Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
31.59 Кб
Скачать

Актуальність Бронхіт — запальне  ураження слизової оболонки бронхів..Бронхіт є досить поширеною хворобою у нас час. Бронхіт - часто діагностуються патологія. Високі цифри захворюваності восени-взимку обумовлені в першу чергу основною причиною - бактеріальне / вірусне інфікування (ГРЗ, грип). Найчастіше на бронхіт хворіє чоловіче населення, позначається згубна звичка до паління. За віковим критерієм в групу ризику потрапляють люди похилого віку. З віком імунна захист і здатність слизової до регенерації знижуються, організм перенасичений шкідливими речовинами і радикалами, а будь-яке запалення протікає тривало, мляво.

Статистика бронхіту у дітей ще менш втішна. Неспроможність імунної системи, наявність хронічних вогнищ інфекції (аденоїди, хронічний тонзиліт) провокують захворювання органів дихання (в тому числі і бронхіт), які є однією з головних причин смертності дітей до 4 років. Таким чином вивчення бронхіту, лікування та профілактики цієї хвороби є дуже актуальним питанням.

Мета роботи

  1. Ознайомитись з хворобою бронхіт;

  2. Дізнатися про профілактику даної хвороби

  3. Зробити висновки

Методи дослідження

Науковий Метод включає в себе способи дослідження феноменів, систематизацію, коригування нових і отриманих раніше знань. )

Поняття бронхіт

Бронхіт — запальне ураження слизової оболонки бронхів Бронхіт часто протікає за одночасного поразку верхніх дихальних шляхів — слизової носа, носоглотки, гортані, трахеї, будучи лише частиною системного захворювання дихальних шляхів загалом. За характером бронхіт — запальний процес, хоча деякі автори вважають зміни, наступаючі в бронхах,нервнорефлекторними, зісудистими ісекреторними реакціями на роздратування гангліїв шиї ісредостения при інфекції). Це забезпечило підстави сподіватися, що бронхіт, трахеїт при інфекційних захворювань є «часткове виразкранио-цервикального чицервикально-медиастинальногосимпатического комплексу» (І. У.Давидовский). Бронхіт одна із найчастіших захворювань системи органів дихання. Розрізняють дві основні форми бронхіту — гострий і хронічний.. Бронхіт гострий — гостре запалення слизової оболонки бронхів, зумовлене інфекцією або вдиханням подразнюючих речовин. Розвитку хвороби часто передує охолодження. Гострий бронхіт може бути одним з симптомів загального інфекційного захворювання, наприклад при грипі.

У загальній структурі респіраторно-вірусних інфекцій цей діагноз займає близько 34%. При цьому гострий бронхіт залишається одним з найбільш міфологізованих захворювань, яке зазвичай уперто лікують антибіотиками, незважаючи на сучасні дані про його природу.

Навряд можна вважати новиною, що понад 90% усіх гострих бронхітів мають вірусну етіологію. «На цей час встановлено, що тільки Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae та Bordetella pertussis є невірусними збудниками неускладненого гострого бронхіту у дорослих. Вони спостерігаються у 5-10% усіх випадків. У вакцинованих пацієнтів цей показник ще нижчий — 3%. Немає даних про те, що Streptococcus pneumoniae, Haemophilus Influenzae або Moraxella catarrhalis викликають гострий бронхіт у дорослих без попереднього захворювання легенів. І звичайне медичне обстеження не дає можливості відрізняти бактеріальні бронхіти від вірусних на тлі клінічних даних», — розповідає Серхат Унал, декан медичного факультету Університету Hacettepe, Департамент медицини внутрішніх органів, відділ інфекційних захворювань (Туреччина).

«Етіологія гострого бронхіту у більшості випадків не виявляється. Наявність сезонного підйому захворюваності, вік, супутня патологія, вакцинація від вірусу грипу є важливими факторами для специфічних патогенів. Інкубаційний період при гострому бронхіті для вірусної інфекції становить 2-7 днів, при атиповій флорі він триває довше. Варто пам'ятати, що поступовий початок захворювання (протягом 2-3 днів) більш характерний для бактеріальних збудників», — відзначає Хав'єр Гарау, доцент у галузі медицини Університету Барселони (Іспанія), керівник з питань інфекційних захворювань Hospital Universitari Mutua de Terrassa.

Основними причинами розвитку гострого бронхіту визнано аденовіруси, коронавіруси, коксаківіруси, ентеровіруси, риновіруси, віруси грипу, парагрипу та РС-вірус. Частка специфічних патогенів варіює залежно від таких факторів, як наявність епідемії, пора року, рівень охоплення населення вакцинацією. Найчастіше інфекції, спричинені парагрипом, ентеровірусом або риновірусом, розвиваються восени. Віруси грипу, РС-вірус та коронавіруси лідирують взимку і навесні. Але здебільшого з гострим бронхітом асоціюються все-таки віруси грипу.

Бронхіт хронічний — хронічне запалення слизової оболонки бронхів, найчастіше пов'язане з інфекцією. Сприяє виникненню хвороби тривале паління, вдихання пилу, що містить подразнюючі речовини. Хвороба часто ускладнюється порушенням прохідності бронхів у зв'язку з бронхоспазмом та призводить до розвитку емфіземи легень,бронхоектазів.

Соседние файлы в предмете Физическая культура (Физкультура)