Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Географія

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
797.13 Кб
Скачать

як шкільна дисципліна повинна озброїти школяра основними життєвими географічними компетенціями, які формують його компетентність, це:

-розуміння просторово-часової єдності та взаємозв’язку розвитку природних і антропогенних процесів та об’єктів у географічній діяльності;

-уміння користуватися географічною картою;

-уміння працювати з числовою інформацією;

-уміння орієнтуватися на місцевості, визначати поясний час та інші географічні одиниці;

-уміння працювати з ГІС (географічні інформаційні системи) та інформацією засобів мас-медіа;

-готовність до відповідальної поведінки в природі й антропогенному середовищі;

-уміння працювати в колективі, приймати рішення, нести відповідальність за них;

-толерантне ставлення до культурних особливостей народів і регіонів;

-комунікативність.

Уієрархії географічних компетенцій просторова компетенція

єосновною компетенцією шкільної географії, тобто одним із компонентів загальногалузевої природознавчої компетенції. Під просторовою компетенцією слід розуміти знання, що на науковому рівні забезпечують розуміння простору як необмеженої протяжності, формують картографічні вміння, навички учнів та забезпечують психологічну готовність творчо й відповідально застосувати набуті знання та досвід у реальних життєвих ситуаціях.

В основі будь-якої компетенції лежать наукові теоретичні знання, тобто первинний набір понять, ідей, закономірностей, законів, принципів та правил. Таким знаннєвим блоком у географічному варіанті просторової компетенції можуть бути знання про сутність карт (геодезичну основу, масштаб, картографічні проекції та спотворення, умовність, генералізацію та структуру), про їх класифікацію та створення карт.

На основі засвоєння теоретичного матеріалу відбувається формування картографічних умінь та навичок. Для просторової компетенції це можуть бути картоописові, картометричні

30

(вимірювання кутів, площ, відстаней, інтенсивності прояву явищ) та картоаналітичні вміння та навички.

Результатами засвоєння просторової компетенції в учнів має бути сформованість світоглядного розуміння природи Землі, її географічної оболонки як природного та природно-техногенного середовища, у якому протікає життя людини; розкриття ролі простору у вирішенні економічних, екологічних і соціальних проблем суспільства; географічного мислення, географічної картини світу, просторового уявлення про земну поверхню, обґрунтування доцільності наукового підходу до природокористування, єдності навколишнього середовища та її діяльності в теоретичному аспекті; картографічної грамотності й культури; здатності використовувати географічні знання для розв’язання реальних життєвих проблем.

Формування просторової компетенції учнів відбувається на уроках географії за допомогою картографічних засобів. Можна виділити низку завдань, які формують уміння та навички роботи з картою.

Перший етап (5–6 класи) – навчити дітей розрізняти загально географічні й тематичні карти; сформувати вміння користуватися математичним апаратом карти (обчислювати відстані, напрямки, географічні координати); навчити користуватися легендою ( умовні знаки, шкала висот і глибин); закріпити і розширити знання школярів з номенклатури географічних об’єктів, визначених програмою; виробити вміння орієнтуватися на місцевості за допомогою топографічної карти, плану та без них. Практичний і навчальний досвід є в Андрусенка М. І., Себінська ЗОШ І–ІІІ ступенів Новоодеської міської ради; Балан А. М., Мигіївська ЗОШ І–ІІІ ступенів Первомайської районної ради; Омельчак О. П., Володимирська ЗОШ І–ІІІ ступенів Казанківської районної ради.

Другий етап (7–8 класи) – навчити учнів класифікувати карти за масштабом, охопленням території, змістом; навчити давати короткі фізико-географічні характеристики географічних об’єктів і територій за даними, взятими з географічних карт; укладати найпростіші картосхеми та картограми на основі контурних карт; сформувати вміння зіставляти та аналізувати карти з різним змістом і масштабом. Високий рівень просторової компетенції учнів на своїх уроках формують такі учителі, як: Петренко О. М.,

31

Галицинівська ЗОШ І–ІІІ ступенів Жовтневої районної ради; Супрун Т. М., Южноукраїнська гімназія Южноукраїнської міської ради; Уткін І .І. Снігурівська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 1 Снігурівської районної ради; Бабенко В. І., Березанська ЗОШ І–

ІІІ ступенів Березанської районної ради.

Третій етап (9–10 класи) – удосконалювати вміння аналізувати й зіставляти карти, читати і складати графіки, діаграми, картограми, картосхеми; сформувати та закріпити вміння складати комплексні, фізико-географічні, економікогеографічні характеристики окремих об’єктів, територій, країн за інформацією, що закладена в картографічних матеріалах, у тому числі об’єктів, які попередньо не вивчалися учнями; знати та вільно знаходити на картах географічні об’єкти, що вивчаються у всіх курсах шкільної географії. Високу картографічну освіченість формують такі учителі, як: Дротенко М. А., Доманівська ЗОШ І–

ІІІ ступенів № 1 Доманівської районної ради; Майденко О. І., Новоодеська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 1 Новоодеської районної ради.

Зміна пріоритетів цілей освіти більше, ніж раніше, вимагає професіоналів, яким притаманний науково-теоретичний тип мислення, орієнтованих на саморозвиток, здатних до самовизначення й самореалізації у складній соціокультурній ситуації, котрі засвоїли цінності свободи і повагу до людської особистості, до Малої Батьківщини, мешкають.

VIІІ. КОНТРОЛЬ ЗА СТАНОМ ВИКЛАДАННЯ ГЕОГРАФІЇ ТА ЕКОНОМІКИ.

ВЕДЕННЯ ШКІЛЬНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Члени експертної комісії відзначають, що в загальноосвітніх навчальних закладах області склалася певна система контролю за станом викладання географії та економіки, який в основному носить узагальнюючий характер. Більшість наказів, які проаналізовано, не враховують особливості та періодичність вивчення географії та економіки. У жодному з відвіданих навчальних закладів не вдалося відчути особистіснокомпетентнісний підхід, орієнтацію на аксіологічні акценти, тому

32

і всі рекомендації носять загальний характер. Відсутні конкретні рекомендації вчителям і при відвідуванні уроків. У основному це такі: «упроваджувати інтерактивні методи», «вчасно завершувати урок».

У жодному з відвіданих навчальних закладів у документах не вдалося прослідкувати поетапне формування предметних компетентностей.

Адміністрація навчальних закладів формально ставиться до перевірки та затвердження календарно-тематичних планів. Більшість учителів недостатньо використовують поточне оцінювання пізнавальної активності учнів.

Значна частина навчальних закладів, визначаючи проблемну тему школи, не враховує особливості сучасного стану освіти, тому більшість із них відірвані від сьогодення.

Частина керівників шкіл формально поставилася до організації профільного навчання, змінюючи профіль кожен рік, не створюючи відповідного матеріального та навчальнометодичного забезпечення і не враховуючи рівень підготовки вчителя, що має забезпечити кінцевий результат. Обрані в багатьох навчальних закладах спецкурси і факультативи не відповідають профілю. Часто адміністрація навчальних закладів не вбачає різниці між спецкурсами та факультативами і відповідно жонглює програмами, забуваючи, що спецкурс як варіативна складова забезпечує конкретний зміст певної частини основної програми і оцінюється за 12-бальною системою. Спецкурс є обов’язковим для всіх учнів класу, тоді як факультативні заняття зорієнтовані на певну частину бажаючих поповнити знання.

IX. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ УЧНІВСЬКИХ ОЛІМПІАД

Одним із пріоритетних напрямів освітньої політики в області є турбота про обдаровану й талановиту молодь, її творчий та інтелектуальний, духовний та фізичний розвиток.

Результати олімпіад із географії та економіки свідчать, що в м. Миколаєві, Новобузькому, Доманівському, Березанському, Снігурівському, Жовтневому районах існує ефективна система роботи з обдарованими дітьми.

33

Високий рівень предметних компетентностей з географії та економіки показали учні:

-Морського ліцею ім. проф. Александрова м. Миколаєва (учитель Бондаренко Ю. М.);

-Гімназії № 2 м. Миколаєва (учитель Корольова О. А.);

-Коблівської ЗОШ І–ІІІ ступенів Березанського району (учитель Панич Н. Д.);

-Снігурівської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 1 (вчитель Уткін І. І.);

-Баштанської ЗОШ № 2 І–ІІІ ступенів (учитель Максимова О.Г.),

-Новобузької гімназії (учитель Осипчук І. В.)

Кращими на обласній олімпіаді з економіки у 2011 році були учні:

-Миколаївського муніципального колегіума (вчитель Савенко Л. М.)

Низький рівень знань показали учні м. Очакова, Врадіївського, Єланецького, Березнегуватського, Очаківського районів.

Команди Миколаївської області щорічно беруть участь у IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад і демонструють високі результати. У 2011-2012 році команда юних географів у складі шести чоловік посіла 2 призових місця (1 – друге, 1 – третє); команда юних економістів у складі трьох учнів посіла одне третє місце.

34

Показником рівня впливу особистості педагога на формування предметних компетентностей учнів з географії та економіки й активності учнівської молоді є результати обласних та всеукраїнських турнірів із географії та економіки. На відміну від предметних олімпіад, які фіксують персональні досягнення кожного учасника, турніри – це колективні змагання, де успіх залежить від уміння працювати в колективі, спілкуватися, вести полеміку. На турнірах випробовується громадянська позиція, громадянська мужність, громадянські знання та цінності. Уже сьомий рік МОІППО проводить обласні турніри, такі райони, як Новобузький, Березанський, м. Миколаїв проводять районні турніри. Збірна Миколаївської області кожен рік є призером Всеукраїнського турніру, де посідаючи І – ІІ – ІІІ місця.

Переможцями обласного турніру юних економістів були команди Новобузької гімназії, Миколаївського муніципального колегіуму. У 2010 році команда Миколаївського муніципального колегіуму була абсолютним переможцем Всеукраїнського турніру юних економістів. цього року виборола третє місце серед 24 команд.

Високу громадянську компетентність, яка проявлялась у вмінні спілкуватись, критично оцінювати події і факти, поважати чужу думку, показали учасники турнірів із міст Миколаєва, Первомайська Вознесенська, Новобузької гімназії, Березанського, Снігурівського, Новоодеського, Миколаївського, Братського, Баштанського, Арбузинського районів. Аналіз кількісного та якісного складу учасників турнірів свідчить, що частина управлінь (відділів) освіти, керівників шкіл не сприяють розвитку творчих здібностей учнів, формально ставляться до організації відповідних заходів у навчальних закладах району. Як результат

низький рівень підготовки команд та окремих учасників.

Зметою подальшого вдосконалення роботи на місцях щодо впливу особистості педагога на формування предметних компетентностей учнів із географії, економіки, краєзнавства, колегія управління освіти і науки облдержадміністрації

ви р і ш и л а:

1.Визнати досвід відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міських рад), Миколаївського обласного

інституту післядипломної педагогічної освіти, районних

35

методичних кабінетів (центрів), загальноосвітніх навчальних закладів щодо впливу особистості педагога на формування предметних компетентностей учнів із географії, економіки, краєзнавства позитивним.

2.Узяти до уваги доповідну записку «Про вплив особистості педагога на формування предметних компетентностей учнів із географії, економіки, краєзнавства».

3.Вважати першочерговим завданням державного значення формування громадянської компетентності учнівської молоді як основи становлення й розвитку правової держави та громадянського суспільства в Україні.

4.Відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти управління освіти і науки облдержадміністрації:

І.1. Проаналізувати стан забезпечення навчальних закладів області навчальними програмами та посібниками з природничих та суспільних курсів, ужити заходів щодо впровадження їх у практику роботи загальноосвітніх навчальних закладів.

Термін: протягом 2012 року

І.2. Сприяти розширенню мережі шкіл і класів географічного та економічного профілю з метою забезпечення умов для навчання здібної учнівської молоді.

Термін: протягом 2012 року

ІІ. Обласному інституту післядипломної педагогічної освіти, кафедрі суспільствознавчої освіти та лабораторії методики суспільствознавчих дисциплін:

ІІ.1. Продовжувати роботу щодо науково-методичного супроводу формування географічної та економічної компетентності учнівської молоді, визначивши такі пріоритетні напрями:

оновлення змісту географічної та економічної освіти щодо вимог часу;

наступність у викладанні географії, економіки;

упровадження інноваційних освітніх технологій у навчальний процес;

– посилення

практичної

спрямованості

шкільних

36

географічних та економічних курсів;

залучення учнівської молоді до участі в природоохоронних, суспільних акціях.

Термін: постійно

ІІ.2. Здійснювати моніторингове дослідження якості географічної та економічної в ЗНЗ області з метою проектування на цій основі наукової та методичної роботи з учнями - природничниками та суспільствознавцями.

Термін: постійно

ІІ.3. Надавати методичну допомогу вчителям географії, які впроваджують у практику роботи нові курси («Зелений пакет», «Основи споживчих знань», «Рідний край»).

Термін: постійно

ІІ.4. Розвивати інформаційно-комунікаційну компетентність учителів географії, економіки.

Термін: постійно

ІІ.5. Забезпечувати розробку програм спецкурсів, курсів за вибором для учителів географії, економіки.

Термін: постійно

ІІ.6. Висвітлювати перспективний педагогічний досвід учителів географії, економіки на сторінках освітянської преси.

Термін: постійно

ІІ.7. Залучати творчих учителів географії, економіки до написання навчальних та методичних посібників із географії рідного краю.

Термін: постійно

ІІ.8. Надавати інформацію районним (міським) методичним кабінетам (центрам) про новинки літератури географічного та економічного змісту.

Термін: постійно

І1.9. Заснувати обласний інтернет-клуб «Захист прав споживача».

Термін: протягом 2012 року

37

ІІІ. Начальникам відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міських рад):

ІІІ.1. Ужити термінових заходів щодо усунення недоліків, виявлених у ході вивчення стану формування предметних компетентностей учнів із географії, економіки, краєзнавства.

Термін: 2012 року

ІІІ.2. Сприяти введенню до навчальних програм загальноосвітніх навчальних закладів курсів за вибором, які мають нове навчально-методичне забезпечення та позитивно впливають на соціалізацію учнівської молоді й формування її громадянської компетентності («Захист прав споживача»», «Рідний край. Миколаївщина»).

Термін: 2012 року

ІІІ.3. Увести до навчальних програм 8 – 9-х класів загальноосвітніх навчальних закладів факультативи, курси за вибором «Рідний край. Миколаївщина».

Термін: вересень 2012 року Терміново

ІІІ.3. Сприяти участі вчителів географії, економіки в обласних науково-практичних конференціях, семінарах.

Термін: постійно

IV. Завідуючим районними (міськими) методичними кабінетами (центрами):

IV.1. Спрямувати діяльність методичного об’єднання вчителів географії, економіки на підвищення ефективності навчально-виховного процесу, упровадження інноваційних технологій у практику роботи.

Термін: постійно

IV.2. Надавати методичну допомогу вчителям у міжкурсовий період, спонукати їх до наукової, дослідницько-пошукової діяльності.

Термін: постійно

IV.3. Практикувати творчі звіти вчителів, які проходять курси підвищення кваліфікації при ОІППО.

Термін: постійно

38

IV.4. Організувати роботу постійно діючих семінарів учителів географії та економіки дисциплін, використовуючи науковий потенціал ВНЗ ІІІ – ІV рівнів акредитації області.

Термін: постійно

IV.5. Сформувати бібліотеки цифрових освітніх ресурсів, поповнювати «Вікіпедію Миколаївщини» на сайті МОІППО.

Термін: постійно

IV.6. Структурувати бази даних району.

Термін: постійно

IV.7. Публікувати на географічних та освітніх сайтах оригінальні методичні розробки й обговорювати їх.

Термін: постійно

IV. 8. Співпрацювати та взаємодіяти через мережу Інтернет з різними методистами та викладачами системи підвищення кваліфікації.

 

 

 

Термін: постійно

IV.9. Приділяти

увагу

підвищенню

професійної

компетентності вчителів, залучаючи їх до участі в семінарах, тренінгах, спецкурсах.

Термін: постійно

IV. 10. Проаналізувати участь команди району (міста) у

ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнської олімпіади з географії, економіки й на основі зроблених висновків спланувати заходи щодо вдосконалення системи пошуку та підтримки обдарованих дітей, особливу увагу звертаючи на учнів, які вже мають певні досягнення в олімпіадах та конкурсах із географії; скласти районну програму їх підготовки до участі в інтелектуальних змаганнях.

Термін: постійно

IV. 11. Ініціювати створення районної школи обдарованих дітей, у яку б входили переможці ІІ етапу олімпіади з географії.

Термін: постійно

39