Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
omiv.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
31.9 Кб
Скачать

Бейрутська декларація

Підготовча конференція регіону Західної Азії до Всесвітньої зустрічі на вищому рівні з питань інформаційного товариства відбулася у Бейруті (Ліван) 4-6 лютого 2003 року.

Регіон Західної Азії вважається політично нестабільним. Впродовж декількох останніх десятиліть в цьому регіоні виникають кризи і конфлікти, а також ведуться військові дії, внаслідок чого склалася ситуація "постійної нестабільності". Застосовувані до низки країн регіону жорсткі санкції на імпорт високотехнологічних товарів і знань були введені в односторонньому порядку усупереч загальному баченню глобального інформаційного суспільства. Такий стан справ істотним чином гальмує процес розвитку інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ) і введення технологічних нововведень.

У таких умовах в регіоні Західної Азії неможливо чекати значного прогресу в області ІКТ. Небагатьом країнам регіону вдається розробити і здійснювати чітку і ефективну політику і план дій в області ІКТ. Значення основних показників розвитку ІКТ (кількість ліній фіксованого і рухливого телефонного зв'язку, персональних комп'ютерів, користувачів і хостів Інтернет), що відбивають міру поширення ІКТ в регіоні, значно нижче середньосвітових. Особлива увага на конференції була приділена проблемі нечисленності користувачів і хостів Інтернет в регіоні. Разом з цим було відмічено відсутність доступних за ціною потужностей широкосмугового зв'язку. Обговорювалися також питання нерівномірного поширення послуг і потужностей ІКТ в сільських і міських районах, недостатнє використання інфраструктурних ресурсів верствами суспільства, що знаходяться в несприятливих умовах, такими як жінки і молодь, а також сільським і малозабезпеченим населенням.

Задачі:

  • Сприяти виробленню загального бачення розвитку інформаційного суспільства як на національному, так і на регіональному рівні.

  • Розробляти новаторську політику і стратегії в області ІКТ, які стимулювали б соціально-економічний розвиток і сприяли б скороченню рівня бідності і зростанню добробуту і рівня зайнятості.

  • Домагатися досягнення цілей розвитку, сформульованих в Декларації тисячоліття Організації Об'єднаних Націй, шляхом перетворення регіону в суспільстві, яке базується на інформації і знаннях.

  • Розробити програму дій, спрямованих на рішення конкретних завдань переходу до інформаційного суспільства, приділяючи особливу увагу потребам молоді, жінок і верств населення, що знаходяться в несприятливих умовах, шляхом відбору для реалізації належних і доступних за ціною технологій, скорочуючи тим самим розрив в цифрових технологіях.

  • Визначити умови реалізації політики/стратегії, приділяючи особливу увагу досягненню реальних цілей.

Пріоритетні напрями діяльності у сфері ІКТ:

  • Політика відносно ІКТ і створення сприятливих умов : формулювання практичних напрямів політики за допомогою чітких ініціатив, які враховували б необхідність усунення соціально-економічних бар'єрів між верствами населення, що знаходяться в сприятливих і несприятливих умовах.

  • Інфраструктура ІКТ : скорочення розриву в області інформації і зв'язку і надання за прийнятними цінами послуг для забезпечення загальної доступності ІКТ.

  • Електронне державне управління: здійснення реформи державного управління для досягнення транспарентності, підзвітності і належного державного управління.

  • Електронне навчання і електронна освіта : забезпечення постійної доступності інформації і знань для усіх, що дозволить розширити перспективи зайнятості для усіх.

  • Електронний контент: сприяння виробленню стандартів, забезпечення наявності контенту на арабській мові в цифровій формі в електронних ЗМІ і в Інтернет.

  • Зростання потенціалу : поширення відомостей по ІКТ і інформаційному суспільству серед усіх громадян, при одночасному збільшенні інвестицій в освіту і професійну підготовку, приділенні особливої уваги вищій освіті належної якості, програмам післядипломної освіти і дослідницької діяльності, які відповідали б пріоритетним потребам регіону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]