Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

трансмисивн гастроентерит св

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
27.1 Кб
Скачать

Трансмісивний гастроентерит свиней

Transmissible gastroenteritis suum - гостре вис.контаг. захв свин, що хар озн катарально-геморагічного гастроентериту (виснажлива діарея, блювання, дегідратація організму) та високою летальністю поросят перших 10 днів життя.

Збудн

РНК-геномний вірус з родини Coronaviridae. Віріони сфер форми, вкриті ліпопрот обол з булавоподіб виростами, які надають їм вигляд корони. Репродукується в цитопл інфікованих кліт епіт тон відділу киш, ос у 12п та порож киш. В антигенному відношенні вірус однорідний і близький до киш коронавірусу собак, респіраторного коронавірусу людей та вірусу інфекц перитоніту котів.

В організмі хвор поросят вірус накопич в епіт тон відділу киш, у вмісті травн кан, в легенях. У період віремії виявляється в паренхіматозних органах, а також у слиз обол носа, трахеї, мигдаликах, у низькому титрі – в крові. У вн органах та лімф вузл перехвор твар вірус персистує впродовж багатьох місяців та років. Вірус культивується у первинних структурах кліт щит зал, нирок і тестикул поросят, нирок ембріонів свині, епіт клітин легень.

Стійкість збудн

Досить стійкий у зовн сер:Залишається життєздатним при 4 °C – 3 міс. За кімн t – 45 діб. При Т=27 °C – 3 доби. Залиш вірулентним при 28 °C – 2,5 р. В ліофілізованому стані при Т=4 °C – 30 діб. Стійкий до реакції середовища з рН=4-9.Дуже чутл до дії світла – за кімн Т на світлі інфекційність вірусу зниж впродовж 3 діб на 90-95%, залишаючись за цих саміх умов незміненою в темряві. Під дією прямого соняч промін вірус руйн за 1-2 доби, в рідкому гною на сонці – за 6 год, у тіні – за 3 доби, при 80-100 °C – через 3-5 хв.

Дуже чутл до дії хлороформу та ефіру, стійкий до дії трипсину. Шв інактивується під дією УФ-випром та дії різних дезпрепаратів.

Епізоот дані

Хвор свині, ос чутл поросята в 1 тиж після народж. Джер зб: хворі та перехвор свині, які починаючи з інкубац пер і впродовж наступних 2-3 міс виділяють вірус з фекаліями та сечею. Свиноматки в перші 6-7 днів після опоросу виділяють вірус також з мол. Фактори передачі: корм, вода, інвентар, підстилка, прод забою, харч відход, транспортні засоби та інші предмети, забруднені виділеннями хворих тварин чи вірусоносіїв. Зараж відбув алімен шлях через корм і воду, при прямому контакті з хвор твар; пов-крап шлях передачі. Хвор реєстр впродовж всього року, частіш – на поч весни, під час масових опоросів та значного накопич вірусів в зовн. сер. внаслідок його вис стійк в хол період року.

Патогенез

Визн атроф ворс епіт тон відділу киш, що зумовлюється репродукцією вірусу у цитопл їх циліндричних кліт. В рез-ті 24-год розмнож вірусу відбув шв тотальне руйн ворс епіт порож та клуб киш до такої міри, що на деяких ділянках залиш лише їх обірвані кінці. Морф деструкція призводить до поруш ферментатив активності слиз об тон відділу киш, втрати травної та адсобрційної здатності, підвищ осмот тиску за рах лактози, яку хвор організм не в змозі гідролізувати, та затримки стимульованого глюкозою всмоктування йонів натрію. Це призводить до накопич в киш електролітів і води, тяжкої діареї та ацидозу. Організм поросят 1х днів життя, на відміну від старших, не в змозі компенсувати ці зміни за рах більшої мітотичної активності в ділянці крипт та шв зміни епіт.Тому перебіг хвор в них дуже шв і здебільшого зак загибеллю. У перехвор поросят регенерація ворс поч через 4-5 діб і зак через 10 діб після зараж.

Клін озн

Інкубац період у 1-5-денних поросят триває 12-18 год. У хвор поросят спостеріг деяке зниж Т=36,8 °C, пригнічення, слабкість, спрага, блювання, профузний пронос, екскременти рідкі, водянисті, пінисті, жовт-зел кол зі згуст молоз. Кол шк шв змін з рож і блискуч до корич-сір, тьмяного, щетина стає скуйовдж та брудною. Загибель поросят настає через 3-4 доби. З віком інкубац період збільш, летальність зниж: у 6-10-денних поросят інкубац18-36 год, летальність становить – 67%; у дорос тварин – 7 діб, летальність – 3,5%. У клін перебігу хвор поросят 6-10-денного віку розрізняють три стадії:

Передклін – спостеріг зниж апетиту, сонливість, підвищ спрага, блювання, інколи пропасниця (41-41,5 °C). Клін – сильно вираж діарея та зневодн організму. Фекалії мають сір-черв або жовт-зел кол, містять пухирці газу. Хворі поросята відчув сильну спрагу, ссуть молоко, яке в неперетравленому вигляді з’являється у фекаліях. Завершальна – закінч одуж або загибеллю хвор поросят. Перед смертю часто спостеріг кома, що настає на 3-4 добу хвороби. При видужанні у поросят через 3-4 доби припин пронос, поч регенерація ворс.

Перехвор поросята погано поїдають та засвоюють корми, різко відстають у рості. У свиноматок і кнурів перебіг інфекції загалом безсимптомнй, хоча народжені ними поросята гинуть упродовж 2-5діб. У деяких свиноматок на 3-5-ту добу лактації спостеріг агалактія, іноді мастит, втрата апетиту, пригніч, одуж через 7-10 діб.

Патан зміни

Трупи поросят-сисунів виснаж, шкіра сір кольору, в ділянці ануса забруднена фекаліями жовт-зел кол.

П’ятачок, слиз об рот й нос пор ціанотичні. П/ш клітков, скел м’язи, очеревина та плевра зневодн, сухув. При розтині трупа патан зм спостеріг переважно в шлунку та кишках.

У шлунку виявл згуст неперетравл молоз, катараль або катараль-гемораг запал слиз об, крововиливи та некротичні осередки на дні шл. Брижові лімфовуз збільш в розм, гіперемійовані.

В селез спостеріг застійні явища, крововиливи. Під капс нирок відміч дрібні крапчасті крововиливи. В ГМ – гіперемія, набряк, крововиливи.

Діагноз. Лаб та диференціальна д-ка.

Діагноз установлюють на підставі: епізоот; клін; патоморф даних; лаб досл.

В осн лаб д-ки покладено: індикацію вірусу в патмат-лі за доп. імунофлуорисценції та біопроби (пров на 4-6 поросятах 2-3-денного віку, яких зараж орально або інтраназально); виділення вірусу з патмат-лу в культурах кліт; ідентифікація за доп р-ії нейтраліз; виявл специфічних Ат у сир-тці кр перехвор тв (ретроспективна д-ка).

Диференціальна д-ка передбач виключення дизентерії, колібактеріозу, чуми свиней, ентеровірусного гастроентериту.

Лікув. Ім-тет. Специфічних зас терапії не запропоновано. Пров симптомат лік, однак у поросят-сисунів воно малоефект. У перехвор свиней форм несприйнятливість до повт зараж терміном до 2 років. Для вакцинації супоросних свиноматок запропоновано живі та інактивов вакцини проти трансмісивного гастроентериту, застос яких забезп пасивний захист потомства.