Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фБТ БИ 2курс / залік гідравліка

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
62.1 Кб
Скачать

Гідросистеми з двома спареними насосами

У ряді машин, зокрема в металорізальних верстатах, поширені схеми з двома спареними насосами. Один з них (нерегульований) працює на низькому тиску з більшою подачею і вимагає прискорений холостий хід. А другий (регульований) працює на високому тиску з невеликою подачею і служить для виконання робочого ходу.

Спрощена схема такої системи наведена на рис. 1. Прискорене переміщення поршня забезпечується сумарною подачею двох насосів високого 2 і низького 3 тисків. Після закінчення прискореного переміщення насос 3 вручну або автоматично по сигналу тиску відключається за допомогою відкриття перекривним вентилем 4, після чого живлення циліндра 1 забезпечується одним насосом 2, який є регульованим.

Рис. 1. Схема системи з двома спареними насосами

А) Б)

Рис. 2. Схеми гідросистем з двома спареними насосами та газовим гідроакумулятором

На рис. 2 (А) наведена принципова схема подібної гідросистеми живлення споживачів двома спареними насосами 5 і 6 з автоматичним перемиканням. До тих пір, поки тиск в лінії 3 споживачів не досягне заданого значення, на яке відрегульована поворотна пружина двоходового розподільника (перемикача) 1, канали останнього будуть перекриті, і в лінію 3 надходить рідина від обох насосів. При заданому ж тиску, що визначається характеристикою пружини перемикача 1, насос низького тиску 6 автоматично перемкнеться на бак, а насос 5 за допомогою зворотного клапана 2 від'єднається від перемикача 1 і буде продовжувати живлення гідросистеми. Тиск, що розвивається в цьому випадку насосом 5, обмежено запобіжним клапаном 4.

Принципова схема подібної ж гідросистеми представлена на рис. 2 (Б). Ця схема відрізняється від розглянутої вище тим, що відключення насоса 6 низького тиску здійснюється електрогідравлічним реле тиску 7, що при заданому тиску подає сигнал на електромагнітний перемикач 1.

Ламінарний потік рідини (епюра швидкостей, властивості)

Ламінарний режим характеризується шаруватою течією рідини без перемішування окремих її шарів і без пульсацій швидкості і тиску. Ламінарний режим може установлюватися в капілярних трубках при малих швидкостях руху води, а також при русі рідин із великою в’язкістю (нафта, масла, гліцерин тощо).

Для потоків рідини в трубах круглого поперечного перерізу число Рейнольдса підраховують за формулою

,

де d – геометричний діаметр труби.

Значення числа Рейнольдса, яке відповідає переходу від ламінарного режиму течії в турбулентний і навпаки, називають критичним. Для труб круглого перерізу

,

Для каналів з довільною формою поперечного перерізу критерій Рейнольдса визначають за формулою:

,

в якій – гідравлічний радіус каналу.

Математично можна довести, що епюра швидкостей у поперечному перерізі труби при ламінарній течії рідини є квадратичною параболою, рівняння якої згідно з рис.1 має вигляд:

.

У цьому рівнянні р=p1–p2 – втрати тиску між двома даними перерізами труби; l – відстань між двома перерізами; r – радіус труби; у – відстань від осі потоку (труби), змінюється від 0 до r ; – динамічний коефіцієнт в’язкості.

Гідравлічний коефіцієнт тертя при ламінарному режимі

Місцеві опори у трубопроводах при ламінарному режимі течії рідини значно менші порівняно з опором сил гідравлічного тертя; до того ж закономірності їх зміни мало досліджені. Тому місцеві опори враховують як частку лінійних втрат через еквівалентну довжину трубопроводу.

Соседние файлы в папке фБТ БИ 2курс