Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Навчальний пос_бник

.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

.

миль, поширена економічна зона, де встановлено особливий правовий режим. У цій зоні прибережна держава має суверенні права на розвідку, розроблення і збереження біологічних і мінеральних ресур сів, а також на інші види економічного використання водних просторів морів та їхнь о- го дна.

10.17. Проблеми охорони вод Світового океану

Води Світового океану забруднюються шкідливими для життя р е- човинами, що потрапляють у нього з атмосферними опадами, і з промисловими й побутовими відходами річкового стоку, внаслідок видобування й перевезення нафти, стікання мінеральних добрив і отрутохімікатів із сільськогосподарських полів. Серед них найбезпечніші – фосфати, нітрати, що використовуються в сільському господарстві як мінеральні добрива, та отрутохімікати, що застосовуються для боротьби зі шкідник а- ми і збудниками хвороб. Деякі отрутохімікати надзвичайно стійкі, а т о- му розносяться течіями по всьому Світовому океану. У тварин різних районів Атлантики і навіть в Антарктиці (особливо в жиру пінгвінів) виявлено пестициди.

Щорічно у Світовий океан виноситься до 900 км 3 вод, забруднених ртуттю, свинцем, фосфором та іншими речовинами. Як правило, вони токсичні і, нагромаджуючись у клітинах, передаються харчовим ланц ю- гом від нижчих до вищих організмів і аж до людини. Так, отруєння н а- селення біля бухти Мінамата (Японія) вивільненими сполуками ртуті з ацетальдегідного виробництва вказує на загрозу важких металів. Відх о- ди викидаються кораблями через люки. Небезпечним є п ередусім викидання рідкої кислоти з титанопігментного виробництва (до 25 % сірчаної кислоти, різні солі важких металів, насамперед FeSO 4). Вони пов’язуються зі збільшенням захворювань шкіри у риб.

Іншою проблемою є спалювання хімічних відходів, щонайбільше галогенових вуглеводнів, у відкритому морі. Ступінь згорання 99.9 % не виключає вивільнення ультраотруйних речовини (діоксану).

Щорічно у Світовий океан скидається до 10 млн. т нафти і нафт опродуктів. Ученими підраховано, що 2 л нафти забруднюють 200 тис . т чистої води. Нафта і нафтопродукти потрапляють у Світовий океан під час промивання танкерів, аварій нафтових свердловин і нафтоналивних суден. Установлено, що тонка плівка з 1 тонни нафти може покрити 12 км2 поверхні води. Вона перешкоджає випаровуванню, порушуючи кругообіг води і газів, знижує вміст кисню, перешкоджає розвиткові план к- тону.

Сильно забруднені води нафтопродуктами Ірландське, Північне, Середземне, Аравійське, Південно-Китайське, Жовте моря, а також Мексиканська, Венесуельська та Біскайська затоки. Катастрофічне положення склалось у Перській затоці. Нафтопродуктами вражені відкриті про с-

161

.

тори Тихого океану від Гавайських островів до Аляски та північна ча с- тина Атлантики.

Води морів і Світового океану забруднюються й побутовими вик и- дами. Із суходолу, барж, суден надходять у води фекалії, різноманітний брухт тощо, що нерідко призводить до виникнення інфекційних захв о- рювань людей (дизентерії, холери та ін.), порушує кисневий режим. За підрахунками англійських учених, щодня у Світовий океан із суд ен викидається 6.8 млн металевих, 0.64 млн паперових, 0.46 млн пластмас о- вих предметів. Значної небезпеки завдає забруднення вод пластмасов и- ми виробами, які, припливаючи до берегів, забруднюють їх. Америка н- ські спеціалісти підрахували, що тільки в районі Гавайських островів в океані плаває 35 млн шт. пустих пластмасових і 70 млн шт. скляних пляшок.

Значну екологічну проблему становить безконтрольне поховання радіоактивних та інших високотоксичних відходів на дні Світового ок е- ану. Так, у 1977 р. Англія, Нідерланди, Бельгія, Швейцарія скинули на дно океану 5.6 млн т радіоактивних відходів. Від радіоактивного забр у- днення постраждали рослини й тварини. Радіоактивність деяких план к- тонних організмів у 1000 разів більша за радіоактивність води, а риби, що поїдали цей планктон – у 50 тис. разів. Запливаючи далеко від місця зараження, риба стає носієм радіоактивного забруднення. На жаль, ще існують інші джерела цього забруднення: відходи атомних підводних човнів та інших суден, заводи для очищення уранової руди, ат омні електростанції, реактори.

Боротьба за чистоту Світового океану набуває глобального мас ш- табу. Проводиться міжнародний контроль за станом океану, діє система штрафів за забруднення акваторій. Більшість торговельних і риболов е- цьких суден оснащено ємностями для утилізації сміття і нафтовідходів. У портах вони здаються на перероблення. Тут діють спеціальні станції хімічного очищення, судна для збирання нафтової плівки тощо. Застос о- вуються механічні, хімічні та біологічні методи очищення. Механічні базуються на відсіюванні забруднень через фільтри. Хімічні ґрунтуют ь- ся на застосуванні хімічних реагентів, що сприяють випаданню в осад колоїдних і частково розчинених речовин. Біологічні методи полягають у бактеріальному очищенні води, завдяки якому через 92 год. у воді залишається 0.5 % хворобливих бактерій.

Уникнути глобальної загрози, яка нависла над океанами і морями в результаті антропогенного впливу, можна, лише уклавши міжнародні угоди про контроль за скиданням забруднювальних речовин, про ств о- рення служби охорони берегової зони, контроль за виловом риб і тварин, створення морських заповідників, заказників, національних парків, в и- значення допустимих концентрацій забруднення, відновлення природних ресурсів, екологічну освіту населення.

162

.

Контрольні запитання:

1. Світовий океан. Океан. Визначення.

2.Складові частини океану.

4.Назвіть докази розширення дна океанів.

5.Чим відрізняються за походженням океанічні хребти від гірських споруд суходолу?

6.Охарактеризуйте методи вивчення геологічної будови і рельєфу дна.

7.Які основні елементи рельєфу дна океану?

8.Донні відклади в океанах і морях.

9.Хімічний склад морської води.

10.Які фактори визначають стратифікацію солоності й температури морської води?

11.Солоність води. Методи її визначення.

12.Сольовий склад вод океанів.

13.Розподіл солоності на поверхні Світового океану

14.Чому Тихий океан найтепліший, а Атлантичний – найхолодніший серед океанів?

15.Як формується тепловий і водний баланс морів і океанів?

16.Розподіл температури води на поверхні океанів.

17.Густина морської води. Як змінюється густина морської води з глиби-

ною?

18.Морський лід, його класифікація та закономірності руху.

19.Які фізичні властивості морського льоду?

20.Оптичні та акустичні властивості морської води.

21.Вітрове хвилювання в океанах і морях.

22.Характеристики хвиль.

23.Цунамі.

24.Сейші.

25.Бурун.

26.Припливи в океанах та морях.

27.Морські течії та їх класифікація.

28.Загальна схема поверхневих течій в океані.

29.Вітрові течії в океанах і морях.

30.Густині течії у Світовому океані.

31.Водні маси океану.

32.Яке значення Світового океану у формуванні кліматів Землі?

33.Взаємодія океану і атмосфери, в чому і як проявляється?

34.Як змінюється рівень морів та океанів?

35.Ресурси Світового океану, їх використання.

36.На які групи поділяються живі організми Світового океану?

37.Що розуміють під продуктивністю океанів і морів?

38.В чому полягає негативний вплив людини на океани і моря?

39.Що має включати концепція охорони вод Світового океану?

163

.

Література

1.Богданов Д. В. География Мирового океана– М.: Наука, 1978.

2.Волошин І. І., Чирка В. Г. Географія Світового океану: Навч. посібник для вчителів серед. загальноосвіт. шк. – К.: Перун, 1996. – 224 с.

3.География Мирового океана / Под ред. К. К. Маркова. – Л.: Наука, 1979

1985. Физическая география, 1980; Тихий океан, 1981; Индийский океан, 1982; Атлантический океан, 1984; Северный Ледовитый океан, 1985.

4.Жуков Л. А. Общая океанология. – Л.: Гидрометеоиздат, 1976. – 376 с.

5.Леонтьев О. К. Физическая география Мирового океана. – М.: Изд-во МГУ, 1982. – 200 с.

6.Леонтьев О. К. Морская геология. – М., 1982. – 344 с.

7.Степанов В. Н. Природа Мирового океана. – М.: Просвещение, 1982. –

192 с.

8.Суховей В. Д. Моря Мирового океана. – Л.: Гидрометеоиздат, 1986. –

288 с.

Література

1.Водные ресурсы: рациональное использование / Под ред. Уш а- кова Е. П. – М.: Экономика, 1987. – 126 с.

2.Водне господарство України / За ред. А. Я. Яцика, В. М. Хорєва.

–К.: Генеза, 2000. – 456 с.

3.Фашевский Б.В. Основы экологической гидрологии. – Минск:

Экоинвест, 1996. – 240 с.

4.Экологический прогноз / Под ред. В. Н. Максимова. – М.: Изд-во МГУ, 1986. – 200 с.

5.Яцык А. В. Экологические основы рационального водопользов а-

ния. – К.: Генеза, 1997. – 640 с.

164

.

Навчальне видання

Клименко Валентина Григорівна

ЗАГАЛЬНА ГІДРОЛОГІЯ

Редактор І.Ю. Агаркова Коректор Ю.С. Нестеренко Комп’ютерна верстка А.О. Баскакова Макет обкладинки Ю.П.Грицак

Підписано до друку 24.04.08. Формат 60 х 84/16 Папір офісний . гарнітура Таймс. Друк ізографічний. Арк. 410.5 .Умов.– друк.арк. 9.76 Тираж 100 прим.

Науково-видавнича фірма ―Екограф‖

165

.

61018, м. Харків, вул. Дерев’янка, 7, к. 86

Міністерство освіти і науки України Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

В. Г. Клименко

ЗАГАЛЬНА ГІДРОЛОГІЯ

166

.

Харків – 2008

167