Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації по зем.праву..docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.03.2019
Размер:
108.1 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Державний вищий навчальний заклад

Херсонський державний аграрний університет

Кафедра землевпорядкування, геодезії та кадастру

дисципліна

ЗЕМЕЛЬНЕ ПРАВО

Методичні рекомендації до розробки курсового проекту на тему:

«Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки юридичним і фізичним особам для будь-яких потреб»

для студентів факультету економічних наук

галуз знань 0801«Геодезія та землеустрій»

напряму підготовки 6.080101 «Геодезія, картографія та землеустрій»

Херсон 2014

Укладачі: д.е.н., доцент Ю.І.Яремко; асистент Д.Ю.Яковенко

Рецензенти:

Методичні рекомендації розроблені відповідно до положення Земельного Кодексу України. Постанов Кабінету Міністрів України та інших нормативних документів Держземагенства, якими регулюється вилучення та надання земельних ділянок юридичним і фізичним особам для будь-яких потреб станом до 01.01.2013р. та відповідно до законодавства яке вступило в дію після 01.01.2013р.

© Херсонський ДАУ,2014.

© Яремко Ю.І.2014.

© Яковенко Д.Ю..2014.

1. Завдання та загальні рекомендації до виконання курсового проекту

Відповідно до навчального плану студентами розробляється курсовий проект на тему: "Проект відведення земельної ділянки юридичним і фізичним особам для будь-яких потреб". Для розробки даного проекту необхідно ґрунтовно опрацювати відповідні статті Земельного Кодексу України та засвоїти процесуальний порядок виконання робіт з відведення земель для різних потреб. Земельні ділянки можуть надаватися у власність і користування для будівництва промислових підприємств, об'єктів житлово-комунального господарства, залізниць і автомобільних шляхів, лінійелектропередачі та зв'язку, магістральних трубопроводів, видобутку корисних копалин, а також для розміщення інших об'єктів.

В даних методичних рекомендаціях запропоновано до вивчення студентами два варіанти розроблення "Проекту відведення земельної ділянки юридичним і фізичним особам для будь-яких потреб"

- проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки юридичним і фізичним особам для будь-яких потреб за законодавством яке діяло до 01.01.2013р

- проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки юридичним і фізичним особам для будь-яких потреб за законодавством яке діє з 01.01.2013р.

Проект відведення складається з дотриманням вимог Земельного Кодексу України, Лісового Кодексу України, Водного Кодексу України, Кодексу України "Про надра", законів України „Про землеустрій", "Про місцеве самоврядування в Україні, "Про основи містобудування", "Про охорону навколишнього середовища", "Про природно-заповідний фонд України", постанов Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі, та землекористувачам", „Про затвердження Типового договору про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки", „Про затвердження порядку вибору земельних ділянок для розміщення об'єктів, положень, інструкцій та наказів Держземагенства при вилученні (викупі), наданні земельних ділянок для будь-яких потреб.

Проект відведення земельної ділянки вирішує питання:

  • вилучення земельної ділянки у землекористувачів;

  • викуп земельної ділянки у власників землі;

  • надання земельної ділянки у власність;

  • надання земельної ділянки в оренду, у тому числі зі зміною цільового . призначення;

  • зміна цільового призначення земельної ділянки, що знаходиться у власності фізичних і юридичних осіб;

  • розмежування земель державної та комунальної власності.

Відведення земельної ділянки здійснюється в одну або дві стадії. В одну стадію - коли відведення земельної ділянки не потребує погодження питань, пов'язаних із вилученням (викупом) земель, а саме:

- розміщення об'єкта передбачене затвердженим в установленому порядку генеральним планом розвитку населеного пункту ї для надання земельної ділянки не потрібно вилучення (викупу);

  • будівництво об'єктів здійснено, але відсутні документи для відведення земельних ділянок;

  • передбачається розширення території об'єкта без права забудови та зміни її цільового використання з вилученням (викупом) земельної

ділянки.

При необхідності погодження місця розташування об'єкта відведення здійснюється у дві стадії. Перша стадія передбачає підготовку та затвердження матеріалів погодження місця розташування об'єкта та умов вилучення (викупу) земельної ділянки, а друга - розробку проекту відведення. У дві стадії відведення земельних ділянок здійснюється у випадках, коли передбачається нове будівництво або розширення території з метою капітального будівництва (розширення виробництва, здійснення житлового будівництва тощо), для видобутку корисних копалин або розширення площі для таких цілей та в інших випадках.

При виконанні даного курсового проекту роботи здійснюються у дві стадії.