Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Labs / lab-1 / Lab-1

.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1

Створення проекту комп’ютерної мережі (КМ) (за допомогою програми NetCracker)

  1. Створення проекту комп’ютерної мережі на основі концентратору.

Для створення нового проекту виберіть команду File – New…У робочій області з'явиться порожнє вікно. Перейдіть до вікна перегляду бази даних мережних пристроїв.

Розміщення концентратора в робочому вікні

У вікні перегляду бази даних мережних пристроїв розкрийте вузол, який має назву Hubs концентратори (клацніть по вузлу, розташованому поруч з назвою групи). Розкрийте вузол Shared Media, потім Ethernet, знайдіть і клацніть по папці, що називається Intel. У вікні, що розташовано нижче будуть показані пристрої, які вироблені даною компанією. Виберіть Intel InBusiness 8-port Fast Hub (клацніть мишею) і перетягніть його в область робочого вікна.

Розміщення робочих станцій у вікні

Використовуйте смугу прокручування для того, щоб перейти до вузла Hubs і клацніть по ньому. Вузол буде згорнутий. Знайдіть і розкрийте вузол LAN Workstation, потім вузол Workstations, знайдіть і розкрийте папку Generic Devices. Виберіть і перетягніть робочу станцію типу Ethernet Workstation.

Установка мережних карт

У випадку використання робочій станції типу Ethernet Workstation з папці Generic Devices мережні адаптери вже встановлені в комп’ютер. Тому переходимо до наступного кроку.

Встановлення зв'язку між концентратором і комп'ютером

На панелі інструментів натисніть кнопку . Клацніть по робочій станції, а потім по концентратору, з'явиться вікно діалогу Link Assistant (рис. 1.):

Рис.1. Вікно властивостей встановлення зв’язків між пристроями мережі

Натисніть кнопку Link. Зміст вікна зміниться (рис. 2.). З'являться тип протоколу (ProtocolFast Ethernet 100Base-TX), тип середовища передачі (MediaTwisted Pair), швидкість передачі (Bandwidth – 100Mbit/s). Введіть довжину кабелю, наприклад, 90 м (максимальна довжина в даному випадку повинна бути не більше 100 м). Закрийте вікно (для цього натисніть кнопку Close).

Рис.2. Вікно властивостей встановлення зв’язків між пристроями мережі

Між комп’ютером і концентратором з’явиться зв'язок (лінія синього кольору) рис.3.

Рис.3. Вікно проекту КМ з відображенням зв’язку між концентратором і комп’ютером

Додайте у проект ще 6 робочих станцій, наприклад, таким чином. Виділить у вікні проекту робочу станцію (клацніть по нею мишею). Потім на панелі інструментів клацніть по кнопці Copy, а потім - Paste. З’єднайте нові комп'ютери з концентратором. Проект мережі буде мати наступний вигляд (рис. 4).

Рис. 4. Проект КМ на основі концентратору, що складається з 7 комп’ютерів

Додавання серверу у мережу

За допомогою смуги прокручування, перейдіть до вузла LAN Servers і клацніть по ньому, розкрийте папку Generic Devices. Виберіть і перетягніть у проект мережі сервер типу Ethernet Server. З’єднайте сервер з концентратором, як було розглянуто раніше.

Розміщення програмного забезпечення на сервері

Будьмо вважати, що в нашої мережі сервер виконує роль файлового серверу, тобто комп’ютера мережі, на якому зберігаються різні файли. Для встановлення програмного забезпечення сервера відповідного типу необхідно у вікні перегляду бази даних мережних пристроїв перейти до вузла Network and enterprise software. Розкрийте вузол. Виділить у списку групу Server Software. У вікні, що розташовано нижче будуть показані у вигляді CD-дисків різні типи програмного забезпечення. Перетягніть диск File Server на сервер. Клацніть правою кнопкою на зображенні серверу і у контекстному меню виберіть команду Configuration (рис. 5) – вікно повинно відображати, що відповідне програмне забезпечення встановлено на сервер. Закрийте вікно.

Рис. 5. Вікно, що відображає конфігурацію сервера

Завдання обміну між сервером і робочими станціями

На панелі інструментів натисніть кнопку . Клацніть по робочій станції, а потім по серверу. З'явиться вікно діалогу (рис. 6). Виберіть зі списку профілів File servers client і натисніть кнопку Assign. Повторіть операцію для кожного комп’ютера.

Рис. 6. Вікно вибору типу обміну між сервером і комп’ютерами мережі

Для перевірки роботи мережі натисніть кнопку Start на панелі інструментів. Між сервером і робочими станціями почнеться обмін пакетами (рис. 7).

Рис. 7. Обмін пакетами між сервером і робочими станціями

Отримання статистичної інформації про роботу мережі

Для того, щоб отримати статистичну інформацію про роботу мережі необхідно виконати наступні дії:

виділити лінію зв'язку, яка з’єднує сервер з концентратором;

натиснути праву кнопку мишки і у контекстному меню вибрати пункт Statistics. На екрані з'явиться вікно діалогу, зображене на рис. 8. Встановить прапорець у стовпці, що відповідає відображенню статистики у відсотках у рядку Current utilization поточне завантаження мережі (рис. 8).

Рис. 8. Вікно вибору і встановлення типу статистики про роботу мережі

Для отримання статистики про роботу мережі натисніть кнопку Start на панелі інструментів.

Рис. 9. Отримання статистики про роботу мережі

  1. Створення проекту комп’ютерної мережі на основі комутатора

Виконайте аналогічний проект для мережі на основі комутатора. Нагадуємо, що комутатори находяться у групі Switches. Виберіть, наприклад, комутатор DES-1008 10/100Mbps Switch фірми D-link. Для цього виберіть групу Switches (комутатори). Клацніть по вузлу, розташованому поруч з назвою групи для того, щоб розкрити її. Розкрийте вузол Workgroup, потім Ethernet, знайдіть і клацніть по папці, що називається D-link Systems. У вікні, розташованому нижче будуть показані пристрої, вироблені даною компанією. Виберіть DES-1008 10/100Mbps Switch і перетягнете його в область робочого вікна. Отримайте статистику про роботу мережі на основі комутатору і порівняйте її з даними попереднього проекту.

Оцінка за виконання лабораторного завдання виставляється відповідно до табл.1.

Таблиця 1.

Оцінка

Виконання завдання

5

Завдання виконано повністю

4

Виконано все завдання, але маються деякі помилки

3

Не виконано друге завдання

2

Перша частина завдання виконана з помилками