Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Комплекс 5 курс / testy chirurgia 5 kusr

.doc
Скачиваний:
392
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
678.4 Кб
Скачать

*A. Тиреотоксична криза

B. Пневмонія

C. Недостатність паращитовидних залоз

D. Пошкодження зворотного нерва

E. Гіпертонічна криза

101. Хворий, 48 років, госпіталізований у хірургічне відділення на 3-ю добу з рвано-розчавленою раною правої гомілки. Стан хворого важкий, температура 38,9оС, виражений набряк тканин гомілки, шкіра фіолетово-синюшного кольору, крепітація навколо рани, з якої виділяється сукровична темна рідина. Яка інфекція може викликати такий стан?

*А. Анаеробна клостридіальна

В. Дифтерія рани

С. Грам-негативна мікрофлора

D. Кокова мікрофлора

Е. Анаеробна неклостридіальна

102. У хворої, 65 років, стався напад інтенсивного болю у правому підребір'ї, нудота, багаторазова блювота. Після спазмолітиків біль майже зник, але через добу після нападу з'явилась жовтяниця. Сеча стала темною, кал білий. Пальпується збільшений, напружений, болючий жовчний міхур. Печінка +3 см. Лейкоцити - 10х109/л, білірубін крові - 64 ммоль/л, переважає прямий. Який діагноз найбільш вірогідно відповідає захворюванню?

*А. Жовчнокам'яна хвороба, холедохолітіаз

В. Вірусний гепатит

С. Рак голівки підшлункової залози

D. Цироз печінки

Е. Гемолітична жовтяниця

103. Хворий, 42 років, лікується з приводу гострого абсцесу і середньої долі правої легені в стадії дренування. У хворого раптово виник сильний біль у правій половині грудної клітки, задишка, стан різко погіршився. Об'єктивно: ЧДР -28/хв., ціаноз, участь додаткових м'язів в акті дихання, асиметрія грудної клітки. Над правою легенею визначається притуплення перкуторного звуку в нижніх відділах та тимпаніт в верхніх відділах. Аускультативно визначається різко ослаблене везикулярне дихання з середньо та

крупнопузирчастими хрипами. Яке найбільш вірогідне ускладнення виникло у хворого?

*А. Правобічний тотальний піопневмоторакс

В. Правобічний частковий піопневмоторакс

С. Правобічна емпієма плеври

D. Правобічний ексудативний плеврит

Е. Правобічний гемоторакс

104. У хворого 25-ти років раптово з'явились нудота, запаморочення, загальна слабкість, блювання "кавовою гущеною" та згортками крові. Об'єктивно: стан важкий, колаптоїдний при спробі піднятись. Шкіра бліда, вкрита холодним потом. Пульс - 120 /хв., AT - 90/60 мм рт.ст., Hb - 60 г/л, еритроцити - 2,1х1012/л, лейкоцити -12,6х109/л, гематокрит - 25%. Пальпаторно живіт м'який, неболючий, аускультативно - перистальтика посилена, перкуторно - тимпаніт. Per rectum - ампула прямої кишки заповнена каловими масами звичайного кольору. Які діагностичні прийоми необхідно провести в першу чергу для встановлення джерела кровотечі?

*А. Фіброезофагогастроскопія

В. Рентгеноскопія шлунка

С. Лапароскопія

D. Лапароцентез

Е. Назогастральний зонд

105. Хворий скаржиться на тупий біль в паху при тривалій ходьбі і фізичному навантаженні. Об'єктивно: в пахвинній ділянці визначається овоїдної форми м”якоеластичний утвір розміром 5х6 см, що виходить з зовнішнього отвору пахвинного каналу. Діаметр отвору 1,5 см. Елементи сім"яного канатика пальпуються медіально від утвору. Який імовірний діагноз?

*А. Коса пахова грижа

В. Пряма пахова грижа

С. Ковзна пахова грижа

D. Вроджена пахова грижа

Е. Паховий лімфаденіт

106. Хворий, 38 років, скаржиться на відчуття повноти в епігастрії, відрижку повітрям, блювоту. Вказані явища стали турбувати останній місяць, поступово наростали. Схуд на 3 кг. Об'єктивно: протягом 3 років хворіє виразковою хворобою 12-палої кишки. Пульс - 78 хв., AT - 115/75 мм рт.ст. При обстеженні серця та легенів патології не виявлено. Живіт при пальпації м'який, неболючий. Нижня межа шлунку знаходиться на 4 см нижче пупка. Загальний ан.крові: Ер. - 4,8·1012/л, гемоглобін - 152 г/л, Л. - 6,0·109/л, ШЗЕ - 10 мм/год, загальний білок сироватки крові 60 г/л. Який попередній діагноз?

*А. Пілородуоденальний стеноз

В. Переродження виразки в рак

С. Пенетруюча виразка

D. Кальозна виразка

Е. Поліп

107. Хвора, 63 років, оперована з приводу багатовузлового еутиреоїдного зобу великих розмірів. З технічними труднощами вимушено виконана субтотальна резекція обох долей щитовидної залози. На 4-у добу після операції з'явились судоми м'язів обличчя і верхніх кінцівок, біль в животі. Позитивні симптоми Хвостека і Труссо. Чим найімовірніше зумовлений такий стан хворої?

*А. Недостатністю паращитовидних залоз

В. Післяопераційним гіпотиреозом

С. Тиреотоксичним кризом

D. Пошкодженням зворотнього нерву

Е. Трахеомаляцією

108. Хворий, 64 років, скаржиться на біль, що виникає при піднятті ваги, пухлиноподібне утворення в пахвинних ділянках. Хворіє протягом 1 року. Об'єктивно: в обох пахвинних ділянках визначаються пухлиноподібні утворення сферичної форми до 5 см в діаметрі, легко вправляються в черевну порожнину. При введенні пальця в поверхневе кільце пахового каналу визначається пульсація нижньої надчеревної артерії ззовні від грижового випинання. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Двобічна пряма вправима пахова грижа

В. Двобічна коса вправима пахова грижа

С. Двобічна стегнова вправима грижа

D. Двобічний пахвинний лімфаденіт

Е. Лімфогранулематоз

109. При розтині тіла 35-річного чоловіка знайдено 1л гнійного ексудату під шкірою та між м'язами передньої поверхні правого стегна під пупартовою зв'язкою, паренхіматозну дистрофію, гіперплазію пульпи селезінки, множинні крововиливи у слизові та шкіру. Ретроцекально розміщений апендикс мав невеличкий дефект верхівки. Що з вище перерахованого слід вважати основним захворюванням?

*А. Перфоративний апендицит

В. Абсцедуюча флегмона стегна

С. Септикопіємія

D. Септицемія

Е. Геморагічний діатез

110. У хворого на п'ятий день після отримання невеличкої рани правої кисті при обробці земельної ділянки підвищилась температура тіла до 38оС, з'явились м'язові болі, ускладнення ковтання, неможливість відкрити рота, сардонічна посмішка. Яке ускладнення виникло у хворого?

*А.Правець

В. Газова гангрена

С. Флегмона кисті

D. Рожисте запалення кисті

Е. Флеботромбоз судин кисті

111. Хворий, 46 років, 4-й роки страждає виразковою хворобою антрального відділу шлунку. В останній час біль в епігастрїї став постійний, зникла печія, з'явилась анемія, хворий схуд, погіршився загальний стан. Можливо передбачити:

*А. Злоякісне переродження виразки.

В. Шрамовий стеноз воротаря.

С. Пенетрація виразки.

D. Кровотеча.

Е. Хронічний панкреатит.

112. В хірургічне відділення поступила хвора зі скаргами на біль і наявність ущільнення в ділянці правої сідниці, підвищення температури тіла до 39оС. Тиждень тому на цьому місці була зроблена ін'єкція 50% розчину анальгіну. Об'єктивно: хвора гладка, в ділянці верхньо-зовнішнього квадранту правої сідниці припухлість, почервоніння шкіри. При пальпації відмічається болючий інфільтрат, в центрі якого є розм'якшення, позитивний симптом флюктуації. Ваш попередній діагноз?

*А. Абсцес

В. Фурункул

С. Флегмона

D. Запальний інфільтрат

Е. Бешиха

113. Хворий, 36 років, доставлений в хірургічне відділення каретою швидкої допомоги. Тиждень тому проколов праву кисть цвяхом. За медичною допомогою не звертався. При огляді: хворий стогне, кисть набрякла, має місце скорочення мімічних м'язів. Температура тіла 40оС. Який Ви поставите діагноз?

*А Правець

В. Флегмона кисті.

С. Бешиха

D. Пошкодження сухожилок

Е. Алергічна реакція

114. Хворий, 38 років, доставлений у приймальне відділення хірургічного стаціонару з клінічними ознаками скрізноі виразки 12-палої кишки. Із анамнезу відомо, що він хворів і неодноразово лікувався з приводу виразкової хвороби 12-палоі кишки. 6 годин тому заявились різкий кінжальний біль в надчеревній ділянці, холодний піт. Доставлений каретою швидкої допомоги. Було зроблено оглядовий рентгенологічний знімок черевної порожнини. Як ви вважаєте, що є достовірною рентгенологічною ознакою перфорації гастродуоденальної виразки?

*А. Наявність вільного газу в черевній порожнині

В. Високе стояння діафрагми

С. Пневматизація кишковини

D. „Чаші” Клойбера

Е. Збільшений газовий міхур шлунка

115. У хворого, страждаючого виразковою хворобою, під час чергового загострення захворювання зник біль в надчеревній ділянці. У той же час хворий відмітив з"явлення рідкого чорного випорожнення. Як Ви вважаєте, зниження болю і з"явлення "мелени" при дуоденальній виразці характерно для:

*А. Кровотечі

В. Пенетрації в підшлункову залозу

С. Малігнізації виразки

D. Перфорації виразки

Е. Пілородуоденального стенозу

116. В клініку невідкладної хірургії доставлений молодий чоловік з клінікою продірявленої виразки шлунку через 12 годин від початку продірявлення. Терміново взятий в операційну для предопераційної інфузійної терапії. Під час лапаротомії діагностований розливний гнійний перитоніт. Яка Ваша тактика? Операцією вибору при продірявленій виразці шлунка в умовах гнійного перитоніту є:

*А. Ушивання перфорації, промивання і дренування черевної порожнини

В. Резекція шлунку

С. Висічення виразки зі стволовою ваготомією і пілоропластикою

D. СПВ з ушиванням перфорації

Е. Антрумектомія

117. Хворий Б., 36 років, доставлений в судинно-хірургічну клініку зі скаргами на наявність пульсуючого новоутвору у правій паховій області. Із анамнезу відомо, що пацієнт тривалий час вводив наркотики у праву стегнову вену. Об'єктивно: ознаки напруженої флегмони у паху праворуч, аускультативно - систолічний шум, пульс на периферичних артеріях правої ноги ослаблений. Що повинен зробити судинний хірург для профілактики патологічної кровотечі?

*А. Перев'язати зовнішню клубову артерію, розкрити флегмону

В. Розкрити флегмону, прошити стегнову артерію

С. Провести аутовенозну пластику ураженої артерії

D. Пунктувати флегмону, накласти поверх тиснучу пов'язку

Е. Призначити хворому антибактеріальну та дезінтоксикаційну терапію

118. Хворий І., 49 років, отримав опік полум'ям верхніх кінцівок та тулуба. При поступленні стан важкий, свідомість затьмарена, його лихоманить, АКТ - 80/50 мм рт ст., пульс 118 уд/хв. Місцево констатовано опіки ІІІБ ступеня площею 20%. Ваші лікувальні дії?

*А. Ввести наркотичні аналгетики та протишокові кровозамінники

В. Провести первинну хірургічну обробку опікової рани

С. Призначити дезінтоксикаційні кровозамінники

D. Некректомія опікової поверхні, гемотрансфузія

Е. Антибактеріальна та дезінтоксикаційна терапія

119. У відділення судинної хірургії доставлено із ЦРЛ хворого М., 66 років, зі скаргами на біль, втрату чутливості та рухів у правій ступні. Вказані симптоми виникли 3 доби тому, лікувався консервативно. Об'єктивно: температура тіла 38,2°С, шкіра бліда, АКТ - 110/70 мм рт ст., пульс - 110 уд/хв., місцево - ступня та гомілка холодні, активні рухи в ступні і колінному суглобі відсутні, набряк та болючість м'язів гомілки, пульс визначається тільки на стегновій артерії. Що повинен зробити хірург?

*А. Виконати ампутацію кінцівки на рівні стегна

В. Провести тромбектомію із підколінної артерії

С. Здійснити фасціотомію на гомілці

D. Провести тромболітичну терапію стрептокіназою

Е. Виконати ампутацію кінцівки на рівні гомілки

120. Чоловік, 32 років, під час фізичного навантаження зненацька відчув задуху, біль в лівій половині грудної клітки, серцебиття. Об'єктивно: стан важкий, АКТ - 100/70 мм рт. ст, пульс 100 уд/хв., дихання - 28 рухів/хв., ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання, перкуторно зліва високий тимпаніт. Причиною даного стану може бути:

*А. Спонтанний пневмоторакс

В. Інфаркт міокарду

С. Тромбоемболія легеневої артерії

D. Міжреберна невралгія

Е. Гіпотонічний криз

121. Хворий С., 63 років, поступив у приймальне відділення з масивною блювотою кров'ю. Блювота виникла раптово, в анамнезі вірусний гепатит. При огляді виявлено телеангіектазії на обличчі та грудях, на черевній стінці венозна сітка у вигляді "голови медузи", пальпуються збільшена печінка та селезінка. Яка причина кровотечі на Вашу думку?

*А. Розрив варикозних вен стравоходу

В. Ерозивний гастродуоденіт

С. Кровоточива виразка шлунку

D. Карцинома стравоходу

Е. Бронхоектатична хвороба

122. При огляді потерпілого в автокатастрофі черговий хірург виявив: живіт м'який, симптоми подразнення очеревини відсутні, зліва від пупка болючий пульсуючий новоутвір, аускультативно над ним систолічний шум, пульсація на артеріях нижніх кінцівок ослаблена. АКТ - 90/60 мм рт.ст., пульс - 90 уд/хв. Який попередній діагноз вірний?

*А. Розшаровуюча аневризма аорти

В. Гострий тромбоз біфуркації аорти

С. Травматичне пошкодження лівої нирки

D. Розрив товстого кишечника

Е. Травматичний розрив селезінки

123. У приймальне відділення доставлено хвору М., 22 років, яка з метою суїциду випила невідому хімічну речовину. Пацієнтка скаржиться на біль за грудиною, блювоту, загальну слабкість. Об'єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, АКТ - 90/60 мм рт.ст., пульс - 95 уд/хв., в блювотних масах слиз із домішками крові. Що в першу чергу повинен зробити хірург?

*А. Промити шлунок водою

В. Призначити спазмолітики

С. Провести інфузійну терапію

D. Призначити гемостатичну терапію

Е. Дати таблетки активованого вугілля

124. Хвора, 54 років, поступила в стаціонар з вираженим акроціанозом, набухлими шийними венами, збільшеною печінкою, асцитом. Межі серця поширені. Тони серця не вислуховуються, верхівковий поштовх не визначається. АКТ 100/50 мм. рт.ст. На рентгенограмі органів грудної клітки виявлена збільшена тінь серця у вигляді трапеції. Яким патологічним станом можна пояснити вказані симптоми?

*А. Тампонадою серця

В. Ексудативним плевритом

С. Комбінованою вадою серця

D. Гострою серцевою недостатністю

Е. Грижею стравохідного отвору діафрагми

125. Хворий П., 48 років, звернувся до чергового хірурга зі скаргами на біль у правій половині грудної клітки, задуху, кашель, головокружіння. Із анамнезу: годину тому він упав з мотоцикла та ударився правою частиною грудної клітки до краю тротуару. Об'єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, свідомість пригнічена, АКТ-90/60 мм рт.ст., пульс - 100 уд/хв., у грудній клітці праворуч дихання ослаблене, перкуторно - тупість в нижніх відділах. Який патологічний процес можна запідозрити?

*А. Правобічний гемоторакс

В. Правобічний закритий пневмоторакс

С. Перелом ребер праворуч

D. Правобічний напружений пневмоторакс

Е. Правобічний піопневмоторакс

126. Лікар карети швидкої допомоги виявив у хворого С., 22 років, ножове поранення м'яких тканин правого плеча із незначною кровотечею. Була накладена тиснуча пов'язка і хворий транспортований у хірургічне відділення. Черговий хірург виявив зниження температури та чутливості шкіри кисті, обмеження активних рухів у пальцях, зникнення пульсації на артеріях передпліччя, в ділянці рани наростав набряк м'яких тканин. Який попередній діагноз Ви можете поставити?

*А. Травматичне пошкодження правої плечової артерії

В. Травматичне пошкодження правої плечової вени

С. Травматичне пошкодження нервових стовбурів правого плеча

D. Різана рана м'яких тканин правого плеча

Е. Травматичне пошкодження підшкірних вен правого плеча

127. До хірурга поліклініки звернувся чоловік 57 років зі скаргами на різкий біль, відчуття похолодання та затерпання у правій ступні. Вказані симптоми з'явились раптово, декілька годин тому, їх інтенсивність зростала. З анамнезу відомо, що пацієнт тривалий час лікується у кардіолога з приводу приступів миготливої аритмії. Об'єктивно: ступня і гомілка холодні, пульс пальпується на стегновій артерії, дистальніше - відсутній. Який діагноз повинен поставити хірург?

*А. Тромбоемболія правої підколінної артерії

В. Гострий тромбоз глибоких вен правої гомілки

С. Неврит сідничного нерва праворуч

D. Облітеруючий атеросклероз правої нижньої кінцівки

Е. Тромбоз артерій правої гомілки

128. Хворий, 28 років, поступив в стаціонар зі скаргами на біль в лівій половині грудної клітки, задуху. Травму заперечує. При рентгенологічному обстеженні виявлено пневмоторакс зліва. До цього моменту вважав себе здоровим, служив в армії. Яка найбільш імовірна причина виникнення спонтанного пневмотораксу?

*А. Булльозна емфізема

В. Бронхіальна астма

С. Хронічний бронхіт

D. Наявність злук в плевральній порожнині

Е. Тромбоемболія легеневої артерії

129. У хворого, 32 років, з закритою травмою грудної клітки з'явилась підшкірна емфізема в ділянці яремної ямки, яка швидко розповсюдилась на шию, обличчя, верхню частину тулуба. Який механізм такого розвитку підшкірної емфіземи?

*А. Пошкодження дихальних шляхів з розвитком емфіземи середостіння

В. Перелом ребер

С. Розрив діафрагми

D. Закритий пневмоторакс

Е. Забій серця

130. У хворого, 45 років, з гострим абсцесом лівої легені при кашлі раптово виникли сильні болі в грудній клітці, задуха, посилилась тахікардія. При рентгенологічному контролі зліва виявлено колабовану ліву легеню, повітря в лівій плевральній порожнині з горизонтальним рівнем рідини. Який механізм виникнення даного ускладнення?

*А. Прорив гнійника в плевральну порожнину

В. Розрив булли лівої легені

С. Перехід запалення на вісцеральну плевру

D. Ателектаз лівої легені

Е. Гостра серцево- легенева недостатність

131. У хворого, 82 років, защемлена пахова грижа самостійно вправилась в приймальному відділенні. З часу защемлення пройшло не більше 1 години. У хворого виражена серцево-судинна патологія. Яка хірургічна тактика?

*А. Динамічне спостереження в стаціонарі, при появі симптомів перитоніту - лапаротомія.

В. Герніотомія при поступленні

С. Невідкладна лапаротомія з ревізією органів черевної порожнини

D. Герніотомія в плановому порядку

Е. Спостереження за хворим в приймальному відділенні 2 години і при відсутності ознак

перитоніту відпустити

132. У хворої, 52 років, після приступу болю у правому підребір”ї виникла жовтушність шкіри і слизових оболонок. При УЗД виявлено конкременти у жовчному міхурі, холедох розширений до 1,5 см. Вміст холедоха чітко не візуалізується. Який метод обстеження дозволить підтвердити холедохолітіаз?

*A. Ендоскопічна ретроградна холангіографія

В. Фіброгастродуоденоскопія

С. Повторне УЗ-обстеження після підготовки

D. Комп'ютерна томографія

Е. Аналіз крові на білірубін, амінотрасферази

133. У хворого з виразковою хворобою в анамнезі виник раптово кинжальний біль в епігастрії, дошкоподібне напруження м'язів передньої черевної стінки, симптом Щьоткіна-Блюмберга. Який діагностичний метод найбільш інформативний для уточнення діагнозу і вирішення тактики лікування?

*А. Оглядова рентгенографія живота у вертикальному положенні

В. Фіброгастродуоденоскопія

С. Діагностична лапаротомія

D. Ультразвукове дослідження живота

Е. Загальний аналіз крові та сечі

134. У хворого, 24 років, з'явилась кривава блювота, випорожнення чорного кольору, загальна слабкість. AT 90/60 мм рт.ст. Пульс 120 за хв., слабкого наповнення і напруження. Ht - 0,20 л/л, Нв - 60 г/л, ЦВТ - 10 мм вод.ст. Діурез 800 мл, за допомогою якого з перерахованих показників можна найбільш точно оцінити гіповолемію?

*А. Центральний венозний тиск

В. Артеріальний тиск

С. Гематокрит

D. Гемоглобін

Е. Добовий діурез

135. Доставлено хворого 45 років зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, дьогтьоподібний кал. Стан хворого середньої важкості. Шкіра бліда. Пульс 110 уд./хв, AT-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Під час термінової гастроскопії виявлено поліп антрального відділу шлунка розміром 1,5х2,1 см на широкій основі. Верхівка поліпа активно кровоточить. Визначте тактику лікування?

*А. Ендоскопічна діатермокоагуляція поліпа

В. Ендоскопічна поліпектомія

С. Ендоскопічний гемостаз, біопсія поліпа

D. Негайна операція в об'ємі резекції шлунка

Е. Лапаротомія, висічення поліпа

136. Доставлено хворого 45 років з гострою шлунковою кровотечею ІІ-ІІІ ступеня, яка проявилася гематомезією. Із анамнезу відомо, що хворий 10 років тому переніс напад гострого деструктивного панкреатиту, після якого з часом з'явилась спленомегалія. При огляді хворого шкіра бліда, пульс 110 уд./хв, AT-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Живіт дещо збільшений в розмірах, м'який, помірно болючий в лівому підребер'ї, де визначається великих розмірів селезінка. Печінка, підшлункова залоза не пальпуються. Встановіть діагноз.

*А. Позапечінкова портальна гіпертензія

В. Кровотеча із кісти підшлункової залози

С. Гострі виразки шлунка

D. Рак шлунка, ускладнений кровотечею

Е. Синдром Малорі-Вейса

137. Хворому М., 26 років, виставлено діагноз дифузний токсичний зоб III ступеня, тиреотоксикоз середньої важкості. Хворому запропоновано оперативне лікування, на яке він погодився. Які заходи під час передопераційної підготовки треба застосувати для профілактики тиреотоксичного кризу у післяопераційному періоді?

*А. Застосування антитиреоідних препаратів

В. Малотравматична хірургічна техніка

С. Ліжковий режим

D. Детоксикаційна терапія

Е. Застосування кортикостероїдів

138. У хворої М., 26 років, оперованої з приводу дифузного токсичного зобу III ступеня, тиреотоксикоза середньої важкості на 2 добу після операції з'явилися судоми кистей, стоп та обличчя. Симптоми Хвостека, Трусо позитивні. Хвора скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Яке ускладнення виникл у хворої?

*А. Гіпопаратиреоз

В. Гіперпаратиреоз

С. Тиреотоксичний криз

D. Парез гортанних нервів

Е. Тиреотоксична міокардіодистрофія

139. Хвора С., 35 років, на 2 добу після операції з приводу змішаного токсичного зобу IV ст. скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Симптоми Хвостека, Трусо чітко не визначені. Виставлено попередній діагноз прихованої тетанії. Яке дослідження треба провести для підтвердження діагнозу?

*А. Визначити вміст кальцію і фосфору у крові

В. Визначити вміст тиреотропного гормону

С. Визначити вміст калію

D. Визначити вміст натрію

Е. Визначити вміст тиреоїдних гормонів у крові

140. У хворої М., 40 років, оперованої з приводу дифузного токсичного зобу IV ст. після операції встановлено ураження гортанних нервів з порушенням фонації та ковтання. Які саме заходи мають вирішальне значення у профілактиці цього ускладнення?

*А. Субфасціальне видалення залози та малотравматична анатомічна хірургічна техніка

В. Використання місцевого знеболення

С. Передопераційна підготовка

D. Використання загальної анестезії

Е. Малотравматична анатомічна хірургічна техніка

141. Хвора А., 44 років, оперована з приводу змішаного токсичного зобу IV ст. Через 10 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, обличчя синюшне, голова нахилена уперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичне утворення, що постійно збільшується у розмірах. Яке ускладнення виникло у хворої?

*А. Післяопераційна кровотеча

В. Парез гортанних нервів

С. Абсцес післяопераційної рани

D. Підшкіряна емфізема

Е. Гіпопаратиреоз

142. Хвора А., 44 років, оперована з приводу дифузно-вузлового токсичного зобу IV ст. Через 10 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, тиск в області шиї, обличчя синюшне, голова нахилена уперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичне утворення, що постійно збільшується у розмірах. Вирішено, що у хворої виникла післяопераційна кровотеча. Яка подальша тактика?

*А. Видалити гематому, перев'язати кровоточиву судину

В. Призначити гемостатики

С. Холод на область рани

D. Призначити антибактеріальні препарати

Е. Компрес на область шиї

143. У хворої М., 26 років, виявлено вузол у правій долі щитовидної залози. Вузол з'явився протягом останніх 3 місяців, появу його хвора зв'язує зі стресом. Збільшення вузла та болю хвора не відмічає. Під час УЗД виявлено вузол 2х2,5 см у нижній частині правої долі щитовидної залози. Яке лікування треба призначити?

*А. Хірургічне лікування

В. Консервативну терапію

С. Динамічний нагляд

D. He потребує лікування

E.-

144. У хворої після субтотальної резекції щитовидної залози з приводу токсичного зоба III ст., тиреотоксикоза середньої важкості, різке погіршення стану, підвищення температури тіла до 39оС, хвора збудженна, є галюцінації, AT 120/40 мм рт. ст., ЧСС 180 за хв., ЧД 32 за хв., тони серця аритмічні. Яке ускладненя виникло у хворої?

*А. Тиреотоксичний криз

В. Гіпотиреоз

С. Злоякісна гіпертермія

D. Кровотеча

Е. Повітряна емболія

145. Наступного дня після прийому великої кількості алкоголю хворий відчув різкий біль у задньому проході, відчуття стороннього тіла, з'явилися незначні кров'янисті виділення з прямої кишки. При обстеженні в області ануса визначається "розетка" різко болючих і напружених випинань слизової прямої кишки багряного кольору, на 3 і 7 годинах за циферблатом відзначається некроз слизової з помірною кровотечею. Який діагноз можна встановити?.

*А. Гострий тромбоз гемороїдальних вузлів

В. Кровотеча з гемороїдальних вузлів

С. Геморой ускладнений випадінням IV ст.

D. Гостра анальна тріщина

Е. Поліп анального каналу

146. Хвора, 27 років, скаржиться на відчуття болю при дефекації, на наявність яскраво червоних смуг крові, що покривають калові маси. На протязі останніх 5 років страждає на закрепи. Ваш попередній діагноз:

*А. Анальна тріщина

В. Рак прямої кишки

С. Внутрішній геморой

D. Параректальна нориця

Е. Змішана форма геморою

147. Хвора, 47 років, 3 роки тому перенесла гострий тромбоз глибоких вен правого здухвинного сегменту. Наразі турбують біль, важкість, значний набряк правої нижньої кінцівки. При обстеженні виявлено значний набряк стегна та гомілки, бура індурація шкіри у нижній третині гомілки, варикозно-розширені поверхневі вени на гомілці. Ваша тактика оперативного лікування?

*А. Операція Пальма.

В. Операція Лінтона

С. Перев”язка поверхневих вен по Шеде-Кохеру

D. Венектомія по Нарату

Е. Венектомія за Маделунгом

148. Хвора К., 50 років, страждає на гострий тромбоз правого здухвинного сегменту. Готується до оперативного втручання. Які профілактичні заходи щодо тромбоемболії легеневої артерії необхідно провести у хворої?

*А. Установка кава-фільтра

В. Перев'язка здухвиної вени

С. Плікація нижньої порожнистої вени.

D. Призначення непрямих антикоагулянтів

Е. Призначення прямих антикоагулянтів

149. Хвора, 53 років, поступила в стаціонар зі скаргами на сильний біль в правій гомілці розпираючого характеру. Набряк стопи та гомілки, судомні скорочення литкових м”язів, підвищення температури до 38,5оС. Хворіє протягом 3 днів. При огляді шкіра правої гомілки та стопи гіперемована, напружена, блискуча. Окружність правої гомілки більша за ліву на 5 см. Рухи можливі, але дуже болючі. При пальпації кінцівки визначається болючість по ходу судинного пучка, особливо в підколінній ямці. Пульсація на артеріях стоп задовільна. Ваш діагноз?