Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

робота 3

.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Рудні мінеральні ресурси

Мінера́льні ресу́рси — це сукупність запасів корисних копалин мінерального походження.  Мінеральні ресурси поділяються на рудні і нерудні. Рудні корисні копалини репрезентовані рудами чорних і кольорових, рідкісних, розсіяних, благородних металів

Загальні запаси залізних руд України за категоріями А + В + С, оцінюються в 27,4 млрд. т, а прогнозовані — у 20 млрд. т. Основні родовища зосереджені в Криворізькому та Кременчуцькому басейнах, Білозерському залізорудному районі та Керченському. Країна посідає одне з провідних місць у світі за запасами марганцю, які становлять 2,28 млрд. т. Україна має певні запаси руд кольорових металів. Запаси нікелю невеликої потужності зосереджені у Вінницькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях; ртуті — у Донбасі і Закарпатті; титану — в Житомирській, Київській, Черкаській, Дніпропетровській областях, на узбережжі Чорного та Азовського морів; бокситів — у Дніпропетровській області; алунітів — у Закарпатті; нефелінів — у Приазов'ї. Унікальні родовища сировини для отримання ряду рідкісних і рідкісноземельних елементів розташовані у Житомирському Поліссі та в Приазов'ї. Розробку золоторудного родовища розпочато в Закарпатті. На Сході України знаходяться Криворізький залізорудний і Придніпровський марганцеворудний басейни.

Залізорудна база чорної металургії України представлена Кри-ворізьким і Кременчуцьким басейнами, Білозерським і Керченським родовищами.

Отже, Україна – це країна, яка багата на мінеральні ресурси, які насамперед забезпечують незалежність і національну безпеку. Але важливо розуміти, що необхідно вміти розумно розпоряджатися дарами природи, щоб уникнути екологічних проблем.

Інтернет-джерела: https://uk.wikipedia.org/wiki/Мінеральні_ресурси

Соседние файлы в предмете Экология