Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

інновація / Розділ 11

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Моніторинг інновацій

в органах державного управління

Одним із найважливіших завдань держави є підтримка і стимулювання інноваційної діяльності, що неможливе без об'єктивної інформації про кількість підприємств, які здійснюють інноваційну діяльність, структуру сукупності впроваджуваних новацій, результативність їх упровадження.

Законом України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» від 16.01.2003 р. серед інших заходів передбачено і здійснення моніторингу інноваційної діяльності шляхом систематизованого збору, оброблення та аналізу інформації про перебіг інноваційних процесів, практичні наслідки заходів держави щодо стимулювання і регулювання інноваційної діяльності в країні, результати реалізації пріоритетних напрямів інноваційної діяльності.

Згідно із Законом усі міністерства і відомства України щорічно в першому кварталі подають до Кабінету Міністрів України звіти про заходи щодо реалізації стратегічних і середньострокових інноваційних пріоритетів і досягнуті результати.

Узагальнена інформація міністерств і відомств щорічно до 1 квітня подається Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України і містить, крім інших, такі показники:

— обсяг інноваційних капіталовкладень щодо річного рівня амортизаційних відрахувань;

— розмір доходу від інноваційних капіталовкладень за рік відносно обсягу інноваційних капіталовкладень;

— розмір сукупного фінансування науки і техніки відносно річного ВВП;

— обсяг річного продажу новоствореної продукції відносно річного загального обсягу продажу;

— кількість винаходів на 1 млн. населення;

— кількість упроваджених винаходів в рік відносно їх загальної кількості.

Моніторинг реалізації пріоритетних напрямів інноваційного розвитку України враховується насамперед при розробленні:

1. Державних прогнозів і програм економічного і соціального розвитку України, що здійснюється згідно із Законом України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України».

2. Державного та місцевих бюджетів України, що здійснюється згідно з Бюджетним кодексом України.

Моніторинг забезпечує можливість контролю за реалізацією інноваційних програм та проектів, оцінки ефективності управління ними, дає змогу визначити віддачу від вкладених коштів, за необхідності вносити корективи у програми економічного та соціального розвитку країни.

Отже, держава відіграє значну роль у стимулюванні інноваційного розвитку країни. Форми та інструменти державного впливу на інноваційні процеси можуть бути різноманітними: прямими і непрямими, націленими на стимулювання попиту на інновації чи їх пропозицію. Поєднання формує певний тип державної інноваційної політики, в основі якої — чітко визначені пріоритети у підтриманні найбільш конкурентоспроможних галузей економіки, стрімкий розвиток яких дає поштовх для розвитку інших галузей. За розвинутих ринкових відносин регулятивні функції держави стосуються передусім створення умов для здійснення інноваційної діяльності, що підвищує інноваційну активність підприємств, стимулює вкладення коштів у наукомісткі сфери діяльності, підвищуючи тим самим конкурентоспроможність країни загалом.

Запитання. Завдання

1. Розкрийте сутність і завдання державної інноваційної політики. Наведіть приклади позитивного і негативного впливу держави на економічний розвиток країни. 2. Охарактеризуйте типи державної інноваційної політики. Від чого залежить їх вибір?

3. Вкажіть основні завдання довгострокової та поточної інноваційної політики держави.

4. Охарактеризуйте методи та інструменти державної інноваційної політики. 8 чому полягає відмінність між прямими та непрямими методами?

5. Наведіть класифікацію інструментів державної інноваційної політики на основі підходу «попит — пропозиція»,

6. Які засоби регулювання інноваційної діяльності використовуються державними структурами різних рівнів управління відповідно до Закону України «Про Інноваційну діяльність»?

7. На яких засадах може здійснюватися державна фінансова підтримка інноваційних проектів?

8. Які інструменти пільгового оподаткування інноваційної діяльності використовуються у країнах із розвинутою ринковою економікою? Які пільги передбачені в Україні?

9. Розкрийте сутність понять «інтелектуальна власність», «авторське право», «промислова власність».

10. Що є об'єктами інтелектуальної власності? Охарактеризуйте їх.

11. Охарактеризуйте об'єкти промислової власності.

12. Які ознаки патентоспроможності винаходу, корисної моделі, промислового зразка?

13. Які функції виконує торговельна марка? Висловіть власну думку щодо ролі торговельної марки у практиці діяльності підприємства.

14. Яким чином набувається право власності на торговельну марку? Коли це доцільно? Наведіть приклади відомих торговельних марок.

15. Розкрийте сутність поняття «комерційне найменування». Для чого потрібен правовий захист комерційного найменування?

16. У чому полягає правовий захист комерційної таємниці?

17. Які способи передавання прав на інтелектуальну власність є найпоширенішими? Розкрийте їх сутність.

18. Охарактеризуйте види ліцензій.

19. Розкрийте сутність франчайзингу. Які вигоди мають суб'єкти франчайзингової угоди?

20. Чи вигідною є система франчайзингу для суспільства загалом?

Соседние файлы в папке інновація