Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетингове досл..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. В. Гетьмана

Кафедра міжнародної торгівлі

Маркетингове дослідження

Виконали студентки

4 курсу ФМЕіМ

Гузєвата К., Тютюн Я.

Перевірила

Доц. Лиськова Л.М.

Київ - 2016

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Особливості продукту та перспективи розвитку галузі національної економіки………………………………………………………………………… …5

Розділ 2. Огляд світового ринку ялинкових іграшок…………………………….13

Розділ 3. Аналіз привабливих ринків для експорту українських ялинкових іграшок……………………………………………………………………………...16

Анкета (особисте опитування вибірки споживачів)……………………………..18

Методологія дослідження…………………………………………………………20

Висновки……………………………………………………………………………21

Список використаних джерел……………………………………………………..22

Корисні адреси та телефони……………………………………………………….24

Додатки……………………………………………………………………………...24

Ілюстрації………………………………………………………………………….

Вступ

За останні роки Україна стрімко набрала популярність серед європейських споживачів як виробник скляних різдвяних прикрас. Співвідношення гарної якості та помірної ціни забезпечило українським виробникам стійкий попит на їхній товар. Водночас українські споживачі обирають дешевші пластикові прикраси та аксесуари китайського виробництва

Сьогодні асортимент новорічних товарів дуже широкий, і кожна фірма може запропонувати щось особливе, оригінальне. Тому виробники і торговельні організації повинні працювати спільно і формувати моду на новорічні і різдвяні товари, щоб перед новорічними святами покупці могли подивитися каталоги актуальних колекцій і купити нові ялинкові прикраси.

Дрібні торговці, що реалізують свій товар на ринках, по суті, заважають активному просуванню нового товару. Для приватного підприємця торгівля новорічними аксесуарами — це сезонний заробіток. Дрібні ринкові торговці пропонують, як правило, залишки торішнього польського або китайського товару. Ринкові лотки з новорічними іграшками залучають покупців тільки низькими цінами. Вони не пропонують різноманітного асортименту. Демпінг ринкових торговців істотно знижує заробітки вітчизняних виробників.

Сьогодні з'явився новий канал збуту ялинкових прикрас — супермаркети. Однак, з огляду на сезонність новорічного товару, є труднощі з висновком договорів на постачання. У першу чергу виникає проблема товарних залишків. Роздріб повинний нести відповідальність за реалізацію новорічних прикрас, адже постачальник не може забрати весь непроданий товар. Тому що роздріб не розраховує можливий обсяг продажів, часом залишається непроданим до 30% товару.

Магазини повинні регулювати торговельну націнку на продукцію, з огляду на асортимент і споживчий попит. У минулому сезоні дуже активними покупцями стали офіси, ресторани, бари. Крім закупівель наявних на складі ялинкових прикрас вони роблять замовлення на виготовлення новорічних іграшок з логотипом компанії. Незважаючи на невеликі по обсягу замовлення, у середньому — 100 штук, з такими замовниками дуже цікаво працювати.

Визначаються вимоги не тільки до іграшки, але і до гірлянд, аксесуарів — вони повинні бути виконані у фірмовому кольорі компанії і відповідати інтер'єру установи. Крім виготовлення новорічних іграшок під замовлення для залучення більшої кількості клієнтів пропонуються послуги дизайнерів.

Уже назріла необхідність в ефектному оформленні вітрин, торговельних залів і приміщень. Тому пропонується замовникам комплексне обслуговування. Важливо відмітити, що нинішній сезон продажів новорічних аксесуарів почався раніш, ніж торік. Перша іграшка продається вже в жовтні. Це дозволяє сподіватися, що сезон буде вдалим.

Мета роботи - аналіз асортименту, споживчих порівняльних тестувань ялинкових прикрас та оцінки ступеня захисту прав споживачів при їх реалізації.

Об’єкт роботи – ялинкові прикраси.

Предмет роботи – визначення асортименту, споживчих властивостей ялинкових прикрас та оцінка ступеня захисту прав споживачів при їх реалізації.

Розділ 1. Особливості продукту та перспективи розвитку галузі національної економіки

За даними Держкомстату, у 2015 році продаж вітчизняних ялинкових прикрас знизився на 30% у порівнянні з 2014 роком (для довідки: у 2014 році було зроблено ялинкових аксесуарів на 27,2 тис. грн., у 2015 році — на 19,1 тис. грн. такі дані викликають у нас подив). Це пов'язано з тим, що більшість виробників не в змозі щорічно обновляти асортимент, як того вимагають роздріб і споживачі. А новинки, що випускаються, схожі на торішні імпортні колекції. Тому споживач воліє здобувати новорічні прикраси іноземного виробництва. І вони займають міцну позицію на вітчизняному ринку. У 2014 році продаж імпортних новорічних аксесуарів виросли втроє. Основні країни-постачальники — Польща і Китай. Однак, значна частина новорічного товару ввозиться з порушенням митних правил.

Протягом багатьох років торговців новорічними виробами "переслідує" проблема товарних залишків. Часом до 40% ялинкових прикрас залишаються чекати своєї долі до наступного року. Це пов'язано з тим, що виробники, намагаючись догодити усім без винятку покупцям, випускають величезну кількість найменувань новорічних товарів. Асортимент деяких великих фірм нараховує до 1000 позицій. Загалом, широта асортименту, як це не парадоксально, губить постачальників ялинкових прикрас. А уникнути покладів новорічної мішури, можна. Для цього постачальники повинні формувати моду на новорічні прикраси, так у деяких магазинах у відділах новорічних товарів почали працювати дизайнери, що радять, як краще прикрасити святкову ялинку і приміщення. Крім того, продавці і стилісти намагаються барвисто оформити вітрини, торговельний зал і в такий спосіб продемонструвати покупцям модні тенденції в прикрасі новорічної ялинки й інтер'єра. Нових же виробів у новорічних колекціях з'явилося небагато — не більш 20% від об'єму асортименту. Це оригінальні фігурки, зроблені з кераміки або дерева, стилізовані новорічні композиції. Крім того, були представлені зовсім нові колекції новорічних куль у стилі "гжель". Інша частина асортименту — це як і раніше кулі різних розмірів і відтінків з дитячій і різдвяній тематиці. А от традиційні "дощики" і серпантини оптовики виключили зі своїх товарних переліків. Цього року фахівці рекомендують прикрашати ялинку нитками намиста, зірочок, сніжинок і блискучих гірлянд. Вже на початку сезону відзначають збільшення попиту на штучні ялини — вибір їх досить великий: маленькі сувенірні, блискучі з полімерної плівки, зелені з легким напилюванням штучного інею і навіть білі. Та королевою сезону була новинка — ялина зі світло діодами. Велика частина новорічної продукції відносно недорога, розрахована на широке коло покупців. Елітарних, дорогих прикрас небагато — до 5% від об'єму асортименту. Вироби ручної роботи, оригінального дизайну, виконані в одиничному екземплярі. Націнки на новорічні товари коливаються від 30% до 100%. Як правило, ціни в магазинах на 20-30% вище ринкових. Крім того, на ринках продавці, щоб уникнути товарних залишків, регулюють ціни і до кінця сезону розпродають новорічний товар майже на половину дешевше.

Як затверджують постачальники новорічних товарів, основна проблема — закупівлі продукції клієнтами в розпал сезону. Виробники й імпортери намагаються привчити своїх покупців формувати замовлення завчасно, спокушаючи їх 10%-вими знижками. Однак деякі торговельні фірми піддалися привабливим пропозиціям і уклали контракти на постачання новорічних товарів до жовтня. Як вони затверджують, перешкодила їм необхідність часткової або повної передоплати товару. Не кожен оптовик може дозволити собі заморозити 5-10 тис.грн. навіть на два-три, або шість місяців. У свою чергу роздріб також намагається продовжити термін торгівлі ялинковими іграшками. Було помітно, що багато покупців надають перевагу наряджати ялинку старими іграшками. І ще торік торговці, виставили новорічний товар наприкінці жовтня (до речі, так уже давно діють їхні західні колеги). Експеримент виявився успішним — виторг від продажу новорічних прикрас збільшився майже вдвічі. Цього року кількість роздрібних точок, що почали торгівлю ялинковими іграшками наприкінці жовтні-початку листопаду, збільшилася.

Також у цьому сезоні постачальники спробували освоїти нові канали збуту. Насамперед — пропозиціями товарів корпоративним клієнтам. Спеціально для них постачальники розробили колекцію, що включає подарункові сувеніри, предмети для прикраси ялинок і інтер'єрів офісів (а саме, стилізовані іграшки: масивні скляні кулі, ліхтарики і т.п.). Також цього року відкрилися відділи новорічних товарів у супермаркетах. На думку оптовиків, ці канали збуту дуже перспективні.

Постачальники ялинкових аксесуарів використовували рекламу в спеціалізованих журналах для жінок (оскільки вони — основні покупці ялинкових прикрас) могла б допомогти в створенні моди на іграшки. Як правило, формуванням споживчого попиту займаються роздрібні торговці, ефектно викладаючи товар. Цього року слід визначити недоліки викладення товару :

- пропонується дуже багато великих куль, упакованих поштучно. Звичайно, така продукція виглядає презентабельно, але коробки, виставлені рядами на полках, нудні і виглядають непривабливо. До того ж потенційному покупцеві розглянути іграшку складно, а продавець просто фізично не встигає показати покупцям яких цікавить їх товар;

- багато ялинкових прикрас, упаковані в коробки, виглядають негарно. Виставлені в одиничному екземплярі на вітрині, вони також не радують око. Ялинкові іграшки найкраще демонструвати безпосередньо на ялинці або в інтер'єрі;

- у деяких відділах з різноманітним асортиментом немає чіткого поділу продукції по видах. Свічі розставлені разом з кулями і пластиковими фігурками, гірлянди — разом з новорічними композиціями. У цьому хаосі споживач не може знайти потрібний йому товар. Щоб покупець міг добре розглянути продукцію, її необхідно розсортовувати по видах, розміщати на спеціальних підставках.

За прогнозом на наступний рік обсяги продажів ялинкових іграшок виростуть на 20-30%.

  • Положення імпортної продукції на вітчизняному ринку як і раніше буде стабільним.

  • Торговці будуть більше уваги приділяти стимулюванню збуту і формуванню купівельних переваг.

  • Постачальники кардинально обновлять свій асортимент. Виростуть продажі товарів для оформлення інтер'єрів.

  • У цьому і наступному році у відділах новорічних іграшок будуть працювати продавці-стилісти і дизайнери.

Оптовики не бажають заздалегідь формувати асортимент ялинкових прикрас. Тому великі українські виробники велику частину своєї продукції експортують. Імпортери охоче користуються сформованою ситуацією.

Товари, реалізовані на ринку: ялинкові прикраси, штучні ялини, новорічні композиції, предмети для оформлення інтер'єра.

Обсяг продажів у 2015 р.: біля $2,5 млн (в оптових цінах).

Структура ринку (у грошовому вираженні): вітчизняної продукції — 60%, імпортної — 40%.

Структура продажів (у кількісному вираженні): ялинкові прикраси — 80%, штучні ялини —15%, інше — 5%.

У 2013 р. обсяг реалізації ялинкових прикрас на українському ринку виріс приблизно на 15-20% у порівнянні з 2012 р. (у грошовому вираженні).

У 2014р. сезоні продажі збільшилися приблизно в 1,5 рази в порівнянні з 2033 р. Уповільнення темпів росту продажів того року пов'язують з низькою купівельною спроможністю населення. Незважаючи на те, що приблизно 70% вітчизняних ялинкових прикрас продаються в середньому по 45 грн. за 1 шт., мало хто зі споживачів часто обновляє домашні колекції новорічного "скла". Як правило, у переддень Нового року господарки докуповують кілька нових ялинкових прикрас.

При цьому вітчизняні фабрики продовжують утрачати внутрішній ринок — того року постачання закордонної новорічної продукції збільшилися на 50% у порівнянні з 2013 р. Відповідно, частка продажів імпортних товарів в Україні зросла до 40% (у грошовому вираженні). От уже кілька років підряд спостерігається активна експансія на український ринок ялинкових іграшок з Азії, особливо з Китаю. Вже в 2013 р. постачання азіатських новорічних товарів склали 56% загального обсягу імпорту. Це майже на 20% більше, ніж у 2012 р. Торговці відзначили, що асортимент китайської продукції розширився й у нинішньому сезоні (зараз вона представлена у всіх цінових сегментах).

Ввозять в основному пластмасові ялинкові іграшки, предмети для прикраси інтер'єра й електричні гірлянди. Коник українських виробників ялинкових прикрас — скляні формові іграшки, розписані вручну.

Подарунковий ажіотаж розгорається тричі на рік: у переддень дня святого Валентина, 8 Березня, але найбільший продаж — перед Новим роком. Ринок новорічних товарів — святкової атрибутики і подарунків — існує лише один місяць. У грудні прибутки магазинів за рахунок продажу штучних ялинок, Дідів Морозів (які чомусь більше нагадують Санта-Клаусів), ялинкових прикрас, канцелярських дрібниць, делікатесів, сувенірів і «всілякої всячини», без якої не обходиться жоден Новий рік, збільшуються у кілька разів порівняно з листопадом.

За спостереженням директора гіпермаркета «Караван» Віктора Пивовара, лише за перший тиждень грудня продаж збільшився на 25-30%, а в останній передноворічний тиждень прогнозується зростання обороту магазина до 50-60%. «В останні дні року продаж зростає на 60-80%», — додає маркетинговий директор бутику «Л'Єскаль» Ірина Філіппова. «У грудні прибутки нашої компанії зростають удесятеро порівняно з іншими місяцями», — зазначає Сергій Хлєбніков, директор концерну «ЙоКо», що спеціалізується на постачанні імпортних товарів, зокрема новорічної атрибутики.

Торговельні компанії зазвичай на грудень розробляють окрему стратегію — затверджується новий маркетинговий план, переглядається асортимент продукції, застосовується особливий мерчандайзинг, наймається додатковий персонал (до речі, за даними аналітичної компанії Іntеrnаtіоnаl Dаtа, в період свят­кування міленіуму 85% американських компаній розширили штат).

Однак специфіка продажу новорічної атрибутики і подарунків робить цей бізнес ризикованим. Особливо, якщо компанія левову частку прибутку отримує саме від передноворічної торгівлі. «На­приклад, цього року сталися деякі збої в роботі банків, що призвело до проблем з проплатою товарів і, відповідно, — до зриву імпортних поставок. Водночас таку «тимчасову» продукцію, як новорічні подарунки і ялинкові іграшки важливо розмістити на прилавках в термін, оскільки після свята вони вже нікому не цікаві», — говорить Хлєбніков.

Великі витрати пов'язані і з транспортуванням ексклюзивних, обмежених у кількості товарів. Магазинам також нерідко доводиться у великій кількості списувати ялинкові іграшки. В одній торговельній мережі розповіли, як торік викинули велику партію іграшок — вони просто розбилися під час транспортування.

Тому фахівці рекомендують зважити всі за і проти, перш ніж розмістити на прилавках новорічний товар. Особливо важливо чітко передбачити з партнерами терміни поставок товару, при цьому в договорі передбачити можливі форс-мажори. У пошуках заробітку на новорічному ажіотажі торговельні центри, супермаркети, бутики дедалі більшу увагу приділяють такому маркетинговому прийому, як упаковка сувенірної продукції в новорічно-різдвяному стилі і формування подарункових наборів. Причому часто завдяки яскравій упаковці деякі торгівці успішно розпродують залежаний товар.

Спеціальні фірмові набори (закуповуються окремо) обов'язково входять до асортименту як вузькоспеціалізованих магазинів, так і торговельних центрів і супермаркетів. Спектр наборів вельми широкий — від косметики і парфумерії до гастрономічних, алкогольних і кондитерських виробів. Спеціальним різдвяно-новорічним доповненням можуть бути сувеніри — невеликі набори іграшок, маленькі штучні ялинки. Приміром, у бутику «Л'Єскаль» представлені спеціальні самостійно складені святкові набори, наприклад, туалетна вода і лосьйон у красивій новорічній упаковці — пакувальному папері, перев'язаному яскравою стрічкою і прикрашеному різдвяним сувеніром (ялинкою, дзвониками, фігуркою янголятка чи Діда Мороза). Цікаво, якщо купувати товар, включений у такі набори, окремо — витратишся на ту саму суму, що й купуючи «два в одному». Хоча в інших бутиках зазвичай ціну товару в наборі завищують. У цьому випадку цінову політику «Л'Єскаль» можна пояснити наявністю ажіотажного попиту на святкові набори.

За останні роки, зазначають продавці, попит на корпоративні новорічні подарунки зріс у кілька разів — практично в кожній фірмі, яка піклується про корпоративний дух і свій імідж, прийнято поздоровляти працівників і партнерів. Деякі компанії, що спеціалізуються на сувенірно-подарунковій продукції, напередодні новорічних свят формують навіть спеціальні відділи для корпоративних клієнтів. «Перед Новим роком ми додали до своїх послуг таку пропозицію, як корпоративний подарунок, і ввели посаду менеджера з корпоративних подарунків, — розповідає менеджер з маркетингу і реклами компанії «Аллєн» і магазинів подарунків «Тенденс» Світлана Кравченко. — До функцій менеджера входять фор­мування асортименту, добір складових, вибір упаковки, декору, спілкування з клієнтами». До 70% усього продажу становлять новорічні подарунки, які пропонує своїм клієнтам компанія «Фудсервіс» від ТМ «Конфаель». Як розповідає керівник корпоративного відділу компанії Наталія Савченко, відділ працює вже два роки, займається виключно корпоративними подарунками до всіх свят, і не лише календарних. «Цей відділ є одним з найприбутковіших, — пояснює фахівець, — його товар буде продано майже напевно, тобто наперед. У цьому бізнес-напрямі немає таких ризиків, як у роздрібній торгівлі».

Згідно з громадською думкою подарунки мають бути великими, дорогими або принаймні нетривіальними, такими, що підкреслюють особливу прихильність до того, хто стає щасливим власником практичної і красивої речі. Автоматично це уявлення враховується і при формуванні категорії ділових, корпоративних подарунків. Традиційно у переддень Нового року заведено дарувати дорогі подарунки. Хоча, за словами продавців, деякі компанії, на західний манер, обходяться символічними «дрібничками», якими-небудь різдвяними сувенірами, про які зазвичай згадують в останній момент. Виробники дрібних презентів рremium-сегмента зазвичай пропонують ексклюзивні листівки, тижневики, ручки, візитниці, паперотримачі, брелоки. Попит на такий товар стабільний. Однак експерти стверджують, що останнім часом стало модно робити на Новий рік незвичайні подарунки: національний одяг, екзотичні сувеніри і східна атрибутика віднедавна користуються в Україні ажіотажним попитом. «У корпоративних подарунках, щоб уникнути банальності, важливо витримати стиль, поєднуючи його з ціною», — говорить менеджер з реклами і розвитку компанії «Презент” Юрій Кириченко. Заможні корпоративні клієнти дедалі частіше замовляють дуже дорогі ексклюзивні подарунки — з гарантією, що нічого схожого в роздробі не з'явиться. Найбільшим попитом користуються корпоративні подарунки з індивідуальними елементами. У кожному такому виробі завжди присутній атрибут компанії — колір, логотип, символічний предмет.

Проте, зазначають продавці, зараз користується попитом і навіть опосередковано стосується свята, яке наближається, — в асортименті великих торговельних компаній представлено понад 2000 новорічно-різдвяних товарних позицій.

Розділ 2. Огляд світового ринку ялинкових іграшок

У 2013 р. українські підприємства виготовили ялинкових прикрас на 30% більше, ніж у 2012р. Але великі заводи як і раніше нарощують обсяги експорту продукції — на внутрішній ринок надходять всього 5-10% усіх вироблених "ялинковими" монстрами іграшок зі скла. Як сказав представник компанії "Галімпекс — скло-дзеркальний завод" (м.Львів), "українські скляні ялинкові прикраси з художнім ручним розписом затребувані на Заході. Тому що, наприклад, у Німеччині основна частина ялинкових іграшок — однотонні й одноманітні. Оригінальна ж продукція коштує приблизно вдвічі дорожче аналогічної української ".

У "експортний" процес втягуються і виробники поменше. Усього ж у 2013 р. приблизно 70-75% зроблених в Україні новорічних прикрас "пішли" у Росію, Нідерланди, Німеччину і Францію.

Насичення ж внутрішнього ринку ялинкових іграшок відбувається в основному стараннями дрібних і середніх вітчизняних виробників і імпортерів.

Українські умільці 2013 року поставили на полки українських магазинів і лотків приблизно 50-60% виготовленого товару. При цьому слід зазначити, що невеликі вітчизняні фабрики не випускають скляні прикраси. При цьому, якщо врахувати, що в 2013 р. частка продажів імпортного товару в Україні збільшилася, імпортерів у сегменті пластикових прикрас потіснили саме дрібні і середні вітчизняні підприємства.

Українські виробники прогнозують, що в 2016 р. у порівнянні з 2015 р. вони збільшать експорт скляних новорічних іграшок приблизно на 25-30%. І це при тому, що обсяги продажів на українському ринку зростуть не більш ніж у 15%. Причин тому дві. По-перше, як показав цей рік, попит на українську продукцію з боку країн-імпортерів залишився незадоволеним. По-друге, один закордонний оптовик на великих українських фабриках по виробництву ялинкових прикрас формує річне замовлення в середньому на ЕUR1 млн.

У 2015 р. схеми збуту новорічної продукції в Україні майже не змінилися. На відміну від закордонних колег, більшість вітчизняних оптовиків як і раніше воліють купувати новорічні товари зі складу в жовтні-листопаді, а не розміщати замовлення на виготовлення продукції заздалегідь. Головна причина таких "запізнювань" — необхідність 10%-ної передоплати замовлення на початок року.

Виробники шукають вихід з цієї ситуації і пропонують закуповувати "свіжу" колекцію в травні — серпні. Однак і ця схема більшість оптовиків не влаштовує. Їм усе рівно прийдеться заморозити на кілька місяців визначену частину оборотних коштів. Тому більшості оптових фірм дістаються тільки залишки колекцій — для зарубіжжя.

На думку постачальників, роздріб недостатньо уваги приділяє формуванню асортименту, викладенню товару, оформленню вітрин і відділів, що істотно утрудняє продажу новорічних товарів. Тому оптовики того року активізували додаткові канали збуту. По оцінках маркетологів, у 2015 р. майже втроє збільшилися обсяги замовлень від організацій на виготовлення ялинкових іграшок фірмових квітів з логотипами компаній. Торговці новорічними товарами очікують збільшення замовлень від ресторанів, готелів і інших суспільних закладів.

У 2015 р. компанія НП «Корал - Трейд» збільшила обсяг експорту. Постачання скляних ялинкових іграшок у Росію, США, Італію і Францію склали приблизно 60% усієї зробленої продукції. Націнка на експортований товар у нинішньому сезоні — 10-15% (що на 20% менше, ніж у 2014 р.). Необхідно відзначити, що ці міри — змушені. Вони щорічно нарощують виробництво, а обсяг внутрішнього ринку істотно не міняється. А своєчасна оплата товару закордонними покупцями дозволяє компанії стабільно працювати в "міжсезоння".

Великі виробники новорічних товарів велику частину своєї продукції реалізують на зовнішніх ринках. Приміром, компанія ТОВ “ Галімпекс — скло-дзеркальний завод" (м.Львів; виробництво новорічних прикрас; з 1993 р.; 1,3 тис. чіл.) у 2014р. 95% виготовлених ялинкових іграшок експортувала. Незважаючи на те, що в 2014 р. вони збільшили обсяги виробництва скляних ялинкових прикрас на 30%, цього виявилося недостатньо. Якби дозволили виробничі потужності, експортували на третину більше. Перші замовлення від іноземних клієнтів звичайно надходять у січні-лютому. Стабільні і планові закордонні замовлення забезпечують підприємству безперебійну роботу.

На НП "Вітіл" (м.Дніпропетровськ, який займається виробництвом штучних ялин, та продажем новорічних товарів, який почав випускати свою продукцію в 1993 р.). Попит на штучні ялини щорічно на цьому підприємстві збільшується приблизно вдвічі. У той же час продаж ялинкових прикрас у 2014 р. істотно не збільшився. Головною перешкодою для росту реалізації новорічних товарів є непродуманий підхід працівників торгівлі до формування асортименту і презентації товару в роздробі.

Розділ 3. Аналіз привабливих ринків для експорту українських ялинкових іграшок.

Проаналізувавши наявну ситуацію на ринку, висловимо думку, що шукати нові ринки для продажу українських прикрас нині немає гострої необхідності.

Існуючі шляхи вивезення товару необхідно лише розвивати та зміцнювати стосунки з експортерами, пропонуючи якісну продукцію за помірною ціною.

Свою продукцію українці продають у країни Західної Європи. Серед основних закордонних споживачів – Німеччина, Австрія, Польща, Голландія, Італія, Франція, Іспанія, Литва, Латвія, Естонія, США і Великобританія. Виробники пояснюють, що експортна орієнтованість українських фабрик виникла через дві обставини: невисоку купівельну спроможність українців, з причини якої вони постійно намагаються економити, і засилля дешевого китайського товару, що потурає цьому прагненню. Різниця у вартості однакових за розміром виробів може досягати 100%. Якщо у цьому сезоні українські скляні кулі з малюнком можна купити в середньому за 50-100 грн, то китайські аналоги з ПВХ (з візерунком чи без) коштуватимуть від 20 грн за штуку. Головними конкурентами українських фабрик на європейському ринку є польські виробники. Проте за рахунок більш дешевої робочої сили (на ринку стверджують, що вона дешевша, ніж китайська) українська продукція коштує менше при незмінно високій якості. «Європейці дуже цінують ручну роботу, індивідуальність іграшок, цікаві малюнки, оригінальні ідеї», – розповідає про неекономічні складові успіху української іграшки у Європі Богдан Оленейчук. За його словами, стенди наших виробників на головній профільній виставці Christmasworld, яка щорічно проходить у німецькому Франкфурті-на-Майні, завжди користуються високим попитом з боку учасників і відвідувачів. Проте для того, щоб досягти високої якості, самої майстерності українських художників недостатньо. Доводиться також закуповувати устаткування й матеріали, причому все з-за кордону, оскільки в Україні просто немає потрібної сировини. Немає навіть скляних трубок, які імпортують переважно з Угорщини. Імпортерами виступають також Польща, Чехія, Німеччина, Фінляндія, навіть Китай – звідусіль везуть фарби, блискітки та інші прикраси для іграшок. Минулий рік для ринку був вкрай невдалим, кажуть виробники й продавці новорічних іграшок, тоді попит на їхній товар був найнижчим за багато років. Цього сезону ситуація краща – у когось це відчувається сильніше, у когось – менше. Але тепер українці, незважаючи на тривалу економічну кризу, більше схильні до купівлі святкових прикрас і готові витратити на них більше грошей, ніж минулої зими. Смаки українців на правому й лівому берегах Дніпра дещо різняться. На сході віддають перевагу більш традиційним і одноколірним кулям – червоним, синім, зеленим. Мешканцям західних областей більше до вподоби різнокольорові й рясно оздоблені прикраси, складні кольори, перламутр. Іноземці взагалі віддають перевагу несподіваним відтінкам і новим формам: будиночкам, автомобілям, героям сучасних мультфільмів. Також трохи по-різному ставляться українці й до вартості прикрас. За спостереженнями фахівців галузі, жителі західних регіонів більш схильні купувати дорожчі скляні кулі українського виробництва, тоді як в інших областях українці більш ощадливі, тому там переважає попит на пластикові іграшки з Китаю. Водночас прогнози фахівців на поточний сезон досить оптимістичні. Цінова політика на цьому ринку передусім залежить від курсу долара та митної політики. Тут варто зазначити, що українська іграшка цього року або в наступних сезонах має шанс наростити обсяги продажу саме всередині країни, адже готовий імпортний товар подорожчав більше, ніж той, що вироблений в Україні.

Анкета соціологічного дослідження ринку ялинкових прикрас

Просимо дати відповіді на питання, зазначені в цій анкеті. Проти обраного варіанту поставте знак «+» або напишіть свій власний варіант відповіді біля пункту «інше»

  1. Вік

  • До 18 років

  • 19-25 років

  • 26-40 років

  • 41-60 років

  • Більше 60

  1. Стать

  • Жіноча

  • Чоловіча

  1. Як часто Ви купуєте ялинкові прикраси?

  • Раз на рік

  • Напередодні свят

  • Часто

  • Не купую взагалі

  1. Іграшкам якого матеріалу Ви надаєте перевагу?

  • Пластмасовим

  • Скляним

  • Дерев’яним

  • Паперовим

  • Інше ______________________

  1. Іграшкам якого виробництва Ви надаєте перевагу?

  • Вітчизняним

  • Імпортним

  • Інше _______________________

  1. Який ціновий діапазон за ялинкову прикрасу є для Вас оптимальним?

  • До 20 грн

  • 21-100

  • 101-300

  • Більше 300

  1. Де Ви найчастіше купуєте ялинкові прикраси?

  • В супермаркеті

  • У спеціалізованих магазинах

  • На ярмарках

  • Інше _________________________

  1. Що впливає на Ваш вибір ялинкових виробів?

  • Ціна

  • Виробник

  • Зовнішній вигляд

  • Реклама

  • Прихід свят

  • Інше _________________________

Методологія Дослідження

Опис методу збору даних

Опитування респондентів буде проводитися в основному у супермаркетах, в місцях де є в продажі ялинкові прикраси. У сегмент дослідження входять всі верстви населення, будь-яких вікових категорій та різним особистим фінансовим становищем.

Під час анкетування дослідник (тобто ми) буду намагатися опитати всі категорії населення для більш точного проведення аналізу нашого дослідження.

Опис обробки даних

Під час нашого дослідження було опитано 20 респондентів. Зайшовши в Excel ми внесли дані опитування у таблицю, по кожному питанню. Та відповідно отримали 8 міні-таблиць, згідно яких робився подальший аналіз даних.

Другим етапом нашої роботи було побудування графіків та діаграм щодо кожного запитання анкети окремо. В результаті ми отримали 8 міні-графіків. Графіки наведені у додатках.

Аналіз отриманих результатів даних для прийняття маркетингових рішень

Аналіз маркетингового дослідження є завершальним етапом опитування респондентів. Спочатку робляться висновки поетапно, а в кінці виводиться найбільш оптимальний варіант нашого дослідження. Отже, роблячи висновок по першому і другому графіку, ми бачимо існування широкого спектру споживачів. Проте, перевага все ж віддається майже однаково і прикрасам нашого виробництва і закордонного. Слід зауважити, що споживачі, а саме більше 50%, надають належну увагу цінам на прикраси. А також безумовно, найкращим періодом для продаж є новорічні свята. Також зовнішній вигляд самих прикрас, чи то іграшок, мають найбільший вплив при покупці, тому можна зробити висновок, що іграшка середньої ціни і гарного вигляду, найбільш зацікавить споживача.

Висновки

Отже, після маркетингового дослідження ми зробили наступні висновки.

Цифри говорять, що 97% скляних ялинкових іграшок, виготовлених у нашій країні, йде в Німеччину, Голландію, Францію, Італію, Прибалтику, а також Канаду і США.

Українським виробникам є чим пишатися: за обсягами експорту скляних ялинкових прикрас входять до трійки світових лідерів з обсягом понад 500 тис. одиниць продукції на рік, поступаючись при цьому тільки Китаю і Колумбії.

Як стверджують експерти, за своєю якістю українська продукція значно перевершує колумбійську, не кажучи вже про китайську. До того ж, на відміну від Колумбії, де виробляються лише одноколірні іграшки, українці випускають практично всі види новорічних прикрас зі скла: формовані (фігурки) та видувні (кулі, верхівки), одноколірні та розмальовані.

Незважаючи на велику географію продажів, європейський чи американський споживач, навряд чи коли-небудь дізнається, що куплений ним новорічну прикрасу випущено в Україну.

Безперервна співпраця з закордонними клієнтами забезпечує українським підприємствам стабільну роботу, а звідси можна зробити висновок що експортні зв’язки вже налагоджені, та слід шукати всі можливі заходи, аби користуватись на українському ринку таким же попитом, як і на іноземному.

Саме тому, ми вирішили не обирати країну-партнера для подальшого розвитку відносин. Ми вважаємо, що Україні у цьому питанні слід налагоджувати систему зв’язку з самою собою.

Використовувати ми будемо масовий комплекс маркетингу, що орієнтується на широкий споживчий ринок з використанням одного базового плану маркетингу, сегментацію ринку не проводять. Цю стратегію доцільно застосовувати на однорідному ринку, де всі споживачі виявляють інтерес до одного товару й однаково реагують на запропоновані маркетингові заходи.

Головна мета масового маркетингу — максимізувати збут, завдяки чому суттєво зменшитимуться питомі втрати на виробництво і збут одиниці продукції. Це дає змогу фірмі знижувати ціну на товар і гнучко вести цінову конкуренцію. Але потреби деяких сегментів ринку при тому можуть залишитись незадоволеними.

Щодо позиціонування товару, то ми будемо робити це за двома характеристиками. Перша – це помірні ціни та гарна якість, а друга – це візуальна привабливість та диференціація новорічних виробів.