Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
09_Ascomycota1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
6.37 Mб
Скачать

Порядок Ритизматальні - Rhytismatales

Порядок об'єднує гриби з плодовими тілами - мікроскопічними апотєціями, які бувають округлі або лінійні, спочатку закриті, а при дозріванні розкриваються шляхом щілиновидного або лопатевидного розриву верхньої частини оболонки. Аски утворюються за способом гачка, розкриваються щілиною або кільцевидним розривом, проте кришечка відсутня. Конідіальні спороношення наявні, представлені переважно пікнідіальними родами Melasmia та Leptostroma. Розвиваються ритизматальні гриби як сапротрофи або паразити на різноманітних субстратах рослинного походження. Важливе практичне значення мають представники родів Rhytisma та Lophodermium.

Рід ритизма - Rhytisma. Найпоширенішим видом роду є Rhytisma acerinum - ритизма кленова (рис.). Гриб паразитує на листках різних видів клену. На листках утворюються округлі, смолисто-чорні, блискучі плями - строми. Якщо плям настільки багато, що для гриба не вистачає поживних речовин, то вони не стають смолисто-чорними, а залишаються недорозвиненими, неправильно крапчастими або як побурілі ділянки листкової пластинки. Влітку в цих стромах розвивається конідіальне спороношення - анаморфна стадія Melasmia асеrіпа. Хворе листя передчасно всихає та опадає. На плямах опалого листя, яке перезимувало, навесні утворюється сумчасте спороношення - лінійно-звивисті апотеції з восьмиспоровими булавовидними сумками. Апотеції розкриваються щілиною, краї апотецію відгортаються назовні. Спори одноклітинні, безбарвні, голковидні. Між сумками завжди присутні нитковидні, зігнуті на верхівці парафізи. Гриб широко розповсюджений в парках та широколистяних лісах, є збуд­ником чорної плямистості листя клена. Найчастіше зустрічається в насадженнях, де не здійснюється прибирання опалого листя.

Інший вид цього роду - Rh. punctatum - в анаморфній стадії, яка має назву Melasmia punctatum, є паразитом клена татарського (Acer tatarica), на листі якого утворює округлі, невеличкі строми, що розташовані групами на жовтих плямах.

Рис. Rhytisma acerinum: А - чорна плямистість листя клену - зовнішній вигляд ураження; Б - апотеції на стромі; В - аск із аскоспорами та парафізами. 1 - апотеції; 2 - строма; 3 - аск; 4 - аскоспора; 5 – парафізи

Рід лофодерміум - Lophodermium. Серед нечисленних паразитів голонасінних збудником дуже небезпечного захворювання хвої різних видів сосен, яке відоме під назвою «шютте», є Lophodermium pinastri - лофодерміум сосновий (рис.). Хвороба вперше була виявлена в Німеччині наприкінці XVIII ст., тому свою назву отримала від німецького слова «scutten», що означає «сипати». Гриб поширений у розсадниках та молодих соснових культурах. Дуже небезпечний особливо для молодих рослин сосни віком до 5 років, може призводити до повного відмирання хвої. Зараження сосни відбувається в середині літа, коли дозрівають апотеції та звільняються спори із сумок. При проростанні спор міцелій гриба проникає у хвоїнки крізь продихи. Восени на хвої можна спостерігати перші ознаки хвороби - дрібні жовтуваті плями в місцях проникнення спор та пожовтіння кінчиків хвої. В березні-квітні після першого потепління хвоя набуває червоно-бурого забарвлення, і в цей період з'являються пікніди у вигляді дрібних чорних крапок. Це анаморфна стадія гриба, яка представлена видом Leptostroma pinastri. Проте роль конідій у зараженні сосни не відома. Наприкінці весни хвоя опадає, протягом літа на опалих хвоїнках у місцях колишніх пікнід утворюються апотеції. Вони еліпсоїдні, лінійні, занурені у субстрат, чорні, при дозріванні з отвором у вигляді щілини. Сумки в апотеціях багаточисленні, булавовидні. Кожна сумка містить 8 спор. Спори нитковидні, довжина їх дорівнює довжині аска, безбарвні. Парафізи на кінцях загнуті. Характерною ознакою хвороби є також утворення на хвоїнкгзх чорних поперечних смуг, що відокремлюють апотеції один від одного. Апотеції дозрівають в кінці червня, після чого відбувається звільнення спор та зараження хвої. Хвороба «шютте» відома в усіх районах, де вирощують сосну.

Рис. Lophodermium pinastri: A - шютте сосни - загальний вигляд ураже­ної хвої; Б - окремий апотецій; В - розріз через апотецій; Г- аск із аскоспорами та парафізою; Д - аскоспора. 1 - апотеції; 2 - аски з аскоспорами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]