Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
особисте страхування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Cтрахування від нещасних випадків включає:

  • індивідуальне страхування (страхувальником є фізична особа, яка уклала договір стосовно самої себе або іншої особи), а сплата страхових внесків здійснюється за рахунок страхувальників.;

  • колективне – (страхувальником є юридична особа, яка укладає договір страхування на користь своїх працівників), сплата страхових платежів здійснюється за рахунок організацій, яз якими застраховані перебувають у трудових або інших передбачених законом відносинах.

В індивідуальному страхуванні від нещасного випадку страхова сума визначається за згодою страхувальника і страховика, але страховик встановлює мінімальну та максимальну межі. На практиці найпоширеніші договори страхування від нещасного випадку на 1 рік.

Важливе значення при страхуванні від нещасного випадку мають групи страхування - це спеціальні таблиці, що розроблені страховою компанією, в яких в залежності від професії потенційного страхувальника встановлюється його група ризику. Страхові тарифи встановлюються в залежності від групи страхування, строку страхування. Для страхувальників, діяльність яких є більш ризиковою в порівняні з іншою встановлюється вищий тариф. Наприклад, НАСК “Оранта” встановила три групи страхування, що схематично представлені у таблиці 1 .

Таблиця 1.

Групи страхування

№ групи

Перелік професій

І

Службовці, інженерно-технічні працівники та інші категорії громадян, що безпосередньо не зайняті у процесі виробництва, умови праці яких не пов’язані з підвищеним ризиком щодо одержання травми; артисти драматичних і музичних театрів, артисти естради, балету та танцювальних ансамблів, робітники банків (крім осіб, які пов’язані з інкасуванням та перевезенням грошей), робітники побутового та комунального господарств, педагогічний персонал позашкільних дитячих закладів, викладачі та студенти інститутів, технікумів, домогосподарки, медичні працівники, робітники торгівельної мережі, та харчування (крім кухаря), робітники пошти та телеграфу, службовці бібліотек, персонал готелів, кіоскери, робітники преси, двірники.

ІІ

Всі інші категорії працюючих (робітники, службовці, працівники сільського господарства та ін.), безпосередньо зайняті в процесі виробництва, особистий склад аеродромного обслуговування, інкасатори та касири, робітники ветлікарень, газоелектрозварювальники, слюсарі, робітники обробної промисловості, робітники харчової промисловості, військовослужбовці, працівники органів внутрішніх справ (крім працівників карного розшуку, ДАІ, водіїв), робітники будівельної, машинобудівної, скляної промисловості, робітники транспорту, (крім повітряного), робітники електростанцій та експедицій.

ІІІ

Особи, праця яких пов’язана з особливим ризиком, щодо настання нещасного випадку, працівники карного розшуку, ДАІ, цивільної авіації, випробувачі автомашин, літаків, артисти цирку, які виконують трюки, гімнасти, автогонщики, водії транспортних засобів, працівники гірничодобувної промисловості, особи, які виконують роботи в підземних умовах, бурильники нафтових та газових свердловин, особи, чия робота пов’язана, з мисливством, рибальством у морях і океанах.