхній

щелепі справа, що виникає від холодного. Об’єктивно: у пришийковій ділянці 45 зуба – каріозна порожнина в межах плащового дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Холодова реакція – швидкоплинний біль, зондування стінок болюче, перкусія безболісна. Який пломбувальний матеріал є оптимальним у цій клінічній ситуації?

A.Гібридний склоіономер (Шифр МКХ К. 02.0 – 02.9).

B.Макрофільний композит.

C.Амальгама.

D.Гібридний композит.

E.Полікарбоксилатний цемент.

Пояснення. Оскільки емаль у 45 зубі слабко мінералізована через нещодавнє прорізування зуба, то матеріал повинен мати карієсстатичну дію. У зв’язку з тим, що в пацієнта діагностується гострий середній карієс, а порожнина міститься в пришийковій ділянці, слід використовувати найбільш еластичний та гідрофільний матеріал, тому доцільніше використати гібридний склоіономерний цемент.

25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]