Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.odt
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.06.2018
Размер:
26.79 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ...........................................................................................................3

1. Споживчий ринок у системі маркетингу.............................................5

2. Фактори купівельної поведінки споживачів.......................................6

2.1 Культурній фактор...............................................................................6

    1. Соціальний фактор..............................................................................7

      2.3 Особистий фактор..............................................................................8

      2.4 Психологічний фактор.......................................................................9

    3. Чинники купівельної поведінки.........................................................11

    4. Ієрархія потреб за теоріею Маслоу....................................................12

      Вистовок..................................................................................................15

      Список викорастаних джерел................................................................16

ВСТУП

Актуальність: Маркетинг зачіпає життя кожного з нас. Це процес, в ході якого розробляються і надаються в розпорядження людей товари і послуги, що забезпечують певний рівень життя. Маркетинг включає безліч найрізноманітніших видів діяльності: маркетингові дослідження, розробку товару, організацію його розповсюдження, встановлення цін, рекламу й особисте продаж і т. д. Він поєднує в собі кілька видів діяльності, спрямованих на виявлення і задоволення споживчих потреб.Споживачі різко відрізняються один від одного віком, рівнем доходів та освіти, схильністю до переїздів і смаками. Тому діячі ринку вважали за доцільне відокремити різні групи споживачів і створювати товари і послуги, спеціально розраховані на задоволення потреб цих груп.Поведінку різних груп споживачів мають свої специфічні особливості, які слід враховувати продавцям при здійсненні ними підприємницької діяльності. Зазначені особливості пояснюються насамперед тим, що різні групи споживачів купують товари для їх різного цільового використання, що мають різну частоту здійснення покупок, користуються різними джерелами інформації при обґрунтуванні доцільності здійснення відповідних покупок, мають свої специфічні особливості прийняття рішення про купівлю, керуються різними мотиваціями у процесі прийняття рішення про купівлю, мають різні вимоги до післяпродажного обслуговування. Крім того, виділяють чотири основних фактори - ціна, товар, місце продажу та комунікації - є основними спонукальними мотивами до здійснення покупок. Поряд з ними великий вплив на прийняття споживачем рішення про придбання даного товару впливають і інші фактори, насамперед особистісні, культурні, економічні, соціальні, політичні та науково-технічні. Ступінь впливу кожного з перерахованих факторів залежить від того, хто конкретно є споживачем певного товару.Завдання маркетингу полягає в тому, щоб зрозуміти і передбачити можливі дії споживачів, обґрунтувати причинно-наслідкові зв'язки у процесі купівлі та споживання товарів і послуг.Таким чином, вивчення поведінки споживачів є одним з найважливіших факторів, що сприяє досягненню фірмою успіху. Фірма, що по-справжньому разобравшаяся в тому, як реагують споживачі на різні характеристики товару, ціни, рекламні аргументи і т. п., буде мати величезну перевагу перед конкурентами.

Мета: дослідити купівельну поведінку споживачів.

1. Споживчий ринок у системі маркетингу.

З точки зору конкретного економічного змісту ринок розглядається як механізм, що об'єднує попит та пропозиція для забезпечення процесів купівлі-продажу товарів у даний час і в певному місці. Виходячи з цього основними елементами ринку є: суб'єкти (продавці, покупці, постачальники, посередники та ін); об'єкти (товари, послуги, платіжні засоби та ін); відносини (обмін, партнерство, конкуренція та ін); середа (економічна, природна соціально-культурна та ін). Найважливішим базовим ставленням суб'єктів ринку є взаємодії з приводу обміну товару на еквівалентну цінність. Еквівалентність при цьому встановлюється у формі взаємного угоди продавця і покупця. В ідеалі така угода досягається при повній взаємній задоволеності учасників обміну. У цьому випадку, з одного боку, відбувається задоволення інтересів конкретного виробника (продавця) і конкретного споживача (покупця), а з іншого - створюються умови для розширеного відтворення. Результат цього процесу визначається функціонуванням механізму. Головною ланкою його є взаємодія пропозиції і попиту, що представляє собою форму прояву та в товарі, що забезпечена грошовими коштами. Такий попит називається платоспроможним, Цілком природно, що кожне підприємство цікавить попит на його товари. Говорити про попит безвідносно до конкретного ринку безглуздо. Тому в практичному маркетингу абстрактне поняття ринку не застосовується. Ринок завжди конкретний. Для кожного ринку характерне своє поєднання факторів і умов, які визначають співвідношення попиту і пропозиції. Таким чином, перш ніж прийняти будь-які рішення, підприємство має визначити, що для нього є ринком. Лише через чітке розуміння ринку того чи іншого товару можна визначити всю сукупність суб'єктів і об'єктів, що функціонують у даній сфері обміну, тобто виявити реальних і потенційних споживачів, конкурентів, посередників, умови торгівлі, які реалізуються товари, що надзвичайно важливо для організації ефективної маркетингової діяльності.

2.Факторі купівельної поведінки споживачів

Завдання маркетингу полягає у вивчені впливу факторів на вузькі сегменти ринку й створення найтиповішої картини такого впливу. На поведінку споживача впливають психологічні, особистісні, соціокультурні фактори, фактори ситуаційного впливу, а також комплекс маркетингу фірми-виробника певного товару.

2.1 Культурни фактори

Найдужчий вплив на поводження споживача роблять культурні фактори, особливо загальний його рівень, приналежність до визначеної субкультури і соціального класу. Культура - визначальний фактор потреб і поводження людини, що з дитинства засвоює в родині і через інші суспільні інститути визначений набір цінностей, стереотипів сприйняття і поводження.

Субкультура

Кожна культура складається з більш дрібних субкультур, що дають людині можливість більш повного ототожнення і тісного спілкування із собі подібними. Субкультури формуються на національній, релігійній, расовій чи регіональній основі, багато хто з них утворять важливі сегменти ринку, що повинні враховувати виробники при розробці продукції і планування маркетингових програм.

Соціальні класи

Практично кожне сучасне суспільство підрозділяється на соціальні шари. Один з найбільш твердих поділів такого роду - касти, членам яких запропоновані визначені ролі, а перехід з касти в касту не допускається. Набагато менш твердий поділ суспільства на соціальні класи.

Соціальні класи - побудовані в строгій ієрархії, відносно однорідні, стабільні суспільні групи, об'єднані єдиними цінностями, інтересами і поводженням.

До критеріїв поділу суспільства на класи відносять не тільки доход, але і роботу, утворення і місце проживання. Представники різних соціальних класів розрізняються стилем одягу, мовою, організацією відпочинку і багатьма іншими характеристиками.

До відмітних ознак соціального класу відносять:

· схильність його представників до більш-менш однакового поводження;

· наявність визначеного соціального статусу;

· утворення, рід діяльності і рівень доходів;

· можливість переходу з класу в клас.

Представники соціальних класів мають визначені загальні переваги у виборі різних товарів і торгових марок, включаючи одяг, домашні меблі, проведення дозвілля й автомобілі. Деякі виробники, використовую дану обставину, фокусують свою увагу на задоволенні потреб якогось одного класу.

Фактори:

Психологічні:

Мотивація

Сприйняття, засвоєння

Переконання

Ставлення.

Особистісні:

Вік, стать, сімейний статус, етап життєвого циклу сім'ї

Професія, освіта, рівень доходів

Тип особистості, стиль життя.

Соціокультурні:

Референтні групи

Сім'я

Соціальна роль і статус

Культура й субкультура, суспільний клас.

Вплив комплексу маркетингу:

Товарна маркетингова політика

Цінова політика

Збутова політика

Комунікаційна політика.

Фактори ситуаційного впливу:

Зміни в макросередовищі

Зміни обставин у покупця

Атмосфера в магазині, дії інших покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]