Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекции / d9946e4ad324d016203dbb301534d70c

.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
165.55 Кб
Скачать

-виробничі нормативи, до яких належать єдині тарифні сітки, тарифнокваліфікаційні довідники, норми витрат праці (ЄНІР, ВНІР, МНІР тощо).

Об'єктом планування їх є простий будівельний процес, наприклад - встановлення дерев'яної опалубки площиною до 2 м2, установлення арматурних горизонтальних

сіток з арматури діаметром 16 мм, укладання бетонної суміші кранами в баддях у конструкції об'ємом до 5 м3. На їхній основі встановлюються чисельний склад ланки робітників, які мають бути залучені до виконання процесу; трудомісткість, машиноємкість та заробітна плата;

-кошторисні нормативи, до яких належать ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи (РЕКН) (ДБН Д.2. 2-99). Об'єктом планування їх є комплексний будівельний процес, наприклад, спорудження фундаментів під будівлю об'ємом до 5 м3. На їх основі встановлюються трудомісткість, машиноємкість робіт та потреба в матеріальних ресурсах;

-нормативи організації й управління будівництвом, куди входять нормативи підготовки виробництва, норми тривалості будівництва і заділу, норми запасів будівельних матеріалів, нормативи технічного рівня (збірність, охоплення механізацією тощо), а також норми основних і обігових виробничих фондів. Об'єктом їх використання є об'єкт (споруда), що споруджується, або діяльність будівельної організації;

-планові нормативи - норми на укрупнений показник, як правило, на 1 млн грн. або 1000 м2 виробничої площі будинку для визначення обсягів будівельномонтажних робіт і потреби в різноманітних ресурсах, у тому числі в будівельній техніці та енергоресурсах. Наприклад, при зведенні заводу залізобетонних конструкцій на 1000 м площі обсяг робіт з монтажу збірних конструкцій, відповідно до них, становить 25,23;

-планово-виробничі нормативи. Вони аналогічні плановим нормативам. Різниця полягає в тому, що вони враховують місцеві умови будівництва. Частіше за все їх застосовують в організаціях, зайнятих зведенням типових об'єктів. Укрупненою одиницею виміру в них є конструктивна частина будинку (підземна, надземна частина або будинок у цілому). Планово-виробничі нормативи в частині витрат праці складаються на основі типових калькуляцій заробітної плати, що розраховуються по комплексах і етапах робіт.

Найдосконалішою формою нормування будівельних матеріалів є комплектуючі відомості конструкцій, деталей і матеріалів, які розробляються в цілому на об'єкт або на типову частину об'єкта за робочим кресленням. Наявність таких відомостей значно полегшує розроблення оперативних планів, яке ведеться

встислий термін і дає змогу обґрунтовано визначити всі їхні показники.

Крім розглянутих видів нормативів, до нормативно-довідкової бази можна віднести й створення з метою зниження трудомісткості, вартості й тривалості розроблення організаційно-технологічної документації, впродовж більш, ніж 50 років, каталогів типових технологічних карт (ТТК). Проте практика використання традиційних ТТК, запроектованих навіть на прості будівельні процеси, в якості нормативно-довідкової бази, яку використовують при проектуванні організації і виробництва будівельно-монтажних робіт, свідчить: застосування їх практично не є можливим навіть при зведенні типових об'єктів.

Це зумовлено тим, що, наприклад, при бетонуванні фундаментів можуть використовуватися баштові, самохідні крани, бетононасоси або транспортери;

бетонна суміш може подаватися в бункерах різної місткості або бетоногонами; може змінюватися обсяг кожного фундаменту, ступінь його армування, вид опалубки, яку використовують тощо. Усі перелічені й інші причини, що випливають із конкретних місцевих умов виробництва, потребують внесення відповідних змін до розробленого раніше типового рішення. Усе це й зумовило ту обставину, що нині всі розроблені ТТК не мають практичного застосування у будівельному виробництві.

Документом, у якому вирішуються питання організації робіт зі здійснення будівельних процесів при розробленні ПОБ є організаційно-технологічні схеми. Нині практично відсутні будь-які нормативно-довідкові матеріали, які можуть використовуватися під час їхнього розроблення.

Основним документом, у якому віддзеркалюються всі рішення з організації будівництва (перелік робіт, їхня послідовність виконання, взаємозалежність та терміни виконання), є організаційно-технологічна модель. Водночас нині практично відсутня будь-яка нормативнодовідкова база з їх проектування. Розроблення моделей потребує високої кваліфікації проектанта та потребує значних витрат інженерної праці. Практика ж свідчить, що кількість таких висококваліфікованих працівників обмежена і розроблення таких моделей здійснюється, виходячи тільки з кваліфікації та досвіду проектанта. Це веде до схвалення не раціональних, а інколи і помилкових рішень, які ведуть до погіршення техніко-економічних показників, що характеризують результати діяльності будівельної організації.

Підсумок

В результаті вивчення лекційного матеріалу студент повинен знати: зміст галузі капітального будівництва, її структурну будову, продукцію будівельної галузі, етапи становлення будівельної галузі в Україні, управлінські структури будівельних організацій, нормативно-технічну базу будівництва, класифікацію нормативних документів в будівництві, методику використання виробничих норм і нормативів на практиці.

Контрольні питання

1.Будівельна діяльність і напрямки її реалізації.

2.Специфіка виробничих умов будівництва.

3.Роль капітального будівництва в розвитку економіки України..

4.Будівельний комплекс України і його структура.

5.Управлінська структура будівельної організації.

6.Основні етапи підготовки і організації будівельної діяльності.

7.Виробничі норми і нормативи.

8.Класифікація нормативних документів в будівництві.

9.Нормативна документація з організації будівництва.

10.Нормативна база з отриманні дозволу на будівництво.

11.Нормативно-технічний супровід будівельної діяльності.

12.Порядок приймання в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів.

Додаткові навчальні матеріали

Джерела інформації

1.В. Р. Сердюк, Т. Г. Ровенчак Розробка проекту виконання робіт для будівельного об’єкту. Навчальний посібник,- Вінниця: ВДТУ, 2002.- 113 с.

2.Сердюк В. Р., Лялюк О. Г. Організаційно-технологічне забезпечення зниження радіаційної небезпеки в будівництві,- Вінниця: ВДТУ, 1999.- 72 с.

3.Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни «Організація, планування в будівництві» для студентів спеціальності 7.092101 – Промислове та цивільне будівництво. / Уклад. В.Р.Сердюк, Т.Г.Ровенчак, О.В.Христич.-Вінниця: ВДТУ, 2003.- 50 с.

4.Справочник производителя работ в строительстве./ Лыпный М. Д., Синенький К. Е.- К.: Будивэльнык, 1986.- 568 с.

5.Т. Г. Ровенчак, О. В. Христич Стандартизація, управління якістю і сертифікація продукції. Вінниця: ВНТУ, 2005.- 120 с.

6.Рогожин П. С., Гойко А. Ф. Економіка будівельних організацій.- К.: Видавничий дім

«Скарби», 2001.- 448 с.

7.Організація будівництва/ С.А. Ушадський, Ю.П. Шейко, Г.М. Тригер та ін.: За ред. С.А. Ушадського. Підручник. – К.: Кондор, 2007. – 521 с.

8.А.А. Білецький Організація і технологія будівельних рробіт: Навчальний

посібник.- Рівне: НУВГП, 2007.-202с.

9.Сухачев И. А. Организация и планирование строительного производства. Управление строительной организацией: Учебник для вузов.- М.: Стройиздат, 1989.- 752 с.

10.И. П. Сытник Организация, планирование и управление строительством. К.:

Вища школа, 1978.- 376 с.

11.Ушадский С. А. Организация, планирование и управление городским строительством. К.:

Вища школа, 1983.- 352с.

12. ДБН А.3.1-5-96 "Організація будівельного виробництва"

Глосарій, персоналій

{слід виділяти в лекції нові терміни з коротким визначенням, а також діячів

для формування персоналія курсу}

Соседние файлы в папке лекции