Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Civilne_procesualne_pravo_-_praktikum_01

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

переїзд, проведенням експертизи і оплатою послуг адвоката‖. В чому полягає недолік рішення? Яким чином він може бути усунутий?

9.Не встигаючи розглядати справи, суд оголошував лише резолютивні частини рішень. За двома справами було відкладено і складання резолютивних частин. В протоколах судових засідань не зазначалось, коли сторони можуть ознайомитись з повним текстом рішення. Рішення складались у строк від 5 до 10 днів. Вкажіть процесуальні помилки суду.

10.Через кілька днів після винесення рішення голова суду виявив, що в резолютивній частині рішення не зазначено про його негайне виконання. Він вніс в рішення доповнення і завірив його своїм підписом. Дайте оцінку діям голови суду. Як необхідно вчинити, якщо винесене рішення підлягає обов’язковому негайному виконанню?

11.Костецька звернулась в суд з позовом про визнання заповіту, складеного її батьком на ім’я Ізмаїлової, недійсним. Вона зазначила, що з батьком відносини у неї були нормальними, а на момент складення заповіту він тяжко хворів і перебував у лікарні.

Перед смертю батька приїхала його двоюрідна сестра Ізмаїлова, яка стала доглядати за ним в лікарні. Бланк з текстом заповіту Ізмаїлова заповнила власноручно, але потім він був виправлений. Заповіт знаходився на руках у Їзмаїлової і був посвідчений працівниками лікарні, які не мали на це права. Підпис батька на заповіті викликає сумнів.

Майно, що складається з житлового будинку, грошового вкладу, легкового автомобіля та іншого майна на суму 1 мільйон гривень, перейшло у власність Ізмаїлової. Суд задовольнив позов Костецької. З матеріалів справи видно, що Костецький знаходився на лікуванні в лікарні, де і помер. Залишений ним заповіт посвідчений лікуючим лікарем, який пояснив в судовому засіданні, що обставини посвідчення заповіту не памятає, але підпис на заповіті належить йому. Він в цей день чергував в лікарні в хірургічному відділенні. В лікарні заповіт не реєструвався, обидва екземпляра знаходились на руках у Ізмаїлової. Відповідно до висновку експертизи в тексті є виправлення, що здійснені іншою особою. Підпис нерозбірливий і не дозволяє стверджувати, що заповіт підписаний померлим. Складіть повний текст рішення.

12.В процесі розгляду справи за позовом недієздатної Мельник до Воронцова про повернення коштів і майна підопічної суд встановив, що лікар-психіатр Воронцов, впливаючи на хворих умовляннями та погрозами, вимагав у них речі і гроші в якості оплати за кваліфіковану медичну допомогу. Про поведінку Воронцова знав головний лікар психіатричної лікарні, але ніяких заходів не вживав. Складіть окрему ухвалу.

Зразки документів

1. Зразок ухвали суду першої інстанції

У Х В А Л А

 

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.01.2009 року

м.Кіровоград

Кіровський районний суд міста Кіровограда у складі: головуючого судді Завгороднього Є.В.

секретаря Болокан Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кіровограді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Кіровоградської міської ради, треті особи: Обласне комунальне підприємство ―Кіровоградське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації‖, перша і друга Кіровоградські державні нотаріальні контори про скасування реєстрації права власності, визнання недійсним свідоцтва про право на спадкування та визнання права власності, суд –

ВСТАНОВИВ:

На день слухання обумовленого спору в матеріалах справи наявні письмові данні про повторне вручення судового повідомлення позивачці, що надає право застосування п. 3 ч. 1 ст. 207 ЦПК України, відповідно до цієї процесуальної норми суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з’явився в судове засідання без поважних причин, або повторно не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Так, в другому томі на аркушах справи 111, 138 містяться поштові повідомлення, що підтверджують сповіщення ОСОБА_1 про розгляд справи який призначався на 25.12.2008 року та 19.01.2009 року, однак остання повторно в судові засідання не з»явилась без поважних підстав, причини неявки завчасно не повідомила, заяв про розгляд справи без її участі не надала, на підставі чого суд дійшов висновку про неповажність повторної неявки позивачки. Письмове клопотання представника позивачки від 19.01.2009 року про відкладення судового розгляду через неможливість представника позивача прийняти участь в розгляді цієї справи не є перешкодою в розгляді спору по суті, оскільки участь представника позивача при розгляді справ позовного провадження не вимагає обов’язкової участі представника позивача, а відтак клопотання представника позивача про неможливість прийняти участь в цій справі не є перепоною щодо застосування п. 3 ч. 1 ст. 207 ЦПК України. Зважаючи на перелічені обставини, керуючись п. 3 ч. 1 ст. 207 ЦПК України, суд –

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Кіровоградської міської ради, треті особи: Обласне комунальне підприємство ―Кіровоградське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації‖ перша і друга Кіровоградські державні нотаріальні контори, про скасування реєстрації права власності, визнання недійсним свідоцтва про право на спадкування та визнання права власності – залишити без розгляду. Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі заяви про апеляцію протягом 5 днів та подачі апеляційної скарги в наступні 10 днів.

Суддя __________________

2. Зразок рішення суду першої інстанції

Р І Ш Е Н Н Я ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2009 року

Красноградський районний суд Харківської області у складі: головуючого судді Гусар П.І., секретаря Краєвої А.Г.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Краснограді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розлучення, –

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до відповідача з позовом про розлучення де зазначив, що подальше спільне життя з позивачем суперечить її інтересам, вони більше п’яти місяців разом не живуть.

В судовому засіданні позивач просила задовольнити свій позов.

Відповідач в судове засідання не з’явився, відповідно до телефонограми позов визнав.

Суд вислухавши позивача та дослідивши матеріали справи вважає, що позов задовольнити можливо, зважаючи на те, що сторони наполягають на розлученні, миритися не бажають, довгий час разом не живуть, неявку відповідача в судове засідання суд розцінює як небажання зберегти шлюб.

Керуючись ст. ст. 105, 112 СК України, 11, 14, 57, 60, 208, 214, 215 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розлучення задовольнити.

Шлюб, зареєстрований Хрестищенською сільською радою Красноградського району Харківської області ІНФОРМАЦІЯ_1 між ОСОБА_2 і ОСОБА_1 – розірвати.

Стягнути зі сторін держмито в дохід держави у розмірі по 10 (десять) грн за отримання свідоцтва про розірвання шлюбу.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Красноградський районний суд, шляхом подання у десятиденний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження, і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з поданням її копії до апеляційної інстанції в порядку визначеному ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя __________________

3. Зразок додаткового рішення суду першої інстанції

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ про розподіл судових витрат

21 травня 2006 р. м.Харків Київський районний суд м.Харкова у складі: Головуючого судді Петрова В.Г., секретаря Іванової О.Г.,

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву П.В.І. про ухвалення додаткового рішення з питання розподілу судових витрат,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Київського районного суду м. Харкова від 1 квітня 2006 року частково задоволений позов П.В.І. до П.Л.Ю. про визнання права власності на 1\2 частину жилого будинку, про реальний поділ будинку і зустрічний позов П.Л.Ю. про визнання права власності на жилий будинок.

П.В.І. звернувся до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення, посилаючись на те, що судом не було вирішено питання про судові витрати і просить відшкодувати йому в повному обсязі судовий збір у розмірі 250 грн., оплату судовотехнічної експертизи 350 грн. і послуг адвоката – 500 грн.

У судовому засіданні заявник підтримав свою заяву, П.Л.Ю. прохання не визнала, пояснивши, що нею також понесені судові витрати по сплаті судового збору в розмірі

260 грн.

Суд, вислухавши сторони, розглянувши документи, що підтверджують понесені сторонами судові витрати, вважає за можливе ухвалити додаткове рішення у відповідно до положення п. 4 ст. 220 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджується позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві – пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

Статтею 84 ЦПК України передбачено, що витрати пов’язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця у галузі права, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомоги. Граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу встановлюється законом.

Зі справи вбачається, що позивач поніс витрати в загальній сумі 1100 грн., з них 500 грн. – витрати на правову допомогу. Його позов задоволений частково, визнано право власності на 3\10 частини житлового будинку, в частині 2\10 – відмовлено. Пропорційно до цього йому підлягає присудженню 3\5 частини понесених ним витрат зі сплати судового збору і експертизи, що становить 360 грн.

Витрати на правову допомогу, розмір яких не виходить за граничний розмір, підлягає відшкодуванню в повному обсязі, оскільки рішення ухвалено на користь позивача, за ним визнано право власності на частину будинку і проведений поділ будинку в натурі, у задоволенні вимог відповідачки на весь будинок відмовлено.

Таким чином, на користь позивача підлягає присудженню витрати в загальній сумі 860 гривень.

Зустрічний позов П.Л.Ю. задоволений частково, її неоспорюване позивачем право на половину будинку збільшено до 7\10 частин, тобто на 2\10, в праві на інші 3\10 частини відмовлено. Тому їй підлягає присудженню 2\5 частини витрат зі сплати судового збору, що від суми в 260 грн. становить 104 грн.

Із зарахуванням взаємних вимог підлягає стягненню з відповідачки на користь позивача на відшкодування судових витрат 756 грн.

Керуючись ст. ст. 84,88,220 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Стягнути з П.Л.Ю. на користь П.В.І. для відшкодування судових витрат 756 грн. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду

Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги або в порядку передбаченому ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя __________________

4. Зразок окремої ухвали суду першої інстанції

ОКРЕМА УХВАЛА про порушення прокурором кримінальної справи

21 квітня 2006 р. м. Харків

Комінтернівський районний суд м.Харкова у складі: судді Гаврильченка І.П., серетаря Рибалко А.З,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою Д.І.П. до ТОВ фірма «П» про стягнення заборгованості з заробітньої плати, середнього заробітку за затримку розрахунку та відшкодування моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2006 р. Д.І.П. звернувся до суду з зазначеним вище позовом, зазначаючи, що більше року не отримував зарплату, працюючи у відповідача водієм. У зв’язку з цим вимушений був звільнитися за власним бажанням, однак при звільненні розрахунок з ним проведений не був, чим йому були завдані моральні страждання та нервові переживання.

Рішенням Комінтернівського районного суду м. Харкова від 21 квітня 2006 р. позовні вимоги повністю задоволені.

При розгляді цієї цивільної справи судом було встановлено порушення норм чинного трудового законодавства з боку керівництва ТОВ фірма „П‖, що призвело до порушення законних прав позивача.

Судом при розгляді справи достовірно встановлено, що ТОВ фірма „П‖ працює на ринку послуг тривалий час, має солідний статутний фонд, декілька розрахункових рахунків, у тому числі і два валютні рахунки, на яких акумульовані значні кошти, постійно укладає господарські договори, закуповуючи певні товари.

Зазначене вказує на те, що ТОВ фірма ‖П‖ в змозі була безперешкодно розрахуватися з працівником, який звільнився з роботи, у день його звільнення, що є обов’язком роботодавця згідно зі ст. 116 КЗпП України.

Крім цього, судом встановлено, що відповідач порушував положення ст. 115 КЗпП України, яка зобов’язує виплачувати працівникам заробітну плату регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і більше року не виплачував позивачу зарплату.

Позивач в судовому засіданні пояснив, що директор фірми умисно не виплачував йому зарплату, не провів розрахунок при звільненні, переслідуючи його за активну роботу в незалежній профспілковій організації.

Таким чином, суд вважає, що є підстави для направлення прокурору району окремої ухвали на предмет перевірки наявності в діях керівництва ТОВ фірми «П» складу злочину, передбаченого ст. 175 КК України.

Керуючись ст. 211 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Про викладене в окремій ухвалі довести до відома прокурора Комінтернівського району м. Харкова для вирішення питання про порушення кримінальної справи за фактом складу злочину за ст. 175 КК України відносно посадових осіб ТОВ фірми „П‖.

Про вжиті заходи у визначений законом строк з дня надходження окремої ухвали повідомити суд.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 5-денний строк з дня винесення ухвали заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 10 днів апеляційної скарги або у порядку передбаченому ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя __________________

ТЕМА 18. ЗАОЧНИЙ РОЗГЛЯД СПРАВИ

Поняття та підстави (умови) заочного розгляду справи. Порядок повідомлення відповідача про заочне рішення. Перегляд заочного рішення. Повноваження суду при перегляді заочного рішення.

План

1.Поняття та значення заочного провадження в цивільному процесі. Умови проведення (підстави) та порядок заочного розгляду справи.

2.Форма та зміст заочного рішення.

3.Перегляд заочного рішення. Дії суду після прийняття заяви про перегляд та порядок перегляду.

4.Повноваження суду, який переглядав заочне рішення, підстава для скасування заочного рішення.

5.Оскарження заочного рішення.

6.Порядок набрання заочним рішенням законної сили.

Законодавство:

1.Конституція України, 28 черв. 1996 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – №

30.– с. 141.

2.Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України, 18 берез. 2004 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2004. – № 40 – 41. – с. 135.

Судова практика:

1.Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 р. № 2 ―Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції‖ // www.rada.gov.ua

2.Практика ухвалення та перегляду судами заочних рішень у цивільних справах. Узагальнення судової практики // Офіційний Інтернет-сайт Верховного Суду України: www.scourt.gov.ua

Література:

1.Завражнов В., Иерехова Л. Последствия неявки в судебное заседание лиц, участвующих в деле // Российская юстиция. - 2004. - №1. - С.31-33

2.Луспеник Д. Заочне рішення: його цілі, процедура, проблеми та шляхи їх вирішення // Право України. - 2004. - №5. - С.95-99.

3.Навроцька Ю.В. Заочний розгляд справи в цивільному процесі України: Автореф. дис. ... кандидата юрид.наук: 12.00.03. / Львівський національний університет імені Івана Франка, Львів, 2008.

4.Навроцька Ю.В. Заочний розгляд справи в цивільному процесі України : монографія / Ю.В. Навроцька. – К. : Юрінком Інтер, 2009. – 192 с.

5.Шевчук П.І. Заочне рішення в цивільній справі // Вісник Верховного Суду України. - 1998. - №3. - С.44-47.

Задачі:

1.В перше судове засідання через поважні причини не з’явився відповідач і суд відклав розгляд справи. В друге судове засідання надійшло клопотання відповідача про розгляд справи у його відсутності.

За згодою позивача суд розглянув справу в порядку заочного провадження і ухвалив рішення на користь позивача. Відповідач оскаржив заочне рішення у вищестоящий суд.

Який порядок оскарження заочного рішення?

Чи є підстави для відміни заочного рішення в даній ситуації?

2.В судове засідання за позовом Г. до редакції газети ―Правда‖ про захист честі, гідності та ділової репутації головний редактор газети тричі не забезпечив явку представника редакції. Про розгляд справи редакція повідомлялася повістками, в тому числі під розписку. Заперечень проти позову та підтвердження правдивості поширених про Г. відомостей відповідач не представив. Копія позовної заяви ним отримана.

В черговому судовому засіданні 15 жовтня 2005 р. суд виніс ухвалу про заочний розгляд цивільної справи та задовольнив позов, стягнувши одночасно з редакції 10000 грн. в рахунок відшкодування завданої моральної шкоди.

25жовтня 2009 р. від редакції надійшла заява про перегляд заочного рішення.

За цією заявою 15 січня 2010 р. відбулося судове засідання. Відповідач не з’явився, не повідомивши суд про причини неявки. Розгляд справи відклали на 4 березня 2010 р. Виклик сторін повторили. Однак на цей раз не з’явилися обидві сторони. Суд розглянув справу у їх відсутності, постановивши ухвалу про залишення заяви редакції газети ―Правда‖ про перегляд заочного рішення без задоволення.

Відповідач оскаржив дану ухвалу. Проаналізуйте ситуацію.

ТЕМА 19. НАКАЗНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Поняття, ознаки і суть наказного провадження. Вимоги, за якими може бути видано судовий наказ. Звернення до суду з заявою про видачу судового наказу. Підстави для відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу. Правові наслідки повернення заяви або відмови у її прийнятті.

Поняття судового наказу. Зміст судового наказу. Набрання судовим наказом законної сили. Скасування судового наказу.

План

1.Поняття, ознаки, суть та значення наказного провадження. Відмінність наказного провадження від позовного та окремого.

2.Передумови звернення до суду з заявою про видачу судового наказу (види вимог та підстави, за якими може бути виданий судовий наказ).

3.Порядок звернення з заявою про видачу судового наказу:

Підсудність справ наказного провадження.

Форма і зміст заяви про видачу судового наказу.

Судові витрати у справах наказного провадження.

Підстави та правові наслідки повернення заяви про видачу судового наказу.

Підстави та правові наслідки відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу.

4.Порядок видачі та зміст судового наказу. Відмінність судового наказу від рішення суду, ухвали суду, виконавчого напису нотаріуса.

5.Набрання судовим наказом законної сили.

6.Скасування судового наказу.

Нормативно-правові акти:

1.Конституція України, 28 черв. 1996 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – №

30.– с. 141.

2.Цивільний процесуальний кодекс України від 18.03.04. - Відомості Верховної Ради України від 08.10.2004 - 2004 р., № 40, (№№ 40-42), стор. 1530, стаття 492.

3.Цивільний кодекс України: Закон України, 16 січ. 2003 р. (з наст змінами і доповненнями) // Відом. Верхов. Ради України. – 2003. - №40-44. – Ст.356 [електронний ресурс] // www.rada.kiev.ua

4.Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» від 29 червня 1999р. // Офіційний вісник України. – 1999.

– № 26. – Ст. 69.

5.Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду цивільних справ та їх розмірів» від 21 грудня 2005р. // Офіційний вісник України. - 2005. - № 52. – Ст. 3301.

6.Наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» від 3 березня 2004 р. // Офіційний вісник України. - 2004. - № 10. – Ст. 639.

Судова практика:

1. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 р. №2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді

першої

інстанції».

http://www.scourt.gov.ua/clients/vs.nsf/0/623809DCB56E022BC2256C95003CF7EA

 

2.

Практика розгляду судами цивільних справ у наказному провадженні. Верховний

Суд

України.

Узагальнення

судової

практики.

http://www.scourt.gov.ua/clients/vs.nsf/0/2A588DD61838F27BC22573DF0033FF3A?OpenDo cument&CollapseView&RestrictToCategory=2A588DD61838F27BC22573DF0033FF3A&Co unt=500&

Література:

1.Балюк М.І., Луспеник Д.Д.. Практика застосування цивільного процесуального кодексу України (цивільний процес у питаннях і відповідях). Коментарії, рекомендації, пропозиції. Серія «Судова практика». – Х.: Харків юридичний, 2008.

2.Гражданский процессуальный кодекс Украины: Научно-практический комментарий / Червоный Ю.С., Волосатый Г.С., Ермолаева Е.О. и др. – Х.: Одиссей,

2007. – 792с.

3.Гражданское процессуальное право Украины / Под ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2001.

4.Зейкан Я.П. Захист у цивільній справі. Науково-практичний коментар (2-е вид., стереотип.). – К.: КНТ, 2008. – 488с.

5.Зейкан Я.П. Коментар Цивільного процесуального кодексу України / 2-ге вид., доп. – К.: Юридична практика, 2007. – 592 с.

6.Кілічава Тетяна Михайлівна. Цивільний процес: Навч. посіб. для дистанційного навчання / Відкритий міжнародний ун-т розвитку людини "Україна". — К. : Ун-т "Україна", 2006. — 216с.

7.Кравчук В.М., Угриновська О.І. Науково-практичний коментар Цивільного процесуального кодексу України. - К.: Істина, 2006. – 944с.

8.Луспеник Д. Наказне провадження: його цілі, процедура, проблеми та шляхи їх вирішення // Право України. - 2004. - №7.

9.Луспеник Д. Судовий наказ у цивільному судочинстві: перші узагальнення судової практики // Юридичний журнал, 2007. – № 2.

10.Луспеник Д.Д. Застосування новел ЦК і ЦПК України в судовій практиці. – Харків: Харків юридичний, 2005.

11.Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). – Харків: Харків юридичний, 2005.

12.Луспеник Д.Д. Спірні питання судової практики щодо розгляду судами заяв у порядку наказного провадження // www.yurpayintel.com.ua

13.Нотаріат в Україні: Підручник / За ред. В.В. Комарова. – К.: Юрінком Інтер, 2006.