Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ФБТ БИ 1курс / ximiya1

.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
55.66 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1

Атомно-молекулярне вчення. Закон еквівалентів

Визначення молярної маси еквівалентів металу

Хад роботи:У колбу місткістю 250мл наливаємо через лійку 20мл розчину соляної кислоти. Потім закріплюємо колбу горизонтально. У шийку колби кладемо шматочок цинку, попередньо зважений з точністю до 0,01г. Отвір колби закриваємо газовідвідною трубкою, протилежний кінець якої занурюємо у кристалізатор з водою.

Прилад необхідно перевірити на герметичність. Для цього нагріваємо рукою верхню частину колби. Якщо прилад герметичний, з трубки почнуть виділятися бульбашки. Якщо вони не з’явились, то необхідно перевірити всі місця з’єднання. Потім заповнюємо мірний циліндр місткістю 250мл водою та закриваємо скляною пластинкою так, щоб у циліндрі не було бульбашок. Опускаємо циліндр у кристалізатор отвором донизу і під водою забираємо пластинку, закріплюємо циліндр у штативі вертикально. Кінець газовідвідної трубки підводимо під циліндр і переводимо колбу у вертикальне положення. Потрапивши на дно колби, шматочок цинку взаємодіє з кислотою. Водень, що виділяється буде збиратися в циліндрі над водою. Після розчинення цинку вимірюємо об’єм водню, що виділився, та висоту водяного стовпа від поверхні води в кристалізаторі до поверхні води у циліндрі.

Спостереження, розрахунки:

Дані досліду:

  1. Маса наважки металу m, г: 0.33

  2. Об’єм водню в циліндрі V(H2), мл: 130

  3. Висота водяного стовпа h, мм: 145

  4. Барометричний тиск Рб, мм рт.ст.: 749 = 99858,45 Па

  5. Температура t, oC: 21

  6. Тиск водяної пари p(H2O), мм рт.ст.: 18.6 =

Па

Па

Зм

Арк.

докум.

Підпис

Дата

Розробив

Літера

Аркуш

Аркушів

Перевірив

Т. Контр.

Н. Контр.

Затверд.

г

δ=0.31/32.7=0.01

Висновок: Ми навчилися експериментальним шляхом визначати еквівалент металу на прикладі цинку, а також вирахували абсолютну та відносну похибки досліду.

Соседние файлы в папке ФБТ БИ 1курс