Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП ПС заочное 2011 на размножение.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Тема 9. Мито

Мета заняття:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань щодо:

  • порядку справляння мита та його перерахування до бюджету.

План заняття

1. Порядок справляння мита та його перерахування в бюджет.

Методичні рекомендації

При виконанні завдань практичного заняття треба керуватися Митним кодексом України, Єдиним митним тарифом України, які визначають порядок сплати та ставки ввізного мита та Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння всіх інших податків і зборів.

Згідно з Митним кодексом України, при обчисленні суми мита, яка підлягає сплаті до бюджету, необхідно дотримуватися традиційної послідовності:

  • визначити основні елементи мита (платники, об’єкт оподаткування, база оподаткування);

  • визначити ставку мита, яку необхідно застосовувати;

  • нарахувати мито та митні збори (плату за митне оформлення) з урахуванням певного порядку їх обчислення;

  • визначити порядок і строки сплати до бюджету нарахованого мита.

При цьому треба враховувати, що перш за все необхідно визначити тарифну позицію, якій відповідає товар або предмет, що перетинає митний кордон, а також країну походження товару.

Якщо ставку мита визначено у відсотках до митної вартості товарів або інших предметів, то необхідно визначити митну вартість. Митна вартість товарів, що ввозяться на митну територію України, визначається шляхом зменшення фактурної вартості на вартість транспортування по Україні.

Для визначення митної вартості товарів валюта контракту перераховується у національну валюту України за курсом Національного банку України, що діє на кінець оперативного дня, що передує дню проведення митних процедур. Мито сплачується у національній валюті України.

Виконуючи практичні завдання, треба також керуватися теоретичними знаннями та практичними навичками, які були набуті при вивченні таких непрямих податків на споживання як податок на додану вартість і акцизний податок, оскільки мито так само відноситься до непрямих податків то й між ними існує багато спільних рис, а його платники є одночасно і платниками цих податків.

Ситуаційні завдання

Завдання 1. Планується створити спільне німецько-українське ТОВ. Як свій внесок до статутного фонду німецький партнер пропонує автомобіль і комп’ютерну техніку.

  • Яким чином будуть стягуватися митні платежі при ввезенні на територію України автомобіль і комп’ютерна техніка нерезидентом з метою внеску до статутного фонду?

Завдання 2. ТОВ – резидент «Долина» на підставі договору про купівлю – продаж з польським підприємством – нерезидентом «Крайове» отримало продукцію на суму 27325 дол. США, у тому числі транспортні послуги на території України до пункту призначення м. Дніпропетровськ на 2347 дол. США (відповідно до рахунку-фактури).

Примітка. Продукція обкладається митом за ставкою 12%, митними зборами за ставкою 0,5%. Курс Національного банку України на дату оформлення вантажної митної декларації становить – 10, 50 грн. /дол. США.

Необхідно:

  • Обчислити фактурну вартість товару.

  • Обчислити митну вартість товару.

  • Обчислити суми ПДВ, мита та митних зборів, що підлягають сплаті до бюджету.

  • Вказати строки сплати ПДВ, мита та митних зборів.

Завдання 3. ВО – резидент «Вест» на підставі договору про купівлю – продаж з чеським підприємством – нерезидентом «Лорка» відвантажило продукцію на суму 32500 дол. США, у тому числі транспортні послуги на території України до пункту призначення м. Дніпропетровськ на 3720 дол. США (відповідно до рахунку-фактури).

Примітка. Продукція обкладається митом за ставкою 12%, митними зборами за ставкою 0,5%. Курс Національного банку України на дату оформлення вантажної митної декларації становить – 10, 50 грн. /дол. США.

Необхідно:

  • Обчислити фактурну вартість товару.

  • Обчислити митну вартість товару.

  • Обчислити суми ПДВ, мита та митних зборів, що підлягають сплаті до бюджету.

  • Вказати строки сплати ПДВ, мита та митних зборів.

Завдання 4. АТ «Арко» 5 березня поточного року завезло на митну територію України 120 тонн нафтопродуктів (бензин моторний) вартістю 42170 дол. США.

Примітка. Застосовувати ставки: мита - 12%, митних зборів - 0,5%. Курс Національного банку України на дату оформлення вантажної митної декларації становить – 8, 50 грн./дол. США.

Необхідно:

  • Обчислити суми ПДВ, акцизного податку, мита та митних зборів, що підлягають сплаті до бюджету.

  • Вказати строки сплати ПДВ, акцизного податку, мита та митних зборів.

Завдання 5. Приватний підприємець Власов І.С. 15.04. поточного року ввіз на митну територію України легковий автомобіль «Опель Вектра» з об’ємом циліндра двигуна 1800 см3 2008 року випуску. Митна вартість автомобіля складає 10300 дол. США. Під митним контролем автомобіль перебував з 15 по 25 квітня поточного року.

Примітка. Застосовувати ставки: мита - 12%, митних зборів - 0,5%. Курс Національного банку України на дату оформлення вантажної митної декларації становить – 9, 30 грн./дол. США.

Необхідно:

  • Обчислити суми ПДВ, акцизного податку, ввізного мита та митних зборів, що підлягають сплаті до бюджету.

  • Вказати строки сплати ПДВ, акцизного податку, мита та митних зборів.