Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗРОБКИ ВИХОВНИХ ЗАХОД_В.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

III. Методика інтерактивного (взаємного навчання).

Кл. керівник: Поняття «щастя» відноситься перш за все до людей. Тож, дайте характеристику щасливої людини за алгоритмом (схемою):

- зовнішній вигляд;

  • внутрішній стан (що відчуває всередині, які почуття, емоції, настрій тощо);

  • як відчуття щастя впливає на її діяльність, вчинки, поведінку, ставлення до інших тощо;

Для цього виконаємо таку роботу: поділимося на три мікрогрупи Спочатку подумайте самі, потім обговоріть в парах, а потім поспілкуйтеся у мікрогрупах і повідомте нам свою спільну мікрогрупову характеристику.

Кл. керівник: Отож, який висновок зробимо? Після відповідей дітей робить висновок: У щасливої людини сяють очі, наче дві зірочки, вона усміхається, зігріваючи теплом своєї усмішки усіх оточуючих. При цьому вона відчуває радість, душевний комфорт та спокій, впевненість у собі та своїх силах, натхненність. У щасливої людини ніби виростають крила і вона літає над світом, ділиться своїм щастям із оточуючими та підіймає їм настрій, допомагає, тобто робить інших щасливими.

Кл. керівник: А в яких сферах життєдіяльності людина може бути щасливою? Іншими словами: Що потрібно людині для щастя?

IV. Робота мікрогрупами.

У своїх групах визначте і зобразіть основні складові щастя людини у вигляді геометричної фігури, де біля кутів напишіть свої відповіді одним словом, а потім прокоментуєте їх.

Кл. керівник, вислухавши відповіді дітей, зводить усе до одного висновку і малює на дошці трикутник.

Ігор Антонич сказав: Щастя – це трикутник.

Біля кутів якого опорні слова: «здоров’я», «родина», «робота».

V. Тренінг «Карусель»

Кл керівник: Кожна мікрогрупа обере собі один компонент щастя людини, визначить напрямки діяльності саме в тій сфері свого життя, яку ви обрали, щоб відчувати щастя. Через три хвилини за годинниковою стрілкою передасте свої аркуші іншій групі. Вони допишуть свої міркування, далі – передають знову іншим групам, вони дописують свої думки і знову передають аркуші. Отримавши свої завдання, представники груп повідомляють про виконання цього завдання .

Класний керівник: Спільними зусиллями ми дослідили, що ж таке щастя, що треба робити, щоб бути щасливим. Але потрібно пам`ятати, що ви живете серед інших людей. Видатний український педагог В.О. Сухомлинський говорив: «Ти живеш серед людей. Не забувай, що кожен твій вчинок, кожне твоє бажання відображається на оточуючих тебе людях. Перевіряй свої вчинки питанням до самого себе: чи не робиш ти зла, незручностей людям?».

Кл. керівник: Яка основна порада Сухомлинського закодована у його словах? Давайте розшифруємо її та співвіднесемо з темою нашого заходу. Отож, ми виступимо ще й дешифрувальниками.

Після відповідей дітей, кл. керівник робить висновок: Дійсно, по – справжньому щасливим кожен із нас буде почуватися, коли ми будемо ще й дарувати щастя іншим людям. А що означає «Дарувати щастя іншим людям?». Обговоріть відповідь у парах і повідомте нам.

V. Мозковий штурм «Мікрофон».

Діти у мікрофон дають відповіді. Після відповідей дітей, кл. керівник робить висновок: Дійсно, дарувати щастя іншим – це дарувати радість, гарний настрій, добро, любов, позитивні емоції, тощо.

Кл. керівник: Після усвідомлення сутності щастя, давайте прокладемо «стежину щастя». На своїх відбитках напишіть одне - два правила щасливого життя, тобто ті правила, яких ми повинні дотримуватися, щоб бути самим щасливим і дарувати щастя іншим людям. Потім діти виходять до дошки і прикріплюють свої правила на відбитках.

Кл. керівник: Сьогодні ви протоптали стежку щастя, бажаю вам, щоб ця стежка перетворилась на широкий шлях, яким ви будете йти впевнено, даруючи усім радість і любов.

VI. Робота з епіграфом.

Кл. керівник: Повернемося до нашого епіграфу. Як ви розумієте ці слова?

Після відповідей дітей висновок робить кл. керівник: коли ти даруєш щастя іншим – ти сам стаєш щасливішим, адже насправді щасливим є той, хто не лише отримує щастя, а й дарує його іншим.

VII. Дерево очікувань. Прикріплюють розквітлі квітки, якщо сподівання виправдалися, або – бутони, якщо - ні.