Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
. Реферат. Фізкультура. 2016.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
138.99 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКТ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХОЛОГІЙ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ, ТЕХНОЛОГІЇ ЦУКРУ ТА ВОДОПІДГОТОВКИ

КАФЕДРА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:

«Бронхіт. Засоби профілактики

та лікування захворювання.»

Київ 2016

ЗМІСТ

Актуальність. Мета роботи. Методи дослідження…….……………………………..3

Поняття бронхіт… …………………………..……….…………………………………..4

Патогенез ………………………….….……………………………..…………….…7

Симптоми…………………..…………………………………………………..………8

Діагностика. Ускладнення…………………………………………………..…...……9

Лікування……………………………………………………………………………..11

Профілактика …………………………………….………………………..…...……12

Вправи для лікування….……………………………..………………………..…...……13

ВИСНОВОК ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ…………………………..…………………….14

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………….………………..………..15

Актуальність Бронхіт — запальне  ураження слизової оболонки бронхів..Бронхіт є досить поширеною хворобою у нас час. Бронхіт - часто діагностуються патологія. Високі цифри захворюваності восени-взимку обумовлені в першу чергу основною причиною - бактеріальне / вірусне інфікування (ГРЗ, грип). Найчастіше на бронхіт хворіє чоловіче населення, позначається згубна звичка до паління. За віковим критерієм в групу ризику потрапляють люди похилого віку. З віком імунна захист і здатність слизової до регенерації знижуються, організм перенасичений шкідливими речовинами і радикалами, а будь-яке запалення протікає тривало, мляво.

Статистика бронхіту у дітей ще менш втішна. Неспроможність імунної системи, наявність хронічних вогнищ інфекції (аденоїди, хронічний тонзиліт) провокують захворювання органів дихання (в тому числі і бронхіт), які є однією з головних причин смертності дітей до 4 років. Таким чином вивчення бронхіту, лікування та профілактики цієї хвороби є дуже актуальним питанням.

Мета роботи

  1. Ознайомитись з хворобою бронхіт;

  2. Дізнатися про профілактику даної хвороби

  3. Зробити висновки

Методи дослідження

Науковий Метод включає в себе способи дослідження феноменів, систематизацію, коригування нових і отриманих раніше знань. )

Поняття бронхіт

Бронхіт — запальне ураження слизової оболонки бронхів Бронхіт часто протікає за одночасного поразку верхніх дихальних шляхів — слизової носа, носоглотки, гортані, трахеї, будучи лише частиною системного захворювання дихальних шляхів загалом. За характером бронхіт — запальний процес, хоча деякі автори вважають зміни, наступаючі в бронхах,нервнорефлекторними, зісудистими ісекреторними реакціями на роздратування гангліїв шиї ісредостения при інфекції). Це забезпечило підстави сподіватися, що бронхіт, трахеїт при інфекційних захворювань є «часткове виразкранио-цервикального чицервикально-медиастинальногосимпатического комплексу» (І. У.Давидовский). Бронхіт одна із найчастіших захворювань системи органів дихання. Розрізняють дві основні форми бронхіту — гострий і хронічний.. Бронхіт гострий — гостре запалення слизової оболонки бронхів, зумовлене інфекцією або вдиханням подразнюючих речовин. Розвитку хвороби часто передує охолодження. Гострий бронхіт може бути одним з симптомів загального інфекційного захворювання, наприклад при грипі.

У загальній структурі респіраторно-вірусних інфекцій цей діагноз займає близько 34%. При цьому гострий бронхіт залишається одним з найбільш міфологізованих захворювань, яке зазвичай уперто лікують антибіотиками, незважаючи на сучасні дані про його природу.

Навряд можна вважати новиною, що понад 90% усіх гострих бронхітів мають вірусну етіологію. «На цей час встановлено, що тільки Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae та Bordetella pertussis є невірусними збудниками неускладненого гострого бронхіту у дорослих. Вони спостерігаються у 5-10% усіх випадків. У вакцинованих пацієнтів цей показник ще нижчий — 3%. Немає даних про те, що Streptococcus pneumoniae, Haemophilus Influenzae або Moraxella catarrhalis викликають гострий бронхіт у дорослих без попереднього захворювання легенів. І звичайне медичне обстеження не дає можливості відрізняти бактеріальні бронхіти від вірусних на тлі клінічних даних», — розповідає Серхат Унал, декан медичного факультету Університету Hacettepe, Департамент медицини внутрішніх органів, відділ інфекційних захворювань (Туреччина).

«Етіологія гострого бронхіту у більшості випадків не виявляється. Наявність сезонного підйому захворюваності, вік, супутня патологія, вакцинація від вірусу грипу є важливими факторами для специфічних патогенів. Інкубаційний період при гострому бронхіті для вірусної інфекції становить 2-7 днів, при атиповій флорі він триває довше. Варто пам'ятати, що поступовий початок захворювання (протягом 2-3 днів) більш характерний для бактеріальних збудників», — відзначає Хав'єр Гарау, доцент у галузі медицини Університету Барселони (Іспанія), керівник з питань інфекційних захворювань Hospital Universitari Mutua de Terrassa.

Основними причинами розвитку гострого бронхіту визнано аденовіруси, коронавіруси, коксаківіруси, ентеровіруси, риновіруси, віруси грипу, парагрипу та РС-вірус. Частка специфічних патогенів варіює залежно від таких факторів, як наявність епідемії, пора року, рівень охоплення населення вакцинацією. Найчастіше інфекції, спричинені парагрипом, ентеровірусом або риновірусом, розвиваються восени. Віруси грипу, РС-вірус та коронавіруси лідирують взимку і навесні. Але здебільшого з гострим бронхітом асоціюються все-таки віруси грипу.

Бронхіт хронічний — хронічне запалення слизової оболонки бронхів, найчастіше пов'язане з інфекцією. Сприяє виникненню хвороби тривале паління, вдихання пилу, що містить подразнюючі речовини. Хвороба часто ускладнюється порушенням прохідності бронхів у зв'язку з бронхоспазмом та призводить до розвитку емфіземи легень,бронхоектазів.

Соседние файлы в предмете Физическая культура (Физкультура)