Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка Тихий.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3 Програмна реалізація web-вузла інтеренет-магазину з продажу боксерського знаряддя

    1. Інтеграція ПП

    1. Схема модулів ПП була розроблена за допомогою таких засобів як Rational Rose, Paint та он-лайн засобу Gliffy. Нижче на рисунку 3.1 зображена схема модулів wеb-вузла інтернет-магазину з продажу боксерського знаряддя.

Рисунок 3.1 - Схема модулів wеb-вузла інтернет-магазину з продажу боксерського знаряддя

    1. На цій схемі показані з якого на який модуль можна перейти, які модулі мають підключення до БД (одностороннє підключення - коли модуль з’єднується з БД і відправляє запит, але не отримує ніякої відповіді (наприклад запит на видалення товару), двостороннє підключення - коли на відправлений запит приходить відповідь (наприклад масив з даними про замовлення)), а також показані модулі, які підключаються (входять) до інших модулів (це модулі з розширеннями *.inc та *.txt).

  1. Верифікація та валідація ПП

Верифікація - це звичайно внутрішній процес управління якістю, що забезпечує згоду з правилами, стандартами або специфікацією. Різниця між валідаціею та верифікацією полягає в тому, що валідація підтверджує, що «ви створили правильний продукт», а верифікація підтверджує, що «ви створили продукт так, як і мали намір це зробити». У програмуванні можна привести відмінний приклад, який дозволяє зрозуміти різницю між даними визначеннями: верифікація являє собою інспекцію або ревізію без запуску програмного коду продукту, тоді як валідація виконується з фактичним запуском програмного коду. Наприклад, рецензія коду і перевірка синтаксису є верифікацією, в той час як валідація включає в себе запуск програмного коду та перевірку результатів. Як правило валідацію слід робити після того, як виконаний процес верифікації.

При розробці програмного продукту, інтернет магазину з продажу мобільних телефонів, верифікація та валідація грали дуже велику роль у написанні програмного коду.

    1. Валідація коду програмного продукту була зроблена за допомогою засобу HTML Validator. За отриманими результатами зроблен висновок, що код пройшов валідацію, тобто кількість помилок лежить у межах норми (до 10 помилок). Також була проведена верифікація ПП методом статичного аналізу, а саме: код перевірив на відповідність усім правилам та стандартам компілятор програмного засобу PHP Expert Editor та он-лайн засіб перевірки Pixy.

3.3 Система тестів для Web-вузла інтернет-магазину з продажу боксерського знаряддя

3.3.1 Модульні тести

Модульне тестування допомагає усунути сумніви з приводу окремих модулів і може бути використане для підходу до тестування «знизу вгору»: спочатку тестуються окремі частини програми, потім програма в цілому.

До ПП були зроблені 30 модульних тестів, основні з яких приведені в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 – Модульні тести

№ теста

Ціль теста

Описання процедури тестування

Критерій проходження тесту

Тест пройден так/ні

1

Перевірка реєстрації користувача

Відкрити сторінку реєстрації, у поле логин ввести «user» у поля пароль та повторити пароль ввести «123», інші поля також потребують заповнення.

Натиснути кнопку «ok»

Виведене повідомлення про успішну реєстрацію на сайті

Так

2

Перевірка авторизації користувача

Відкрити головну сторінку, у поле логин ввести «user» у поле пароль ввести «123»

Натиснути кнопку «увійти»

Замість форми для ввод логіну та паролю відображається привітання до користувача та посилання до його профілю та кнопка «вийти»

Так

3

Перевірка работи з профілем

Авторизуватись з логіном та паролем «user» «123», увійти в профіль, ввести в поле призвіще «Пупкін» та нажатии кнопку змінити данні

Данні змінені та відповідають введеним

Так