Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос.Микро.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
1.91 Mб
Скачать

2. Нецінова еластичність попиту

Загальний підхід до вимірювання еластичності попиту зберігається і тоді, коли йдеться про вплив на нього інших, нецінових факторів. Серед них особливе місце належить доходам та цінам на інші товари.

Еластичність попиту за доходом показує рівень зміни обсягу попиту на товар, що досягається внаслідок зміни величини доходу споживача:

.

Еластичність попиту за доходом може набувати найрізноманітніших значень. Товар є товаром низької якості, якщо ЕІ < 0, із збільшенням доходу попит на такі товари зменшується. В цьому випадку дохід і обсяг попиту змінюються в протилежних напрямках. Для нормальних товарів ЕІ > 0. Крім того, серед нормальних товарів можна виділити товари першої необхідності (0 < ЕІ < 1), товари другої необхідності І = 1) та предмети розкоші (ЕІ > 1).

Ціни на інші товари також впливають на попит і міру цього впливу демонструє перехресна еластичність попиту. Вона визначає ступінь чутливості споживчого попиту на один товар (Х) залежно від ціни на інший товар (У):

Якщо еластичність має позитивне значення, то із зростанням ціни на товар У підвищується попит на товар Х. Такий зв’язок характерний для товарів-субститутів. Чим краще субститут здатний замінити певний товар, тим тіснішим буде зв’язок між цінам на нього та обсягом попиту на досліджуваний товар, а отже, більшим значення еластичності. Скажімо, взаємозамінюваність двох сортів житнього хліба досить висока, тому навіть незначне підвищення ціни на один із них спричинить різке збільшення попиту на інший.

Для комплементарних благ властиве від’ємне значення перехресної еластичності попиту. Вона матиме нульове значення для товарів, які взагалі ніяк не пов’язані між собою.

3. Цінова еластичність пропозиції

Не тільки споживання змінюється із підвищенням або зниженням ціни. Рішення фірм щодо обсягів виробництва продукції також залежать від змін цін. Еластичність пропозиції характеризує реакцію виробника на коливання ціни товару, що ним виробляється. Коефіцієнт еластичності пропозиції показує на скільки процентів зміниться обсяг пропозиції товару за зміни ціни на 1%:

Визначення цінової еластичності пропозиції таке ж саме, як і цінової еластичності попиту. Єдина різниця полягає в тому, що чутливість обсягу пропозиції до зміни ціни позитивна.

Розрізняють еластичну пропозицію (1 < ЕS < ∞), нееластичну пропозицію (0 < ЕS < 1), пропозицію одиничної еластичності S = 1), абсолютно нееластичну пропозицію (ЕS = 0) та абсолютно еластичну пропозицію (ЕS = ∞) (рис. 3.3).

Рисунок 3.3 - Види еластичності пропозиції

Фактори, що впливають на еластичність пропозиції:

  • мобільність товаровиробника, гнучкість і рівень завантаження виробничої потужності підприємства;

  • ціни товарів-конкурентів;

  • характер застосованої технології;

  • можливість мобілізації внутрішніх і зовнішніх джерел накопичення;

  • фактор часу. Пропозиція реагує на зміну ціни зазвичай з певним часовим лагом. Тому еластичність пропозиції тим вища, чим більше часу має виробник для зміни обсягу пропозиції.