Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ФБТ БИ 1курс / 5хим

.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
16.79 Кб
Скачать

Лабораторна робота 5

ХІМІЧНА РІВНОВАГА

Мета роботи: експериментально вивчити, які фактори впливають на положення рівноваги.

Теоретичні відомості

Оборотні реакції. Кінетична умова хімічної рівноваги. Константа рівноваги. 3міщення рівноваг. Принцип Лє-Шательє. Вплив концентрацій, тиску та температури на стан рівноваги. Термодинамічні фактори, що визначають рівновагу. Термодинамічна умова рівноваги.

Порядок виконання лабораторної роботи

Вивчення зміщення хімічної рівноваги.

У пробірку внесіть по 3-5 крапель розчинів FeCl3 та KNCS. Одержаний розчин розведіть водою до світло-червоного кольору і розлийте у чотири пробірки. У першу пробірку додайте краплю розчину FeCl3 у другу - краплю розчину KNСS, у третю внесіть трохи кристалічного КСl. Порівняйте інтенсивність забарвлення розчинів у цих пробірках з кольором вихідного розчину (еталон - четверта пробірка). 3робіть висновок про вплив зміни концентрацій вихідних речовин та продуктів реакції на стан хімічної рівноваги в системі: FeCl3 + 3KNCS ⇆ Fe(NCS)3 + 3KCI

Спостереження та розрахунки

Змішавши FeCl3 з KNCS ми отримали червоний розчин. Розбавивши його дистильованою водою, ми розлили його до чотирьох пробірок. У першу додали FeCl3 – в результаті колір розчину став більш інтенсивним, бо зросла концентрація розчину. До другої пробірки налили розчин KNCS – колір став теж більш інстенсивним, бо рівновага змістилася в бік продуктів. У третю пробірку додали невелику кількість KCl, рівновага змістилася до вихідних речовин.

Висновок: ми вивчили вплив концентрації речовин на стан хімічної рівноваги. Відповідно принципу Ле Шательє при підвищенні концентрації KNCS та FeCl3 рівновага зміщується в бік продуктів реакції, а при підвищенні продуктів реакції (KCl) – рівновага зміщується в бік вихідних речовин.

Зм

Арк.

докум.

Підпис

Дата

Розробив

Літера

Аркуш

Аркушів

Перевірив

Т. Контр.

Н. Контр.

Затверд.

Соседние файлы в папке ФБТ БИ 1курс