Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
125 Кібербезпека / Фаховий екзамен (Бакалавр) / Управління інформаційною безпекою.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
23.10.2019
Размер:
38.87 Кб
Скачать

Управління інформаційною безпекою

  1. Загальний аналіз міжнародних стандартів та вимог управління інформаційною безпекою. Міжнародні критерії оцінки безпеки інформаційних ресурсів.

Сучасні ІКСМ уразливі до ряду мережних загроз, які можуть бути результатом реалізації несанкціонованого доступу, а також розкриття, викривлення або модифікації інформації. Щоб захистити сучасні інформаційні ресурси та послуги від загроз, необхідно застосовувати відповідні заходи управління безпекою.

Під управлінням інформаційної безпеки будемо розуміти циклічний процес, що включає: постановку задачі захисту інформації; збір та аналіз даних про стан інформаційної безпеки в ІКСМ; оцінку інформаційних ризиків; планування заходів з обробки ризиків; реалізацію і впровадження відповідних механізмів контролю; розподіл ролей і відповідальності. Процес впровадження системи управління інформаційної безпеки включає оцінку поточного стану інформаційного забезпечення захисту інформації ІКСМ, формування комплексу заходів щодо забезпечення оптимального рівня на основі оцінки ризиків.

Після ідентифікації вимог безпеки, варто вибирати й застосовувати заходи управління, таким чином, щоб забезпечувати впевненість у зменшені ризиків. Засоби управління можуть бути обрані із стандартів або з безлічі інших документів та заходів управління визначених для даного класу систем, або можуть бути розроблені, щоб задовольнити потреби компанії відповідно до обраної політики безпеки. Управління безпекою ІКСМ є важливим аспектом забезпечення безпеки властивостей інформаційних ресурсів та послуг в мережах передачі даних. Для досягнення й підтримки безпеки в інформаційно-комунікаційних системах та мережах, потрібен визначений діапазон засобів та заходів управління. В роботі виділено ряд переваг застосування системи управління інформаційної безпеки на базі міжнародних стандартів серії ISO в сучасних ІКСМ.

Теоретико-методологічний аналіз міжнародних критеріїв інформаційної безпеки дає змогу виділити два основні підходи до дослідження цих критеріїв. У рамках першого підходу розглядається техніко-технологічний вимір інформаційної безпеки. Інформаційна війна розуміється як протиборство інформаційно-комунікаційних технологій та здатності державних і комерційних інформаційних систем забезпечити безпеку інфраструктури держави в цілому. До техніко-технологічного виміру, на наш погляд, варто віднести такі міжнародні критерії інформаційної безпеки: – захист інформаційних ресурсів від несанкціонованого доступу з метою забезпечення конфіденційності; – забезпечення цілісності інформаційних ресурсів шляхом їх захисту від несанкціонованої модифікації або знищення; – забезпечення працездатності систем за допомогою протидіїзагрозам відмови в обслуговуванні. В умовах інформаційної війни об'єктами руйнування стають ціннісні орієнтири суспільства, національний менталітет, суспільний ідеал, а одним з основних інструментів деструктивного інформаційного впливу стають засоби масової комунікації. Отже, проблема гарантування інформаційної безпеки особистості й суспільства має комплексний характер і для її розв'язання потрібне системне об'єднання на державному рівні законодавчих, організаційних та програмно-технічних засобів.