Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК / КРОК 2 офф сайт / 2010 / 2010 Ответы в конце догумента

.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
489.98 Кб
Скачать

A. Рахіт

B. Спадкова адентія

C. Видалення зубів

D. Карієс

E. Травма

138 У дитини 7-ми років діагностовано хронічний періодонтит 64 та 85 зубів. Дитина страждає на гемофілію А. Визначте лікувальну тактику:

A. Видалення зубів в амбулаторних умовах з подальшою тампонадою альвеол гемостатичною губкою

B. Видалення зубів протипоказане через високу імовірність кровотечі

C. Видалення зубів у щелепно-лицевому відділенні

D. Видалення зубів в гематологічному відділенні після відповідної підготовки

E. Видалення зубів можливо як в стаціонарі, так і в амбулаторії

139 Хворий звернувся до стоматолога зі скаргами на постійний ниючий біль в 38. Відкриття рота обмежене до 1 см. Показано видалення 38. Яку анестезію слід зробити для проведення операції?

A. Туберальна

B. Мандибулярна

C. Анестезія за Берше-Дубовим

D. Торусальна

E. Зовнішньоротовий спосіб мандибулярної анестезії

140 До стоматолога звернувся хворий 30-ти років зі скаргами на припухлість в ділянці верхньої губи. Об'єктивно: визначається асиметрія обличчя за рахунок набряку верхньої губи, носо-губна складка згладжена. У ротовій порожнині на вестибулярній поверхні верхньої щелепи перехідна складка на рівні 11, 21, 22 згладжена, гіперемована, під час пальпації відчувається біль та флюктуація. Діагностовано гострий гнійний періостит верхньої щелепи від 21. Оберіть тактику лікування:

A. Видалення 21, періостеотомія, протизапальна терапія

B. Видалення 12, 21, 22 зубів, періостеотомія, протизапальна терапія

C. Збереження 21, протизапальна терапія

D. Видалення 21, періостеотомія

E. Збереження 21, періостеотомія, протизапальна терапія

141 У дитини 5-ти років, зі слів матері, скарги на біль під час ковтання, слабкість, підвищення температури тіла до 39,5oC, припухлість лімфовузлів. Об'єктивно: стан дитини важкий, температура 38,8oC. Слизова порожнини рота різко гіперемована, набрякла, з крововиливами, виразкуваннями. Зів різко гіперемований, лакуни розширені з ділянками некрозу. Підщелепні, шийні, потиличні лімфовузли збільшені, щільні та болісні. Який діагноз можна припустити?

A. Лакунарна ангіна

B. Виразково-некротичний гінгівостоматит

C. Гострий герпетичний стоматит

D. Герпетична ангіна

E. Інфекційний мононуклеоз

142 У хворого 35-ти років рухомість зубів І ступеня, зуби мають добре виражені горбки. Лікар рекомендує зробити оклюзійне пришліфовування зубів. Який метод найбільш об'єктивний для визначення топографії пришліфовування?

A. Гнатодинамографія

B. Жувальна проба за Рубіновим

C. Рентгенографія

D. Мастикаціографія

E. Оклюзіографія

143 Під час профілактичного огляду у дівчинки 9-ти років виявлено: широке перенісся, вузькі носові ходи, рот напіввідкритий, губи змикає з напруженням, подовжена нижня частина обличчя. Прикус зміни зубів. У фронтальній ділянці визначається вертикальна щілина у 4-5 мм від 53 до 64. Співвідношення перших постійних молярів - І клас за Енглем. Дитина невиразно вимовляє шиплячі звуки. Визначте найбільш імовірний чинник виникнення деформації прикусу:

A. Парафункції язика

B. Смоктання язика

C. Порушення носового дихання

D. -

E. Інфантильне ковтання

144 Хворий 40-ка років госпіталізований з переломом верхньої щелепи за Ле-Фор ІІ. Зубні ряди інтактні. Оберіть апарат для лікування цього хворого:

A. Апарат Рудько

B. Шина Порта

C. Стандартний комплект Збаржа

D. Апарат Ядрової

E. Апарат Єрмолаєва-Кулагова

145 Під час операції видалення дермоїдної кісти перенісся хлопчик 14-ти років поскаржився на запаморочення, нудоту, слабкість. Об'єктивно: шкіра бліда, вкрита холодним потом. Дихання часте, пульс слабкий, артеріальний тиск знижений (80/60 мм рт.ст.), руки холодні. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Токсичний шок

B. Анафілактичний шок

C. Непритомність

D. Травматичний шок

E. Колапс

146 Хворий 43-х років скаржиться на рухливість зубів фронтальної ділянки нижньої щелепи, значне оголення шийок зубів. Об'єктивно: ясна в ділянці 44, 43, 42, 41, 31, 32, 33, 34 бліді з ціанотичним відтінком, кровотеча ясен відсутня. 42, 41, 31, 32 мають I-II ступінь рухливості. Скупченість 42, 41, 31, 32. Відмічається оголення шийок 42, 41, 31, 32 на 1/2; 43, 33 - на 1/4. Яку ортопедичну конструкцію доцільно застосувати в даному випадку?

A. Напівкільцева шина

B. Суцільнолита капа

C. Балочна шина за Курляндським

D. Ковпачкова шина

E. Напівкоронкова шина

147 У хлопчика 9-ти років асиметрія обличчя за рахунок зміщення підборіддя вліво. Під час проведення третьої проби за Ільїною-Маркосян асиметрія обличчя зникає. Яка найбільш імовірна клінічна форма даної аномалії прикусу?

A. Анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба

B. Однобічне недорозвинення нижньої щелепи

C. Двобічне звуження верхнього зубного ряду

D. Однобічне звуження верхнього зубного ряду

E. Звичне зміщення нижньої щелепи

148 Батьки дитини 6-ти років звернулися зі скаргами на біль у дитини у піднижньощелепній ділянці зліва, підвищення температури до 37,5oC. Об'єктивно: обличчя асиметричне з причини інфільтрату піднижньощелепної ділянки зліва. Інфільтрат м'яко-еластичної консистенції, рухливий, розміром 2х2,5 см, пальпація трохи болісна, шкіра не змінена. Зуби інтактні. Зів гіперемований. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий серозний неодонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт

B. Аденофлегмона піднижньощелепної ділянки

C. Гострий гнійний одонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт

D. Гострий серозний одонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт

E. Гострий гнійний неодонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт

149 Хворому виготовляються паяні мостоподібні протези з нержавіючої сталі. В процесі виготовлення коронок проводиться калібровка гільз. Який з перерахованих апаратів використовується?

A. Копа

B. Паркера

C. Ларина

D. Бромштрома

E. Самсона

150 Пацієнт 23-х років скаржиться на незначне оголення коренів зубів і кровоточивість ясен під час чищення зубів, свербіж у яснах. Об'єктивно: мають місце відкладення над- і під'ясеневого зубного каменя. Ясна гіперемовані, набряклі, кишені глибиною 3,5 мм. На рентгенограмі: резорбція міжальвеолярних перегородок на 1/3. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Генералізований пародонтит ІІ ступеня, хронічний перебіг

B. Пародонтоз ІІ ступеня

C. Генералізований пародонтит ІІ ступеня, загострений перебіг

D. Генералізований пародонтит І ступеня, загострений перебіг

E. Генералізований пародонтит І ступеня, хронічний перебіг

151 Постраждалий 27-ми років доставлений до відділення щелепно-лицевої хірургії з діагнозом: різана рана правої щоки. Травма побутова, нанесена під час бійки. У постраждалого крайній термін проведення ранньої ПХО рани без попередньої ін'єкції антибіотиків складає не більше:

A. 1 години

B. 72 годин

C. 48 годин

D. 12 годин

E. 24 годин

152 Батьки скаржаться на наявність у ротовій порожнині 8-річної дитини болісного утворення, що перешкоджає прийому їжі. Подібні скарги відзначаються двічі на рік. Об'єктивно: на слизовій оболонці нижньої губи виявлено ерозію округлої форми розміром до 0,7 см, яка вкрита нальотом сірувато-жовтого кольору. Ерозія має гіперемовану облямівку, болісна під час пальпації. В анамнезі у дитини - хронічний холецистохолангіт. Який попередній діагноз?

A. Багатоформна ексудативна еритема

B. Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит

C. Травматична ерозія

D. Синдром Стівенса-Джонсона

E. Синдром Бехчета

153 Хворому 75 років. Під час перевірки конструкції повних знімних протезів виявлено, що контактують лише бічні штучні зуби, між фронтальними зубами - щілина. В бокових ділянках з одного боку відзначається горбиково-горбиковий міжзубний контакт, з іншої - горизонтальна щілина; центральна лінія зміщена. Яка помилка була допущена?

A. Визначена бокова оклюзія

B. Деформація воскових шаблонів під час визначення центральної оклюзії

C. Нерівномірно розм'якшені прикусні валики

D. Збільшена міжальвеолярна висота

E. Визначена передня оклюзія

154 Через 1 хвилину після проведення торусальної анестезії 2% розчином новокаїну (4 мл) з приводу видалення 17, хворий почав скаржитися на відчуття утруднення дихання. Об'єктивно: верхня та нижня губа набряклі, слизова оболонка гортані та порожнини рота також набрякла, різко гіперемована. Яке ускладнення виникло у цього хворого?

A. Гостра легенева недостатність

B. Анафілактичний шок

C. Інтоксикація анестетиком

D. Колапс

E. Набряк Квінке

155 Хворий 53-х років звернувся до клініки ортопедичної стоматології зі скаргами на рухливість зубів у бічних ділянках, часте випадіння пломб. Об'єктивно: усі моляри і премоляри на нижній щелепі мають рухливість І ступеня. На апроксимально-жувальних поверхнях пломби. Яку конструкцію шини доцільно застосувати у даному випадку?

A. Коронко-ковпачкова шина

B. Інтрадентальна шина

C. Шини з екваторних коронок

D. Вкладкова шина

E. Незнімна коронкова шина-протез

156 Хворий 45-ти років звернувся для видалення 13. Який інструментарій необхідно обрати для видалення?

A. Штикоподібні щипці

B. S-подібні праві щипці

C. Прямі щипці

D. Прямий елеватор

E. S-подібні щипці

157 Після складного видалення 37 у хворого виникла анестезія в ділянці лівої половини нижньої губи та підборіддя. При обстежені на ЕОД відзначено зниження електрозбудливості зубів нижньої щелепи зліва. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Невралгія лівого нижньоальвеолярного нерва

B. Неврит лівого нижньоальвеолярного нерва

C. Альвеоліт у ділянці комірки 37 зуба

D. Herpes Zoster n.Trigemini

E. Гострий остеомієліт тіла нижньої щелепи

158 Для пломбування каріозної порожнини середньої глибини в 37 (ІІ клас за Блеком) у чоловіка 35-ти років лікар обрав техніку пошарової реставрації. Яким з композитів у даному випадку слід вкрити дно і стінки каріозної порожнини для створення початкового суперадаптивного шару?

A. Мікронаповнений

B. Макронаповнений

C. Текучий

D. Мікрогібридний

E. Конденсуємий

159 Під час огляду порожнини рота дитини 9-ти років відзначається: підборіддя виступає наперед, нижня губа перекриває верхню губу. Між нижніми різцями діастеми і треми, нижні різці перекривають верхні на 2/3 висоти коронки. Сагітальна щілина 3 мм. Визначте лікувальну тактику:

A. Застосувати капу Шварца

B. Застосувати капу Биніна

C. Призначити комплекс міогімнастики

D. Застосувати апарат Брюкля

E. Застосувати ковзний апарат Енгля

160 Дитина 10,5 років скаржиться на появу болісних висипань на губах. Об'єктивно: червона облямівка губ набрякла, гіперемована, вкрита тріщинками і численними кров'янистими кірками. На шкірі верхньої губи визначаються дрібні пухирці з серозним вмістом, що зливаються між собою в окремих ділянках. Спостерігаються також мацерація та мокнуття шкіри, особливо у кутах рота. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Атопічний хейліт

B. Метеорологічний хейліт

C. Ексфоліативний хейліт

D. Екзематозний хейліт

E. Актинічний хейліт

161 Хворий 52-х років скаржиться на рухливість зубів, кровоточивість ясен. 44, 45, 34, 35 мають І ступінь рухливості, 43, 42, 41, 31, 32, 33 - II ступінь, набряк ясен, наявність пародонтальних кишень 5-6 мм. На рентгенограмі: деструкція кісткової тканини на 1/2 довжини коренів зубів. Діагноз: генералізований пародонтит середнього ступеня важкості. Яка ортопедична конструкція найбільш раціональна у даному випадку?

A. Виготовлення тимчасової шини за Навотним

B. Шина за Мареєм

C. Пластмасова капа

D. Шина Ельбрехта

E. Шина Мамлока

162 Хворий 48-ми років 3 місяці користується частковими знімними протезами. На основі скарг пацієнта, даних об'єктивного обстеження та додаткових методів дослідження поставлено діагноз: алергічний стоматит, спричинений барвниками акрилової пластмаси протезу. Яким чином слід усунути алергічну дію барвників?

A. Виготовити литі металеві базиси протезів

B. Виготовити протези з безколірної пластмаси

C. Заформувати пластмасу методом литва

D. Виготовити двошарові базиси

E. Виготовити штамповані металеві базиси

163 Дівчина 17-ти років висловлює скарги на болісність і кровоточивість ясен під час чищення зубів і прийому їжі. Хворіє впродовж 1,5 років. Зверталася за допомогою до стоматолога. Проведене лікування істотного ефекту не дало. Об'єктивно: ясеневі сосочки у ділянці фронтальних зубів верхньої і нижньої щелеп пухкі, ціанотичні, перекривають коронки зубів на 1/3-1/2 їх висоти, кровлять під час дотику. Електрофорез якого з перелічених засобів дозволить отримати терапевтичний ефект у даної хворої?

A. Фторид натрію

B. Трипсин

C. Вітамін B1

D. Алое

E. Гепарин

164 Пацієнтка 47-ми років скаржиться на обмежену рухливість нижньої щелепи вранці, періодичний тупий біль в правому скронево-нижньощелепному суглобі (СНЩС) і скутість у суглобах. Зі слів пацієнтки, скутість зникає впродовж дня після "розробки" суглобів. Об'єктивно: обличчя симетричне, відкривання рота обмежене до 2,5 см, відзначається хрускіт у суглобах. Середня лінія зміщується праворуч на 3-4 мм, пальпація правої суглобової головки болісна. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний артрит правого СНЩС

B. Правобічний передній вивих нижньої щелепи

C. Перелом правого виростка нижньої щелепи

D. Гострий серозний артрит правого СНЩС

E. Артроз правого СНЩС

165 Дівчинка 11,5 років на плановій санації порожнини рота поскаржилася на біль у губах під час вживання їжі, що періодично з'являється і раптово вщухає. Об'єктивно: слизова оболонка губ у зоні Клейна гіперемована, набрякла, суха, під час розмови відзначається виділення дрібних краплинок слизового секрету. Визначте попередній діагноз:

A. Простий гландулярний хейліт

B. Ексфоліативний хейліт

C. Мікробний хейліт

D. Екзематозний хейліт

E. Контактний алергічний хейліт

166 Хворий 23-х років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 16. Об'єктивно: в 16 глибока каріозна порожнина, що з'єднується з порожниною зуба, зондування безболісне, перкусія безболісна. На яснах в ділянці проекції верхівки кореня 16 виявлено норицю. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний гангренозний пульпіт

B. Хронічний фіброзний періодонтит

C. Хронічний гранулематозний періодонтит

D. Хронічний гранулюючий періодонтит

E. Хронічний фіброзний пульпіт

167 Рядовий з вогнепальним пораненням в ділянці підборіддя доставлений на МПП з дислокаційною асфіксією. Які заходи необхідно виконати для усунення асфіксії?

A. Прошити і вивести язик

B. Накласти трахеостому

C. Штучна вентиляція легень

D. Провести інтубацію трахеї

E. Ввести повітровід

168 Пацієнту 67-ми років після обстеження було встановлено діагноз: карієс цементу 35. На якому пломбувальному матеріалі слід зупинити свій вибір?

A. Силідонт

B. Склоіономірний цемент

C. Силіцин

D. Срібна амальгама

E. Композиційний матеріал хімічного твердіння

169 На прийом до хірурга-стоматолога звернулась пацієнтка 70-ти років для видалення центральних різців верхньої щелепи, що мають рухомість ІІІ ступеню. Який інструмент слід застосувати?

A. Прямий елеватор

B. Прямі щипці

C. Байонетні щипці

D. S-подібні щипці

E. Клювоподібні щипці

170 Хвора 38-ми років звернулася до хірургічного кабінету стоматологічної поліклініки з метою видалення 36. Яку анестезію доцільно застосувати при видаленні?

A. Туберальна

B. Торусальна

C. Інфільтраційна

D. Мандибулярна

E. Стовбурова за Войно-Ясинецьким

171 Батьки скаржаться на дефект мови у дитини 4-х років, неправильну вимову звуку "Р". Об'єктивно: язик обмежений у рухах, під час висунення вперед підгинається донизу, нижній край вуздечки язика прикріплюється попереду протоків піднижньощелепних слинних залоз. Вуздечка тонка, прозора. Вкажіть терміни оперативного втручання:

A. Після закінчення росту щелепно-лицевих кісток

B. Після прорізування постійних різців

C. Після формування постійного прикусу

D. Після прорізування постійних молярів

E. Після встановлення діагнозу

172 Хворий 47-ми років звернувся до клініки зі скаргою на зміну кольору 11, 21 зубів. Об'єктивно: 11, 21 змінені в кольорі, канали пломбовано до верхівки. Було прийняте рішення про виготовлення металокерамічних коронок на 11, 21. Під яким оптимальним кутом слід проводити препаровку апроксимальних поверхонь опорних зубів?

A. 20-25o

B. 5-8o

C. 10-15o

D. 30-35o

E. 15-20o

173 У хворого 30-ти років скарги на короткочасний біль у зубі на верхній щелепі від солодкого та холодного. Біль з'явився місяць тому. Об'єктивно: в 26 - каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором в межах плащового дентину. Дентин дна і стінок м'який, зондування по емалево-дентинній межі болісне, перкусія безболісна, термодіагностика - біль, який швидко зникає після усунення подразника. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гіперемія пульпи

B. Гострий початковий карієс

C. Гострий глибокий карієс

D. Хронічний фіброзний пульпіт

E. Гострий середній карієс

174 Хвора звернулася зі скаргами на біль та припухлість в правій підщелепній ділянці. Впродовж тижня лікувала 45. Об'єктивно: температура тіла 38oC. В правій підщелепній ділянці болісний, напружений інфільтрат. Шкіра не береться в складку, гіперемована, блищить. Рот відкривається на 3 см. Ковтання безболісне. Якому захворюванню відповідає зазначена вище клінічна картина?

A. Гострий гнійний сіалоаденіт

B. Флегмона крилощелепного простору

C. Абсцес правого щелепно-язикового жолоба

D. Одонтогенна флегмона правої підщелепної ділянки

E. Аденофлегмона правої підщелепної ділянки

175 У хворого 30-ти років діагностований післятравматичний остеомієліт нижньої щелепи у ділянці тіла справа. Травма відбулася 1,5 місяці тому. На рентгенограмі визначається лінія перелому і тінь сформованого кісткового секвестру в лінії перелому. На шкірі має місце нориця з гнійним виділенням. Визначте тактику лікування:

A. Висічення нориці

B. Висічення нориці, секвестректомія

C. Секвестректомія

D. Фізіотерапевтичне лікування

E. Висічення нориці, антибактеріальна терапія

176 Батьки скаржаться на погане самопочуття дитини 7-ми років, підвищення температури тіла до 39oC, біль у зубах на верхній щелепі зліва. Об'єктивно: стан важкий, дитина бліда, адинамічна, асиметрія обличчя через наявність інфільтрату на верхній щелепі зліва. У 64 порожнина, перкусія болісна. 63, 65 зуби інтактні, перкусія болісна, рухливість зубів І ступеня, з-під ясеневого краю 64 виділяється гній. Перехідна складка згладжена у 63, 64, 65 зубів, слизова гіперемована з вестибулярного і піднебінного боків. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Нагноєна радикулярна кіста верхньої щелепи від 64

B. Гострий одонтогенний гайморит від 64

C. Гострий гнійний одонтогенний періостит верхньої щелепи від 64

D. Гострий одонтогенний остеомієліт верхньої щелепи від 64

E. Гострий серозний періостит верхньої щелепи від 64

177 Хворий 44-х років звернувся до хірурга-стоматолога зі скаргами на гострий постійний біль у ділянці верхньої щелепи зліва, що посилюється під час змикання щелеп. Біль відзначає впродовж 3-х днів. Об'єктивно: обличчя симетричне, рот відкриває вільно. Коронка 26 зруйнована наполовину. Зондування каріозної порожнини безболісне. Перкусія 26 різко болісна. Слизова оболонка альвеолярного відростка на рівні 26 набрякла, гіперемована. 26 раніше лікований. Який попередній діагноз?

A. Гострий гнійний періостит верхньої щелепи зліва від 26

B. Гострий гнійний періодонтит 26

C. Хронічний періодонтит 26, що загострився

D. Гострий пульпіт 26

E. Пародонтит 26, 27, 28

178 Постраждалий 24-х років звернувся до клініки з опіком обличчя. Травму отримав внаслідок дії відкритого полум'я. Скаржиться на біль та печіння шкіри обличчя. Об'єктивно: гіперемія шкіри обличчя, на ділянках підборіддя, носа, брів, лоба, вилиць мають місце пухирі з прозорою рідиною. Який ступінь опіку встановить лікар хворому?

A. I-II ступінь

B. II-III A ступінь

C. III B-IV ступінь

D. II-IV ступінь

E. II-III B ступінь

179 Хворий 49-ти років звернувся до хірурга-стоматолога зі скаргами на збільшення в розмірах "родинної плями", її лущення, свербіж. Зі слів хворого, змінена у кольорі і розмірах ділянка шкіри з'явилася рік тому, після травми її під час гоління. Об'єктивно: у підочній ділянці зліва визначається інтенсивно пігментована пляма коричневого кольору, розміром до 2 см, з дрібними вузликами на поверхні, овальної форми, виступає над шкірою, з ознаками лущення, безболісна під час пальпації. Регіонарні лімфовузли збільшені, спаяні із шкірою, безболісні. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Невус пігментований

B. Плоскоклітинний рак

C. Невус бородавчастий

D. Папіломатоз

E. Меланома

180 Хворий 50-ти років звернувся зі скаргою на наявність косметичного дефекту в ділянці фронтальних зубів верхньої щелепи. Після ретельного обстеження встановлено діагноз: клиноподібний дефект 11, 12, 13, 21, 22, 23. Який пломбувальний матеріал є оптимальним у даному випадку?

A. Силікофосфатний цемент

B. Склоіономірний цемент

C. Композитний матеріал хімічного твердіння

D. Силікатний цемент

E. Компомер

181 У хворого 62-х років серединний перелом нижньої щелепи з утворенням несправжнього суглоба. Об'єктивно: зубна формула: 33, 34, 35, 36, 37, 47, 46, 45, 44, 43. Зуби інтактні, стійкі, коронки високі. Рухливість відламків незначна, зміщення немає. На рентгенограмі: дефект кістки 0,8 см. Застосування якого протезу найбільш показано?

A. Пластинковий протез із шарніром Вайнштейна

B. Пластинковий протез із шарніром Оксмана

C. Пластинковий протез із шарніром Гаврилова

D. Мостоподібний протез із шарніром

E. Пластинковий протез без шарніра

182 У пацієнта 28-ми років захворювання розвивається без продромальних явищ і проявляється висипом 1-2 елементів ураження розміром 5-8 мм, округлої форми, оточених вінчиком гіперемії та вкритих нальотом жовто-сірого кольору. Рецидиви часті з певною закономірністю - 3-4 рази на рік. Для якого захворювання це характерно?

A. Хронічний рецидивний герпес

B. Папульозний сифіліс

C. Червоний плескатий лишай

D. Хронічний рецидивний афтозний стоматит

E. Багатоформна ексудативна еритема

183 Жінка 24-х років скаржиться на сильний біль у роті, підвищення температури до 38oC, нездужання. Подібний стан виникає періодично після застуди протягом кількох років. Об'єктивно: губи вкриті кров'янистими кірочками, на різко гіперемованій та набряклій слизовій оболонці губ та щік - пухирі, що розкрилися, та ерозії, вкриті фібринозним нальотом. Гіперсалівація. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Багатоформна ексудативна еритема

B. Герпетиформний дерматит Дюринга

C. Пухирчатка Пашкова

D. Вульгарна пухирчатка

E. Хронічний рецидивний герпес

184 Дівчинка 14-ти років скаржиться на наявність естетичного дефекту у вигляді білих плям на зубах. За місцем проживання вміст фтору в питній воді складає 2 мг/л. Об'єктивно: вестибулярні поверхні всіх зубів на верхній і нижній щелепі вкриті плямами білого кольору з нечіткими контурами. Який найбільш імовірний діагноз?