Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
44.54 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПІДГОТОВКИ

КУРСОВИХ РОБІТ

Підготовка курсової роботи з господарського права є важливим етапом у процесі вивчення курсу та обовязковим компонентом навчального процесу в ДДУВС. Курсові роботи виконуються студентами в межах навчального процесу з метою закріплення і поглиблення з господарського права, одержаних ними протягом аудиторного навчання, а також їх застосування до комплексного вирішення конкретних фахових завдань.

Являючи собою одну з творчих форм самостійної роботи студентів, курсова робота передбачає більш розгорнуте і докладне опанування ними знань з окремих тем курсу, закріплення раніше вивченого матеріалу з господарського права, формування навичок роботи з літературними джерелами, законодавством, теоретичного і професійного мислення.

У процесі підготовки курсової роботи студенти повинні провести старанний аналіз, систематизацію та узагальнення відповідного матеріалу, порівняти погляди різних авторів на обрану проблематику дослідження, висловити і обґрунтувати власну позицію щодо розглянутих питань.

Студент повинен зосередити увагу передусім на об’єктивному висвітленні питань теми на підставі самостійної роботи з правовими актами. В контексті вказаного особливого значення набуває власний аналіз нормативно-правових та локальних актів, актів тлумачення та актів застосування норм права.

Водночас слід досконало вивчити монографічні дослідження, журнальні статті та підручники, переважно видані за останні роки. У разі, коли з досліджуваної теми відсутня єдина точка зору, студент повинен відмітити основні з них, висловити критичні зауваження щодо них та додаткові аргументи на користь тієї чи іншої позиції.

Організація підготовки курсової роботи

Підготовка курсової роботи включає в себе такі етапи:

  • вибір теми курсової роботи;

  • складання бібліографічного списку по обраній темі;

– вивчення навчальної та монографічної літератури, нормативних актів і матеріалів практики з проблеми, що розглядається;

– складання й узгодження плану роботи;

– написання курсової роботи та її оформлення;

  • подання курсової роботи на кафедру для рецензування;

  • робота по усуненню значних недоліків;

  • захист курсової роботи.

Тема курсової роботи обирається за останньою цифрою порядкового номеру, під яким прізвище студента занесено до списку навчального журналу групи. Наприклад, якщо прізвище під номером „3”, то студент може вибрати із загального переліку теми під номерами „3” або „13” чи „23”. Під час вибору теми слід ураховувати не тільки особисту зацікавленість певною юридичною проблемою, але й наявність необхідної літератури.

З числа професорсько-викладацького складу кафедри за кожним студентом, який виконує курсову роботу, закріплюється науковий керівник (консультант) для надання методичної та наукової допомоги. У процесі написання роботи студент може отримувати консультації у викладача з питань, що виникають. В окремих випадках, зважаючи на певні обставини (наукову зацікавленість студента певною проблематикою, об’єктивну наявність літератури тощо), студент має право, з обов’язковим попереднім узгодженням із науковим керівником, обрати іншу тему курсової роботи.

Починати дослідження доцільно з вивчення основоположних питань з даної проблеми, що досягається шляхом опрацювання конспекту лекцій, відповідних розділів підручників та навчальних посібників. Після цього, за погодженням наукового керівника, студент складає приблизний план, підбирає й вивчає спеціальну літературу, нормативні матеріали та інші джерела. Під час самостійного вивчення літератури бажано робити виписування та позначки, групувати матеріали по визначеним питанням і добирати приклади з правотворчої і правозастосовної практики для ілюстрації теоретичних положень.

Після вивчення літератури студенту слід переходити до складання розгорнутого плану курсової роботи, у якому відобразити конкретний перелік питань, що характеризують проблему в цілому. Підготовка розгорнутого плану дозволить подалі уникнути можливих повторень та пропусків, забезпечить послідовне викладення матеріалу. Кінцевий варіант плану курсової роботи доцільно узгодити з науковим керівником.

Написання курсової роботи слід починати зі вступу, завдання якого – викласти суть проблеми, розгорнуте викладення і конкретизація якого складає основний зміст роботи, обґрунтувати її актуальність, мету, теоретичне та практичне значення обраної теми, а також задачі, які ставить перед собою автор та методологію дослідження. Обсяг вступу, як правило, не повинен перевищувати 3 сторінок. Основна частина роботи викладається послідовно, відповідно до плану. Питання роботи повинні бути логічно пов'язані між собою і розкривати тему в цілому. Доцільно по кожному питанню робити висновки. Тема вважається розкритою, якщо в ній системно, у передбаченій планом послідовності з використанням рекомендованої літератури, нормативного матеріалу та матеріалів практики, висвітлені всі основні питання плану. Обсяг основної частини складає 20-25 сторінок.

Логічним завершенням курсової роботи є висновки, які відображають рівень і якість виконання автором задачі. Слід пам'ятати, що висновки, зроблені наприкінці кожного питання, мають особливий характер. Загальні висновки курсової роботи синтезують усі раніше зроблені висновки по окремих питаннях. Приблизний обсяг висновків становить 1,5-3 сторінки.

Вимоги до оформлення курсової роботи.

Оформлення курсової роботи враховується при її оцінці.

Курсова робота виконується на стандартних аркушах паперу А 4. Текст повинен міститися тільки на одній стороні аркуша.

Обсяг роботи має складати 35-45 сторінок – рукописних, або 25-35 –друкованих.

Береги роботи мають бути: верхній і нижній – 20 мм, лівий – 30 мм, правий – 10 мм.

Робота повинна бути подана в скріпленому виді.

Курсова робота починається з титульного аркуша, який оформлюється за єдиним стандартним взірцем.

На першій сторінці викладається план роботи. Висвітлення основних питань плану починається з другої сторінки. Питання, які розглядаються, відзначаються в тексті як заголовки відповідних розділів і підрозділів.

Заголовки розділів (основних питань плану) пишуться симетрично тексту прописними літерами. Вони повинні мати чергову нумерацію в межах усієї роботи і позначатися арабськими цифрами. Вступ і висновок не нумеруються.

Якщо курсова робота подається в рукописному виді, текст роботи повинний бути написаний охайним, чітким та розбірливим почерком.

Наприкінці роботи (на окремій сторінці) слід навести бібліографічний список, який подається в алфавітному порядку (спочатку наводиться перелік використаних нормативно-правових актів, а потім науково-навчальної літератури). Після списку необхідно поставити дату написання роботи й підпис автора.

ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ

  1. Правові засади захисту економічної конкуренції в Україні.

  2. Правові засади захисту від недобросовісної конкуренції в Україні.

  3. Державна реєстрація суб’єкта господарювання в Україні.

  4. Поняття і види суб’єктів господарювання в Україні.

  5. Організаційно-правові засади утворення суб’єктів господарювання Україні.

  6. Організаційно-правові засади припинення суб’єктів господарювання Україні.

  7. Підприємство як організаційна форма господарювання.

  8. Правове становище відокремлених підрозділів суб’єктів господарювання Україні.

  9. Господарські товариства як суб’єкти господарювання в Україні.

  10. Акціонерне товариство.

  11. Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю.

  12. Повні та командитні товариства.

  13. Виробничий кооператив.

  14. Майнові права суб’єктів господарювання.

  15. Поняття та види господарських зобов’язань.

  16. Виконання господарських зобов’язань.

  17. Припинення господарських зобов’язань.

  18. Загальна характеристика та правові особливості господарського договру.

  19. Кредитний договір.

  20. Договір комерційної концесії.

  21. Договір поставки.

  22. Зовнішньоекномічні договори.

  23. Юридична відповідальність за правопорушення у сфері господарювання.

  24. Відшкодування збитків.

  25. Штрафні санкції.

  26. Оперативно-господарські санкції

  27. Адміністративно-господарські санкції.

  28. Стадії провадження у справі про банкрутство в Україні.

  29. Судові процедури, що застосовуються у справі про банкрутство в Україні.

  30. Способи захисту прав субєктів господарювання і споживачів в Україні.