Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ФБТ БИ 1курс / Історія

.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
44.06 Кб
Скачать

Золота Пектораль, золотий гребінь, зображення диких і свійських тварин.

Сармати 2 ст до н.е. - 3 ст. н.е.: Соломонова могила, Пороги на Вінничині.

Греки в Криму - вплив модерну Греції, нормальна освіта (класичні науки), хороша фіз.підготовка, язичники.

Зрубницька культура - розвиток ремесел, культові споруди (храми, каплиця), - святилища. Біля святилища - божества, кремація.

Давньоруські міста: перша згадка - угода з Візантією.

Літописання: 10 ст н.е по 9 ст н.е. - перші літописні згадки. Перші літописи з 11 ст.

1060-1073 - Київський літописний звіт Н.Великий. Пізніше 1113 - Нестор Літописець, Володимир Великий і Ярослав Мудрий дбали про освіту.

1086 - при Андріївському монастирі заснована школа для дівчат.

Палацова школа.

Школа для священників

3 ступені освіти

Письмо і рахування

Вивчення інозменої мови.

Книжне навчання: вивчення творів, книжок.

Ярослав Мудрий започаткував переклад книг. У Київській митрополії І книгосховище.

Середина 11ст. - значна кількість перекладів.

Освіта підпорядковувалась церкві.

Будинки: зрубові і землянки.

Палац Ольги на Старокиївській горі.

І церква - Десятинна.

Софіївський собор.

Іконописні майстерні.

Різьбове ювелірне мистецтво.

Виготовлення зброї.

11-12 ст. - розвиток наук.

Батиєва навала знищила культуру Києва.

Галицько-Волинське кнізвство:

Галицько-Волинський літопис.

"Моління Данила Заточника"

Усна народна творчість

Високий рівень архітектури

Галицько-Успенський собор - найбільший храм.

Ікона Юрія Змієборця.

Декоративно-прикладне мистецтво.

24.05.14

Українська культура

Велике Князівство Литовське перебрало культуру Київскої Русі.

Важливі обряди, фльклор.

Освіта в руках духівництва.

1397 при Празькому і Краківському університетах відкриті спецінтернати.

16 ст. мандрівні дяки і світські вчителі утворюють пересувні школи.

Проттестантські школи.

Орден єзуїтів відкривіє колегії і школи. Вміння вести дискусії на релігійні теми.

Греко-слов'янські школи (Острозька школа - перший ректор Смотрицький.

Навчання велось за системою вліьних мистецтв (тривіум і квадріум).

1626 в острозькій школі відкрито єзуїтську колегію.

Братство боротьби проти оплчення. Братські школи.

1615 - Київська братська школа (І.Борецький).

Берестейська унія (створення уніатських шкіл).

1631 - Лаврська школа.

1632 - П.Могила об'єднує 2 навчальну установи і створює Київську колегію (навчання велось 12 років).

Перша друкована книга "Євангеліє учительне", у Львові у друкарні "Апостол", "Буквар" І.Федоров.

Юрій Дрогобич, Станіслав Оріховський.

Полемічна література: Г.Смотрицький "Ключ царства небесного".

Портретний живопис

1700 Чернігівський колегіум.

У Полтаві і Новгороді-Сіверському - духовні семінарії.

Сковорода, Прокопович.

1707 в Лубному Польова патека.

Мухін описав епідемії.

Гізель "Київський літопис".

Літопис Гроб'янки.

18ст. з'являються твори "Історія русів".

Растреллі "Андріївська церква"

І.Мазепа - меценат, виділив багато на церкви.

7.06.14

Історико-культурні процеси в Україні у 20 - на поч.21 ст.

1. Культура України періоду нац.революції 1917-1920рр.

2. Освіта і наука на укр.землях в період між світовими війнами та у повоєнне десятиліття.

3. Стан української освіти і науки у період науково-технічної революції.

4. Реформи у галузі освіти та становище науки незалежної України.

1. Після 03.1917 утв. ЦР вона поставила основним завданням відродження освіти. Підтримку надавали громадські організації. Згідно 04.1917 першого всеукраїнського вчительского з'їзду українізація школи повинна відбуватися заснуванням нових українських гімназій. У ВНЗ відкрили кафедру укр.мистецтва та історії української етнографії. 18.03.1917 була відкрита перша укр.гімназія ім. Шевченка. Працювала у вечірню зміну в іншій гімназії. За 1917 було відкрито 39 укр.гімназій. 13 на Київщині, 14 на Поотавщині, 4 на Поділлі, 2 на Чернігівщині, 1 на Харківщині. Більшість - у сільській містевості. 5.10.1917 було відкрито перший український універ у Києві. Він складався з 3 факультетів і мав підготовчі курси. Загальний набір 1370 осіб. 7.11.1917 відкрито педагогічну академію в Києві. Діяльність розпочалася з педагогічних курсів. На початок роботи було зараховано 50 осіб. Далі було відкрито академію мистецтв. 21.04.1918 у Полтаві було відкрито другий укр.народний університет. Він складався з 2 факультетів. Заснований на кошти місцевої "Просвіти". 29.04.1918 Борщагівки шов до влади гетьман Скоропадський. Він також багато уваги приділяв українізації освіти. Досить активно українізувалися школи. Він забезпечив школи підручниками. Було відкрито багато видавництв, що випускали українські книги. В 1918 було переведено на держ.кошти всі навчальні заклади, що відкриті ЦР. До кінця правління Скоропадського 150 навч.закладів було засновано. 6.10.1918 було відкрито перший державний укр.універ. 22.10.1918 другий держ універ у Кам'янці-Подільському. Також за період правління Скоропадського було засновано архів. Також нац.галерея мистейтв, укр.іст.музей, укр.нац.бібліотека, її фонд нараховував 1млн книг. 24.10.1918 заснування УАН. Вона складалася з 3 відділів. Першим президентом був Вернадський. За часів держави Скоропадського активізується мистецьке життя. У вересні 1918 було асигновано 600000 крб на заходи щодо охорони пам'яток культури. Скоропадський особисто опікувався мистецькими колективами. Уряд виділив 165000 крб театрам і школам мистецтва. В жовтні почав діяти держ.нар.театр під проводом Саксаганського.

Директорія, яка прийшла до влади, продовжила діяльність ЦР. Відновлюють діяльність всі установи, міністерство народної освіти. Директорія прийняла закони про українізацію шкіл, визнання закордонних докторантів. На той час було закрито ряд російських гімназій. 2.01.1919 на засіданні укр.наук.товариства Грушевський поставив питання проліквідацію УАН. Але його не підтримали. Одним з досягнень укр.культури можна вважати створення укр.нац.капелли під керівництвом Кошиця. Створений він за сприяння Симона Петлюра. 1918 після революції в Австро-Угорщині була створена Західно-Українська Народна Республіка. Дозволено було засновувати приватні школи. В усіх держ.школах була укр.мова. Спец.законом націоналізовувалися всі приватні гімназії і семінарії. Реорганізовувалися фахові школи.

2. 1920 на більшості території України було встановлено радянську владу. Ленін хотів культурну революцію. Онією з найважливіших проблем культури України було неписемність. Раднарком УСРР прийняв декрет, де було вказано, що все неписемне населення до 17 років має навчатися. Утворювалися також школи для дорослих. За пересюписом 1939 в Україні налічувалося 15% неписемного населення до 50 років. З 1924 поч нається підготовка до запровадження обов'язкового 4-річного навчання. В містах це вдалося за кілька років. В сільській місцевості 1927-1928 в селі було 35% неписемних дітей. В липні 1930 ЦК ВКП(б) прийняв історичну постанову про загальне навчання. 1932-1933 в Україні було охоплено бл.75%-80% 10-річних дітей (дуже неточні дані). В україномовних школах навчалось бл.80% дітей. Політику українізації згортають з 1938. 1938-1939 в усіх класах неросійських шкіл (поч.з 2 класу) запроваджено вивчення рос.мови по 4-6 уроків на тиждень. Середня, спеціальна і вища освіта була для підготовки робітничого класу. У ВНЗ створюються робітничі факультети. Вихідцям з роб класу давали швидкий курс середньої школи, а потмі вже профільні предмети. 1938-1939 було 129 ВНЗ в Україні. Центрами навч.закладів стають Запоріжжя, Кривий Ріг, Сталіно, Житомир і т.д. в 1933 були відновлені Київський і Харківський універи. 1935 було скасовано обмеження, пов'язані з вихідцями з експлуататорських класів. З 1928 по 1934 ВНЗ і технікуми підготували близько 140000 фахівців сільського господарства. Проте більшість з них було репресовані. Школи на Закарпатті були більш вільними, ніж в Румунії. Після вклювення до УНР цих земель освіта стала загальнообов'язковою. Розгорнулася ліквідація неписемності. Навчальні заклади переведені на держ.кошти. На заході було кілька ВНЗ. Приділялася увага також відновленню навчальних закладів. В усіх містах і селах, звільнених від німецьких окупантів відновлювали школи. Також створювалися спец.школи без відриву від виробництва. Була 7 річна освіта. З другої половини 50-х була можливість закінчити 10 класів.

Після відсторонення Вернадськогт президентом УАН став Василенко. УАН визнавалася найвищою науковою організацією. Перейменована на Всеукраїнську академію н аук. Радянська влада не визнала Василенка. Відбулися перевибори, було оьрано Левицького, А потім Липського. 1924 після повернення Грушевського на високому рівні відновлюється дослідження вітчизняної історії. На світовому рівні проводились дослідження на каіедрах математики, Фізики, зоології. З 1930 ВУАН очолив Богомолець. В ці роки відбулися радикальні зміни в стрктурі роботи. 1938 було затверджено новий статут. Перейменували на АН УРСР. Прискорились досліддення в області техніки. Патон та його учні було розвинуто технологію зварювання. Було утв. ВУАМЛІН. 1936 в складі АН УРСР було утв.українські інститути і після пртєднання ВУАМЛІН і не залишилося кому працювати над гуманітарними проблемами. На заході закривалися укр.кафедри. Тому відкривались нелегальні навчальні заклади, де працювали здебільшого львівські викладачі. Фінансові тружнощі не заважали розвиватися НТШ. За австрійської доби НТШ здобуло авторитет в науковому світі. З початком 2 світової, науковці приділили більшу увагі обороноздатності країни. Працівники інституту електрозварювання під кер.Патона розробили новий спосіб автозварювання під флюсом і з'явилися Т-34. Було винайдено нові методи виготовлення плавленої сталі. В повоєнні роки було внесено зміни в організацію наукових досліджень. В Україні нараховувалось 462 наук.інститути. З 1946 президентом АН УРСР було обрано Паладіна. Особливо помітним внеском укр.вчених був у військових цілях. Також наші вчені взяли активну участь у запуску першого супутника. Широке визнання як конструктор турбореактивних двигунів отримав Люлька. Духов брав участь у створенні ядерної бомби. Також створили МЕОМ, яка була прийнята до експлуатації в Києві. В інституті чорної металургії було розроблено метод отримання залізного порошку. Значних успіхів досягли у зварювання металів. На чолі з Патоном було створено теорію дугового зварювання. Було введено в експлуатацію міст Патона. Укр.вчені вперше одержали важкий азот і отримали методи отримання важкої води. Вченим доводилось працювати в сільскогосподарському секторі за ідеями партійців. В СРСР не визнавалась кібернетика, генна інженерія.

3. Для забезпечення НТР в СРСР стали виділяти більше коштів на освіту. Для неповної середньої освіти було 8 років. В 60-70х продовжується вдосконалення народної освіти. Було запроваджено 8 річний всеобуч. У 70-ті було завершено перехід до повної середньої освіти. Були внесені змни до структури шкіл. Однією з найвигідніших напнямів підготовки спеціалістів виробництва були технічні училища. В повоєнні десятиліття розширилася підготовка спеціалістів у вищій і середній спец.освіті. Було здійснено об'єднання мілких вузів. На 1986-87 н.рр. в Україні кількість навч.закладів збільшилась до 146. Були створені підготовчі відділення. Розширилась підготовка спеціалістів. Розвиток освіти в повоєнний період забезпечив високий рівень освіченості. В цілому вища і середня освіта виконувала покладені на неї завдання. Проте проблеми були у фінансуванні та русифікації України. Період післявоєнного розвитку людства характеризується урбанізацією. Пиовідними темами стає наука. У 50 запрацювали перші АЕС, стартували перші супутники, створені перші ЕОМ. 2 етап НТР - 60роки 20ст. Характеризувалась масовою автоматизацією виробництва. 3 етап (80ті) в результаті автоматизації, робітник здебільшого здійснював регулювання виробничого процесу. Комп'ютеризація надає багато можливостей для інтелектуальної роботи. Компартія залишила опіку лише над суспільствознавчими дисциплінами. На науку виділялося більше коштів (особливо на ВПК). Престижною стала праця науковців і вперше за часи СРСР науковці отримали можливість виїзду за кордон. Головними осередками залишалися інститути АН. З 1962 АН України очолює Б.Патон. З 1957 при АН УРСР була утв.наукова установа для створення ЕОМ. Починає розвиватись кібернетика. На базі обчислювального центра створено інститут кібернетики. Швидкий розвиток отримав інститут механіки. В інституті фізики 1960 ввежено в дію ядерний реактор, розгорнулися дослідження в галузі фізики атомного ядра. Було створено інститут напівпровідників. 1955 інститут радіофізики т аелектроніки. 1960 фізико-технічний інститут низьких температур. 1958 було засновано інститут проблем лиття, що розробляв технології для чорної металургії. В 50х почалась розробка нових методів хірургічного лікування серцевих захворювань під керівництвом Амосова. Тим не менш, в 70-80ті СРСР відставав від країн високого ступеню розвитку. В 10.1969 на кораблі Салют 6 було зварювання алюмінію, титану та сталі. В галузі сусп.наук найпомітнішим явищем стало видання "Історія міст і сіл УРСР".

Соседние файлы в папке ФБТ БИ 1курс