Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка Тихий.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.8 Структура бд

При високорівневому (концептуальному) проектуванні баз даних була використана ER-модель. Під час проектування баз даних відбувається перетворення ER-моделі в конкретну схему бази даних на основі вибраної моделі даних (реляційної, об'єктної, мережевий або ін.). ER-модель являє собою формальну конструкцію, яка сама по собі не пропонує ніяких графічних засобів її візуалізації. В якості стандартної графічної нотації, за допомогою якої можна візуалізувати ER-модель, була запропонована діаграма сутність-зв'язок (ER-діаграма).

ER-модель була реалізована за допомогою системи автоматизованого проектування баз даних ERWin. На основі моделі даних була створена база даних у форматі обраної СУБД.

Концептуальна модель представлена на рисунку 2.24.

Рис. 2.24 – Концептуальна (логічна) модель даних

Структура таблиці «klient» представлена в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2 - Структура таблиці «klient»

Найменування

Тип даних

Інформація, що зберігається

Ключ

kod_klienta

Іnt (3)

Код користувача

+

familiya

Varchar (15)

Прізвище користувача

imya

Varchar (15)

Ім‘я користувача

otchestvo

Varchar (15)

По-батькові користувача

e-mail

Varchar (25)

Електронна адреса користувача

login

Varchar (15)

Логин

password

Varchar (20)

Пароль

status

Іnt(1)

Тип користувача

Таблиця «klient» призначена для зберігання інформації про користувача. Кожний запис складається з наступних полів, опис яких наведено в таблиці. Код користувача повинен бути унікальним, цілим числом, в якому максимальна кількість цифр, з яких може складатися це число, дорівнює 3. Прізвище, ім‘я, по-батькові та логін користувача можуть скаладатися максимум з 15 символів кожне. Електронна адреса користувача може складатися не більше ніж з 25 символів. Пароль користувача може складатися не більше ніж з 20 символів. Тип користувача повина складатися з однієї цифри.

Структура таблиці «zakaz» представлена в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3 - Структура таблиці «zakaz»

Найменування

Тип даних

Інформація, що зберігається

Ключ

kod_zakaza

Int (3)

Код замовлення

+

kod_tovara

Int (3)

Код товару

+

kod_klienta

Int (3)

Код користувача

+

Data

date

Дата замовлення

kol-vo

Int (2)

Кількість замовлених товарів

Address

Varchar (100)

Адреса користувача

Telefon

Int (10)

Телефонний номер користувача

suma_zakaza

Int (5)

Загальна вартість

status_zakaza

Int(1)

Статус заказу

Таблиця «zakaz» призначена для зберігання інформації про замовлення товару. Кожний запис складається з наступних полів, опис яких наведено в таблиці. Код користувача, код замовлення та код товару разом повинні бути унікальним ідентифікатором, а також цілими числами, в яких максимальна кількість цифр, з яких може складатися ці числа, дорівнює трьом для кожного. Поле дата може зберігати чила у форматі дати (а саме у такому форматі: 2012-03-17). Кількість товарів може складатися не більше ніж з 2 цифр. Адреса користувача може скаладатися максимум з 100 символів. Телефон користувача може складатися не більше ніж з 10 цифр. Поле загальна вартість може вміщати число, яке складаєть не більше ніж з 5 цифр. Статус заказу повинен складатися з однієї цифри.

Структура таблиці «tovar» представлена в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4 - Структура таблиці «tovar»

Найменування

Тип даних

Інформація, що зберігається

Ключ

kod_tovara

Int (3)

Код товару

+

nazvanie

Varchar (20)

Найменування товару

razmer

Varchar (15)

Розмір товару

proizvoditel

Varchar (10)

Фірма-виробник

cvet

Varchar (10)

Колір товару

kod_ceni

Int (3)

Код ціни

kategoriya

Varchar (20)

Категорія товару

kolichestvo

Int (2)

Кількість товару

image

Varchar (100)

Зображення

opisanie

Varchar (3000)

Опис щодо товару

Таблиця «tovar» призначена для зберігання інформації про товар. Кожний запис складається з наступних полів, опис яких наведено в таблиці. Код товару повинен бути унікальним, цілим числом, в якому максимальна кількість цифр, з яких може складатися це число, дорівнює 3. Найменування товару може скаладатися максимум з 20 символів. Розмір товару може скаладатися максимум з 15 символів. Фірма-виробник та колір товару може скаладатися максимум з 10 символів кожний. Код товару повинен цілим числом, в якому максимальна кількість цифр, з яких може складатися це число, дорівнює 3. Категорія товару може скаладатися максимум з 20 символів. Кількість товарів може складатися не більше ніж з 2 цифр. Зображення товару (посілання на нього) може скаладатися максимум зі 100 символів. Опис товару може скаладатися максимум з 3000 символів.

Структура таблиці «cena» представлена в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5 - Структура таблиці «cena»

Найменування

Тип даних

Інформація, що зберігається

Ключ

kod_ceni

Int (3)

Код ціни

+

stoimost

Int (5)

Вартість

denegnaya_edenica

Varchar (5)

Грошова одиниця

Таблиця «cena» призначена для зберігання інформації про вартість товарів. Кожний запис складається з наступних полів, опис яких наведено в таблиці. Код ціни повинен бути унікальним, цілим числом, в якому максимальна кількість цифр, з яких може складатися це число, дорівнює 3. Вартість може складатися не більше ніж з 5 цифр. Грошова одиниця може скаладатися максимум з 5 символів.