Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Северинова 34-39.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
24.91 Кб
Скачать

38. 15.1. Ефективність проекту

На першому етапі розраховуються показники ефективності проекту загалом для деталь­ної економічної оцінки проектних рішень і створення умов для пошуку інвесторів. Особливістю цього етапу є оцінка ефективнос­ті проекту з позицій єдиного учасника, що реалізовує його за рахунок власних коштів. На другому етапі уточнюється склад учасників проекту й визначається фінансова реалізованість та ефективність участі в проекті кожного з них.

При цьому використовуються такі базові визначення:

Суспільна ефективність інвестиційного проекту — система показників, що враховують соціально-економічні наслідки здійснення проекту для суспільства загалом, включаючи зовнішні ефекти й суспільні блага.

Комерційна ефективність інвестиційного проекту — система показників, що характеризують доцільність реалізації проекту для підприємства-ініціатора проекту й/або зовнішнього приватного інвестора.

Бюджетна ефективність інвестиційного проекту — система показників, що характеризують доцільність реалізації проекту для бюджетів різних рівнів (визначається за використання бюджетних коштів для фінансування капіталовкладень за проектом).

Зауважимо, що під час оцінювання ефективності здійснення проектів за зниженням ризиків виникнення надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру не для консолідованого бюджету загалом, а для бюджету певного рівня (державного, регіонального, місцевого), у складі прибутків мають ураховуватися не всі без винятку бюджетні надходження, а лише ті, які стосуються безпосередньо даного бюджету. Це означає необхідність обліку законодавчо оформленого міжбюджетного розподілу доходів і трансфертної політики.

39. 15.2. Ефективність участі у проекті

Ефективність участі в проекті включає:

  • ефективність участі підприємств в проекті (ефективність інвестиційного проекту окремо для кожного підприємства-учасника);

  • ефективність інвестування в акції підприємства (ефективність для акціонерів — учасників інвестиційного проекту);

  • ефективність участі в проекті структур більш високого рівня, у тому числі: а) регіональна і народногосподарська ефективність; б) галузева ефективність — для окремих галузей народного господарства, фінансово-промислових груп (ФПГ), об'єднань підприємств і холдингових структур;

  • бюджетна ефективність інвестиційного проекту — ефективність участі в інвестиційному проекті бюджету певного рівня.

Всі види ефективності інвестиційного проекту базуються на зіставленні витрат і результатів (вигод) від проекту, але відрізняються підходом до їхньої оцінки і складом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]