Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

klinika (2)

.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
41.41 Кб
Скачать

40.Інтелектуальні порушення при ДЦП. 1. РВ- легка(спастична диплегія),ЗПР не потребує систематичного лікування, Мислення- схильність до абстрагування,мова- діти будують і розмовляють прості речення,пасивний словник більший,ніж активний,пам'ять- механічна,емоції-недостатньо розвинені,вольова-функція знижена.,увага-тяжко концентується.можливе навчання в школі,здатні до навчання,опановують конкретні знання; дизартрія- порушення вимовної сторони мовлення обумовлене недостатністю іннервації мовленн. Апарату. .2. помірна (геміпаритична) . Характеризуєтться конкретністю,непослідовністю,туго рухомістю мислення,важко опановують мовленням,хоча розуміють прості конструкції,прояви аутизму,епілепсії .Практично нездатні до самостійної трудової діяльності,агресивність,дратівливість,збочення потягів,апатія,недорозвиненн писх. Функцій,бідний словниковий запас;легка;дизартрія- порушення вимовної сторони мовлення обумовлене недостатністю іннервації мовленн. Апарату.. 3. Тяжка,глибока(. Хворі нерухомі або різко обмежені в рухливості,нетримання сечі, калу,спроможні лише на найпростіші форми невербального спілкування,потребують постійної допомоги і нагляду,не здатні піклуватися про свої основні потреби),алалія- грубе недорозвинення або відсутність мовлення внаслідок органічного ураження мовленн. Зон кори гол. Мозку у внутрішньоутробному розвитку,афазія( подвійна геміплегія). 4. Легка,дзартія,ринолалія- поруш. Тембру голосу і звуковимови обумовлене анатомо-фізіолог. Дефектами мовлен. Апарату.(гіперкінетична).5. тяжка,глибока,алалія,афазія, (атоніко астетична)

41. Синдрому Морфана і іхтіозу, основніі додаткові симптоми, особливості. Синдром Морфана: (арахнодікталія-павучі пальці)-дівчата(частіше у хлопців). Високий зріст, брахцеофальний череп(видовжені),довгі кінцівки(верхні і нижні) з перетинками(шкіряні складки між пльцями. Надмірна розвинена нижня щелепа(тяжке підборіддя),спостерігається грудина чоботаря(ввігнута воронка). Вади р-ку серця, вивихи кришталика(призводить до сліпоти), вивихи гомілково- стопкового суглоба з часом призводить до контрактури та поруш. Ходи. РВ- будь-якого ступеня. Іхтіозу- поруш. Розвитку шкіри, характериз. Відразу після народж. У д-ни відмічається крупно пластинчаста шелушіння шкіри, супроводж. Кровотечами, інфікування шкіри, поруш. Всіх аналізаторів(сліпо глухонімота).

42.Клінічна характеристика психічних порушень у дітей з ДЦП. Затримка психічного розвитку особистості,страждають розумовим відхиленням.Спостерігаються гіперкінези,обмежену можливість обслуговування себе,мовленнєві порушення,порушення координаціі рухів,схильність до невротичних і неврозоподібних розладів(страхи висоти,темряви),затримка емоц. Розвитку,пасивність,обмеженість контактів з іншими, внаслідок рух. Обмежень,формування егоцентричних установок.

43.Олігофренія,яка розвивається внаслідок внутрішньоутробної інфекції і нтоксикації. З вірусними інфекціями(грипу, краснухи)-глухота,туговухість,ознаки слабоумства,атетоз. Рубеоральна форма- викликана рубеолами, на тлі перенесеної кірової краснухи(до 16-20 тижнів небезпечна),поруш. Зорового аналізатора,яке проявл. мікрофтальмом(зменш. Очного яблука),анекфтальм( відсутність).сліпота,з-камерне серце,поруш. Емалізації зубів. РВ-глибока. Токсоплазматична форма- (антопозоносна іінфекція),від тварини- л-ни. Вживає в їжу необроблене м'ясо. Збудник:джгутові в крові,поруш. Зору. В організмі л-ни в 2 стадіях: капсульовано, некапсульована( виходить з капсули). Д-на може бути уражена внутрішньоутробно, під час пологів(через 21 день). Ознаки мікроцефалія,поруш. Зорового аналізатора(катаракта, колобами(не повністю бачить випадає поле зору,сліпота). Парези, кальцифікати в мозку. Якщо проявилась під час народж.,то ознаки захворюв. Виникає через 14 -21 день. Існує декілька форм: шлунково-кишкова-блювота, проноси),легенева- почин. З пневмонії, з високою температурою,інтоксикація), енцифалітична( почин. З менінгітів,супродж. Інтоксикацією. СИфілтична форма(причина- бліда тріпонея).Якщо в 1 триместрах вагітності: поруш. Кісткового апарату, в-ть перенісся або запавши, недорозвинення зубів,мають неправильну форму(бочкоподібну), неправ. Форм.,змінена кл. зубів, зубна емаль має жовтуватий колір, колір шкіри сіруватий, поруш слуху(туговухість,глухота),в області шиї депігментація шкіри, вогнещиве облисіння( місцями). В 2 половині триместра- ознак не буде, а пузирчатка( на долонях, підошвах)швидко лопаються(неприємний запах.

44.ЗПР в поєднанні з церебрастенічним синдромом. Церебро-органічне ураження. Тяжка форма, діють в 3-местрах вагітності- бактерії,віруси,інфекції. Ураження ц.н. с. Непроградієнтне (не покращується,не погіршується стан). ЗПР –ізольовано не проявляється. Церебрастенічний синдром- фіз.стомлюваність,псих. Виснаження,ментизм(спалахи про минуле),емоційна лабільність,метеозалежні,тривожність. Неврозоподібний стан-заїкання,енурези(нетримання сечі),енкупрези(калу). Психопатоподібний синдром – загальне зниження психічних процесів і властивостей о-ті,виникає після органічного ураження гол. Мозку. Зниження уваги,інтелекту,лабільність емоцій. Виділять 3 види цього синдрому:астенічний,експлозивний (збудження),цементний(зниження інтелекту). Епілептеформний (спровоковані дітьми,судомні припадки не мають періодичності, не втрачають свідомості,пам’ятають та астенічний синдром. Розлади поведінки(не долучаються до ігрової діяльності,плач і сміх безпричинний).

45. Олігофренія яка розвивається внаслідок сифілісу. СИфілтична форма(причина- бліда тріпонея).Якщо в 1 триместрах вагітності: поруш. Кісткового апарату, в-ть перенісся або запавши, недорозвинення зубів,мають неправильну форму(бочкоподібну), неправ. Форм.,змінена кл. зубів, зубна емаль має жовтуватий колір, колір шкіри сіруватий, поруш слуху(туговухість,глухота),в області шиї депігментація шкіри, вогнещиве облисіння( місцями). В 2 половині триместра- ознак не буде, а пузирчатка( на долонях, підошвах)швидко лопаються(неприємний запах.

46. ЗПР в поєднанні з психопатоподібним синдромом. 3. Психогенного походження. З тим,що у дітей неправильне виховання,якщо вихов. Як у мірі всьому(роблять за нього все), порушення соматогенної сфери, мозаїчне ураження емоцій. Виховання занедбане.Зниження уваги,памяті,інтелекту,виснаженість,зниження псих. Процесів,порушення сну,ейфорія,наявні маячіння,пригнічений апетит.

47.Олігофренія,яка розвив. Внаслідок токсоплазмозу. м'ясо. Збудник:джгутові в крові,поруш. Зору. В організмі л-ни в 2 стадіях: капсульовано, некапсульована( виходить з капсули). Д-на може бути уражена внутрішньоутробно, під час пологів(через 21 день). Ознаки мікроцефалія,поруш. Зорового аналізатора(катаракта, колобами(не повністю бачить випадає поле зору,сліпота). Парези, кальцифікати в мозку. Якщо проявилась під час народж.,то ознаки захворюв. Виникає через 14 -21 день. Існує декілька форм: шлунково-кишкова-блювота, проноси),легенева- почин. З пневмонії, з високою температурою,інтоксикація), енцифалітична( почин. З менінгітів,супродж. Інтоксикацією.

48. ЗПР в поєднанні з епілептоформним і неврозоподібним синдромом. Неврозоподібний стан-заїкання,енурези(нетримання сечі),енкупрези(калу). ). Епілептеформний (спровоковані дітьми,судомні припадки не мають періодичності, не втрачають свідомості,пам’ятають та астенічний синдром. Розлади поведінки(не долучаються до ігрової діяльності,плач і сміх безпричинний).

49.Олігофренія, яка розвив. на грунті вірусних інфекцій. . З вірусними інфекціями(грипу, краснухи)-глухота,туговухість,ознаки слабоумства,атетоз. Рубеоральна форма- викликана рубеолами, на тлі перенесеної кірової краснухи(до 16-20 тижнів небезпечна),поруш. Зорового аналізатора,яке проявл. мікрофтальмом(зменш. Очного яблука),анекфтальм( відсутність).сліпота,з-камерне серце,поруш. Емалізації зубів. РВ-глибока. Токсоплазматична форма- (антопозоносна іінфекція),від тварини- л-ни. Вживає в їжу необроблене м'ясо. Збудник:джгутові в крові,поруш. Зору. В організмі л-ни в 2 стадіях: капсульовано, некапсульована( виходить з капсули). Д-на може бути уражена внутрішньоутробно, під час пологів(через 21 день). Ознаки мікроцефалія,поруш. Зорового аналізатора(катаракта, колобами(не повністю бачить випадає поле зору,сліпота). Парези, кальцифікати в мозку. Якщо проявилась під час народж.,то ознаки захворюв. Виникає через 14 -21 день. Існує декілька форм: шлунково-кишкова-блювота, проноси),легенева- почин. З пневмонії, з високою температурою,інтоксикація), енцифалітична( почин. З менінгітів,супродж. Інтоксикацією.

50.Форми ДЦП і їх характеристика.1. спастична диплегія(хвороба Літля): ураж. 2 сторін. Верхні і нижні кінцівки,але нижні більше(загрібаючи ходять,ноги перехрещені, шаркати носочками).2. геміпаритична( рука і нога на 1-ій стороні протилежній місце ураж. (ліва, то права),рука притягнута до тулуба, вигнута зовні, руки загрібаючи , вивернута долоня. Рука більше уражена. 3) подвійна геміплегія( верхня і нижні кінцівки більше уражені, 4) гіперкінетична –гіперкінези, хода підскоками,5) атоніко-астетична- відсутні тонус і статистика,не тримають голову , не сидять,не ходять, сидять з опорою, тяжка форма.

51.Олігофренія,обумовлена асфіксією і пологовою травмою. В внутрішньоутробному і перенитальному періодах мають значення й інші шкідливі фактори.Симпотоми недорозвинення, з іншого – залишкові явища ушкодження гол. Мозку(енцифалопатія, немовляти).Слабоумство(від легкої дебільності до важкої ідіотії) поєднується з неврологічною симптоматикою,явищами астенії,психопатоподібними особливості поведінки.

52.ДЦП,етіологія, патогенез, класифікація. Це поруш. Рух апарату, псих. І мовлен. Розвитку, ураження нерв. Центр. С-ми. Характеризується судомами, парезами,гіперкінезами. Фактори,які вплинули під час вагітності на дитину(інфекції,органічне ураження мозку,герпес,краснуха,хронічні захворювання матері-порок серця,ожиріння,сахарний діабет,ускладнена вагітність(кровотеча). Патогенез-зустрічається синдром залежності тонуса скелетних мязів( в лежачому положенні- норма, вертикальне положення- спастичність).Синдром залежності тонусу мязів від активності тонічніх рефлексів періода новонародженості,характериз. Парезами мязів рук з нейроінфекцією. 1. спастична диплегія(хвороба Літля): ураж. 2 сторін. Верхні і нижні кінцівки,але нижні більше(загрібаючи ходять,ноги перехрещені, шаркати носочками).2. геміпаритична( рука і нога на 1-ій стороні протилежній місце ураж. (ліва, то права),рука притягнута до тулуба, вигнута зовні, руки загрібаючи , вивернута долоня. Рука більше уражена. 3) подвійна геміплегія( верхня і нижні кінцівки більше уражені, 4) гіперкінетична –гіперкінези, хода підскоками,5) атоніко-астетична- відсутні тонус і статистика,не тримають голову , не сидять,не ходять, сидять з опорою, тяжка форма.

53.Олігофренія внаслідок травм і інфекцій в перші роки життя. відсутні характерні для уроджених форм олігофренії диспластичність статури і вади розвитку окремих органів.Виявляються резидуальні неврологічні симптоми,диенцифальні і гіпертензій явища,психопатоподібний і епілептиформний синдром,зниження працездатності.

54. Диференційна діагностика олігофренії і ЗПР. Олігофренія інфекційного походження, диспластичні будови тіла(розщеплення губи, піднебіння),зорове порушення ,слухове.

55.Олігофренія внаслідок травм і інфекцій в перші роки життя. відсутні характерні для уроджених форм олігофренії диспластичність статури і вади розвитку окремих органів.Виявляються резидуальні неврологічні симптоми,диенцифальні і гіпертензій явища,психопатоподібний і епілептиформний синдром,зниження працездатності.

56. Диференц. Діагностика олігофренії.Проводиться з метою правильної постановки діагнозу і відмежування від подібних станів, від дит. Шизофренії, органічної деменсії,ЗПР, пухлин гол. Мозку. Від шизофренії- в тих випадках,коли у дитини вже сформувався олігофрен ний дефект. Для проведення діагностики потрібно зібрати анамнез, з якого відмітити їх інтелект. І фіз. Розвиток в 1 роки життя, при шизофренії може бути навіть дещо прискорений, рано зявл. Фразова мова, форм. Достатній запас слів, такі діти задають багато запитань. Вони починають розмовляти на теми, які недостатньо відповідають їхньому віку. При олігофренії словниковий запас малий, фразова мова довго не виникає, тяжко форм. Речення , підтримувати розмову. Із шизофренії виникає патолог. Фантазування, як правило не проявл. при олігофренії, емоції у дітей з шизофрен. Втрачають свою яскравість, вони з часом втрачають інтерес до оточуючих, зниж. Вольової активності. Стан поруш. Псих. Функції непрограді- олігофрен. З шизофренією- схильність до узагальнення , олігофрен- відсутня. Олігофр- виражена невролог. Симптоматика, шизофр.-вісутня. При олігофр.- швидке виснаженість, відволікаємість уваги. Олігофр. І деменсія- почин. З збору анамнезу, при цьому звертають увагу на поч. прояву порушень. Олігофр.- до 3 р, деменсія –після 3 р. Звертають увагу на ураж. Псих функцій(олігофр.-тотальне, деменсія- мозаїчне), при деменсії тривалий час можуть бути збережені . Олігофр.- диспастичність в будові тіла,деменсія-відсутні. З деменсією більше виражені поруш. Поведінки, ніж у олігофр. . Олігофренія з ЗПР інфекційного походження, диспластичні будови тіла(розщеплення губи, піднебіння),зорове порушення ,слухове.

57.Олігофренія обумовлена ендокринопатіями. Інертність, повільність,важко навчаються, засвоюють інформацію, швидко виснажуються, головний біль,загальмованість,ожиріння,вади серця,шлунку.

58. Деменція визначення, характеристика, форми.Це стан набутої РВ, який характериз. Проград. Мозаїчністю ураження і виникає на будь-яких етапах онтогенезу,після 3 р,характериз. Проград. (погіршення)- дуже швидко –повна деградація,поступово;мозаїчне- нерівномірно ураж., частково збережені функції(емоції, мислення). Поділ. Часткову( характериз. Тим,що у хворих впершу чергу ураж. Увага і пам'ять,поступово почин. Ураж. Всі псих. Функції, може перейти в тотальну), тотальну( всі псих. Функції ураж. Відразу, всі ураж. На різну глибину). Специф. О-ті в р-ку і навчання: не має диспластичності в будові тіла, можуть бути виражені емоц. Порушення(дуже збудливі та заторможені),знижена пам'ять, можуть відтворити і користуватися знаннями,які вони отрим. До захворюв. Або травми, які призвели до деменсії. Мова сформована відрізняє від олігофр.. В їхніх діях відсутні логічний аналіз. Діти не дуже добре в ситуації орієнтуються в яких знаходяться, не можуть адекватно оцінювати,правильно вийти з ситуації, підвищ. Рухливість о-ті, діти часто конфліктують з однолітками, не завжди адекватно себе поводять. Поєдн. Невротичні розлади з деменсією.

59.Методи клінічного обстеження дітей –олігофренів. При стаціонарному обстеженні:  без урахування ситуаційного аналізу, експериментально-психологічному дослідженні на перший план виступають порушення уваги (відволікання) і нерівномірність темпу роботи. Правильно оцінює зовнішню сторону процедури обстеження, не розуміючи її призначення. .

60. Поняття про ММД,етіологія,патогенез, клініка, діагностика, лікування. Це Нервово-психічне порушення, що є результатом слабкої ураження ЦНС. Ці порушення обумовлені перебігом вагітності та пологів, а також різного роду інфекціями і недоліками догляду в період дитинства. Мінімальна мозкова дисфункція у дітей може відбитися на зовнішності в зміні будови лицьових кісток черепа, у неправильному формуванні скелета ротової порожнини, астенії м’язів мови, які можуть призводити до проблем мовного розвитку. Вірогідні порушення м’язового тонусу, наявність патологічних рефлексів. З вегетативних реакцій відзначається підвищена пітливість, слинотеча. Хлопців з мінімальною мозковою дисфункцією відрізняє рухова розгальмування, гіперактивність, вони схильні частій зміні настроїв. . Таких дітей відрізняє порушення процесу засинання і сну: сон неглибокий, переривчастий, уві сні діти можуть скрикувати. Як вже зазначалося вище, у дітей з ММД є проблеми з навчанням у школі. Мала мозкова дисфункція проявляється у вигляді психомоторної збудливості, легким ступенем неуважності, вегетативної нестійкістю. ММД по енцефалопатіческій типу характеризується вогнищевим ураженням НС, що виражається в нерозвиненості вищих кіркових функцій. Цим дітям властива дзеркальність в написанні, труднощі з розпізнаванням «право» – «ліво», погана мовна пам’ять. У період дитинства діточок з ММД відрізняє підвищена збудливість, порушення сну, тремор підборіддя і кінцівок. У більш пізній час для них характерна відсталість в психомовного розвитку, розгальмування, труднощі загальної моторики. Дуже часто розвивається енурез. Лікування- Масаж класичний, або рефлекторно-точковий,  Психолого-педагогічна корекція, . Ароматерапія, фітотерапія,хромотерапія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]