Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Северинова 34-39.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
24.91 Кб
Скачать

Цілі проведення Роуд шоу можуть бути різними: ознайомлювальна, роз'яснювальна, підвищення оцінки вартості компанії і здійснення операції, наприклад:

  • зміна ринкових умов;

  • зміна прогнозів доходів і прибутків компанії (наприклад, поява нових або відміна клієнтських контрактов/проектов);

  • серйозні зміни стратегії компанії, дивідендної політики, ціноутворення;

  • зміна керівництва;

  • зміна фінансовій позиції компанії (залучення значного позикового капіталу).

36. 13.4. Злиття та поглинання компаній в проекті

Злиття чи поглинання (mergers/acquisitions) є одним із додаткових способів укрупнення бізнесу в процесі здійснення проектів розвитку.

Сьогодні феномен злиття та поглинання перейшов до нового етапу розвитку, характерними ознаками якого є злиття транснаціональних корпорацій, тобто підвищення рівня концентрації бізнес-альянсів у світовому масштабі. Масштаби цих угод спричинили фундаментальні зміни у ряді галузей економіки, зокрема хімічній, телекомунікаційній, а також у банківській сфері.

На наш погляд, змусити чи спонукати компанію піти на укладання угоди з конкурентом можуть три групи чинників:

– внутрішня потреба компанії, зумовлена необхідністю пошуку нового напрямку чи способу свого розвитку;

– зовнішні умови, спричинені зміною бізнес-середовища, що загрожує зниженням ефективності діяльності компанії та змушує її шукати нові шляхи розвитку;

– власні бажання, плани та амбіції менеджменту компанії.

Дія внутрішніх мотиваційних чинників проявляється у прагненні компанії-ініціатора злиття чи поглинання отримати нові навички (наприклад, технологічні досягнення, кращі способи організації бізнес-процесів чи досвід персоналу компанії-конкурента). Найчастіше внутрішніми мотивами компанії створення альянсу з конкурентом шляхом злиття є бажання отримати доступ до нових продуктів, ринків, каналів дистрибуції та фінансових ресурсів іншої компанії. Цей мотив, зокрема, є домінуючим при купівлі іноземними компаніями вітчизняних підприємств-конкурентів у харчовій промисловості (наприклад, галузь виробництва пива). Компанія-ініціатор планує таким чином отримати додаткову перевагу від розширення ринку збуту, економії на витратах входу на ринок тощо. Менш поширеним, але не менш значущим мотивом є бажання компанії-ініціатора злиття отримати податкову економію за рахунок придбання збиткового конкурента.

Вплив зовнішніх мотивів злиття чи поглинання пояснюється прагненням компанії максимально використати власні виробничі потужності в умовах загального скорочення ринку. Така можливість виникає у разі злиття з компанією, яка виробляє диференційовану щодо даної компанії продукцію. Придбання такої компанії дозволить уникнути процесу скорочення чи згортання власного виробництва завдяки використанню надлишкових потужностей для виробництва продукції іншої компанії.

37. 14.1. Метод проектного фінансування

Проектне фінансування означає будь-які запозичення для фінансування проекту, які здійснюються спеціально створеною компанією, чиї активи та основна діяльність відносяться до даного проекту.

Наступні характеристики відрізняють проектне фінансування від інших джерел фінансування, зокрема корпоративного кредитування.

Капіталоємність. Проектне фінансування як правило залучається для масштабних проектів із значними сумами як власного, так і залученого капіталу, з бюджетами від мільйонів до мільярдів доларів. Під це визначення однозначно підпадають інфраструктурні проекти. Відповідно до досліджень Світового банку, середній бюджет проектів сягає 500 млн. доларів США.

Значна частка запозичених коштів. Так нормальним вважається рівень кредитного фінансування у бюджеті проекту до 90%.

Тривалість. Період реалізації проекту та користування проектним фінансуванням може сягати 15-20 і більше років.

Незалежна компанія з обмеженим терміном існування. Для залучення проектного фінансування створюється спеціальна проектна компанія. Яка припиняє свою діяльність після реалізації проекту.

Фінансування без права регресу або з обмеженим регресом. Ступінь (обсяги) регресу чи вимоги щодо застави / забезпечення для запозичень обмежені. Як правило, терміни «без права регресу або з обмеженим правом регресу» до засновників проектної компанії щодо виплати основної суми боргу та процентів вживаються як взаємозамінні поняття. Ці поняття передбачають, що заставою кредиту є лише активи проектної компанії, і у разі настання ризику дефолту проекту, банк чи інші кредитори не мають права претендувати на інші активи (окрім проектних), які можуть знаходитися у власності засновників.

Обмежена дивідендна політика. Надаючи переважну частку бюджету проекту, кредитору обмежують проектну компанію у розподілі чи реінвестуванні отриманих прибутків. Однією з умов кредиторів є використання повністю грошового доходу на виплату кредиту та операційні витрати діяльності проектної компанії.

Багато учасників. Реалізація будь-якого проекту передбачає участь багатьох сторін, включаючи міжнародні організації. Звичайною практикою є залучення 10 і більше учасників.

Розподіл ризиків. Масштабність проектів та велика кількість учасників значно підвищують ризики провалу проекту. А тому вкой важливим є розподіл ризиків таким чином, щоб сторони несли відповідальність за ті ризики, які їм підконтрольні.

Високі трансакційні витрати. Залучення проектного фінансування більш дорожче, ніж традиційне корпоративне кредитування, так як пов’язане з більшою кількістю ризиків реалізації проекту, розкриттям інформації, страхуванням, тривалими термінами реалізації проекту тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]